Ο ενεργειακός πληθωρισμός πνίγει την οικονομία

Ο ενεργειακός πληθωρισμός πνίγει την οικονομία

Πόσο ουτοπικό είναι να θεωρείς ότι ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός για το 2022 θα τρέξει στο 5,6% όταν τον Μάιο σκαρφάλωσε στο 11,3%; Είναι ένα θλιβερό ρεκόρ 29 ετών, η… επίτευξη του οποίου βαραίνει κυρίως τις πλάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση της μη δενικής ενσυναίσθησης επιμένει. Οπως επέμενε και τον περασμένο Δεκέμβριο που ψήφισε τον προϋπολογισμό για το 2022 με πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στη ζώνη του 1%! Τότε οι «φωστήρες» του οικονομικού επιτελείου Χρήστος Σταϊκούρας και Θόδωρος Σκυλακάκης με τα άριστα βιογραφικά και ο Αδωνης Γεωργιάδης ως υπουργός Ανάπτυξης κατακεραύνωναν τις Κασσάνδρες μιλώντας για παροδικότητα του φαινομένου. Τότε ο πληθωρισμός έτρεχε τον Νοέμβριο με 4,8% και τον Δεκέμβριο με 5,2%.

Ας μιλήσουμε ευρωπαϊκά

Είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία ασφυκτιά κάτω από την μπότα του ενεργειακού πληθωρισμού. Η έκρηξη των τιμών σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα έχει φέρει αύξηση του μεταφορικού κόστους και κατά συνέπεια των τροφίμων. Στα καύσιμα ο άμεσος φόρος επιβαρύνει τις τιμές κατά 60%.

Στο ηλεκτρικό ρεύμα η βίαιη απολιγνιτοποίηση σε συνδυασμό με το target model που έστησε στο τέλος του 2020 το καταστροφικό δίδυμο Μητσοτάκη – Χατζηδάκη έχουν φέρει τα πράγματα στο απροχώρητο. Εμφανίζουμε ενεργειακό πληθωρισμό που είναι 50% υψηλότερος σε σχέση με την ευρωζώνη. Ως απότοκο αυτής της κατάστασης η χώρα μας εμφανίζει πληθωρισμό στα τρόφιμα 45% υψηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει πως θα λάβει θα μειώσουν τον πληθωρισμό κατά 0,5%. Αν δούμε τα μεγέθη ανά μήνα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο, θα παρατηρήσουμε τα άλματα στην ακρίβεια. Ιδιαίτερα στα είδη άμεσης κατανάλωσης και τα τρόφιμα όπου ξεπερνούν το 20-30%, με τους μέσους όρους να μειώνονται από επουσιώδη, για την ευμάρεια της κοινωνίας, προϊόντα του καλαθιού της νοικοκυράς.

Η ελαφρότητα Σταϊκούρα

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από όταν ο Χρ. Σταϊκούρας κατακεραύνωνε όσους μιλούν για μείωση του ΦΠΑ σε καύσιμα και τρόφιμα με τον χαρακτηρισμό ότι πάσχουν από ελαφρότητα. Μέσα στην εβδομάδα, στη συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ενός εκ των δυναμικότερων κλάδων της ελληνικής βιομηχανίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς άκουσε από τα χείλη του προέδρου του ΣΕΒΤ Ιωάννη Γιώτη να ζητά μείωση του ΦΠΑ. Βέβαια στην ομιλία του ο υπουργός δεν απέδωσε ελαφρότητα στο αίτημα.

Μαύρο το 2023

Παράλληλα είχαμε και τις μαύρες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί όμως να είναι αισιόδοξες αν υπολογιστεί ότι εγχώριοι φορείς όπως η Eurobank προβλέπουν ακόμη και ύφεση για το 2022. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται στο 2,8% για φέτος και το 2,5% για το 2023.

Ομως το πρόβλημα εστιάζεται στις προβλέψεις για τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 8,8% σε μέσα επίπεδα, για να υποχωρήσει στο 3,4% το 2023. «Υποχώρηση», αλλά με όρους 2022. Με έτος βάσης το 2021 ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός θα φτάσει στο 12,2%. Τότε, εφόσον ο Κυρ. Μητσοτάκης παραμένει στην εξουσία, θα εξακολουθούμε να ακούμε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας.

Documento Newsletter