Ο Έμπολα ξαναχτυπά: 32 ύποπτα κρουσματα στο Κονγκό – Παγκόσμιος συναγερμός

Ο Έμπολα ξαναχτυπά: 32 ύποπτα κρουσματα στο Κονγκό  – Παγκόσμιος συναγερμός

“Ανησυχούμε πολύ και προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια περιλαμβανομένου του χειρότερου σεναρίου”, δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος διαχείρισης επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ Πίτερ Σάλαμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η εξειδικευμένη αυτή υπηρεσία του ΟΗΕ έχει καταμετρήσει 32 κρούσματα (εκ των οποίων 2 επιβεβαιωμένα, 18 πιθανά και 12 ύποπτα). Από τους ανθρώπους αυτούς έχουν πεθάνει 18, μεταξύ της 4ης Απριλίου και της 9ης Μαΐου, στην περιοχή Μπικόρο, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Κινσάσα, στην μεθόριο με το Κονγκό-Μπραζαβίλ.

Τρία από αυτά τα 32 κρούσματα είναι μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σημείωσε, κάτι το οποίο ανησυχεί πολύ τον ΠΟΥ, καθώς τα κρούσματα αυτού του είδους μπορούν να συμβάλουν στην εξάπλωση της επιδημίας.

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι ο ΟΗΕ ελπίζει να μπορέσει να στήσει μια αερογέφυρα ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο με ελικόπτερα για τη μεταφορά της απαραίτητης υλικής βοήθειας σε αυτήν την περιοχή που δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές.

Εξάλλου ο ΠΟΥ αναμένει το πράσινο φως των αρχών της ΛΔ Κονγκό για να διανείμει ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του Έμπολα.

Μέχρι στιγμής η επιδημία αιμορραγικού πυρετού “δείχνει να είναι γεωγραφικά περιορισμένη”, επισημαίνει ο ΠΟΥ σε ενημερωτικό του δελτίο. “Ωστόσο”, συνεχίζει, “αν ληφθούν υπόψη τα διαθέσιμα στοιχεία, ο συνολικός κίνδυνος θεωρείται υψηλός σε εθνικό επίπεδο λόγω της φύσης της ασθένειας και της έλλειψης επιδημιολογικών και δημογραφικών πληροφοριών για να αξιολογηθεί το εύρος της επιδημίας”.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε εξάλλου ότι απέστειλε επιδημιολόγους εκεί για να κάνουν μια αποτίμηση όσον αφορά το εύρος της επιδημίας αιμορραγικού πυρετού.

Σε περιφερειακό επίπεδο, εννέα γειτονικές χώρες τέθηκαν σε “κατάσταση συναγερμού” και ο κίνδυνος χαρακτηρίστηκε “υψηλός” για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία του Κονγκό, λόγω της εγγύτητάς τους με τον ποταμό Κονγκό, καταλήγει ο ΠΟΥ.

Τα συμπτώματα της νόσου αυτής συνήθως εμφανίζονται δύο μέρες έως και τρεις εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό και σε αυτά περιλαμβάνονται πυρετός, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλος. Συνήθως συνοδεύονται από ναυτία, εμετό και διάρροια και ταυτόχρονα μειωμένη λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών. Σε αυτό το στάδιο, ορισμένοι αρχίζουν να εμφανίζουν εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.

Η νόσος έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας: ποσοστό 50% έως και 90% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό, καταλήγει συνήθως στον θάνατο.

Η χειρότερη επιδημία Έμπολα στην ιστορία έληξε πριν από δύο χρόνια στη Δυτική Αφρική αφήνοντας πίσω της περισσότερους από 11.300 νεκρούς και μολύνοντας άλλους 28.600 στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Documento Newsletter