Ο εμπαιγμός Μητσοτάκη στους χαμηλοσυνταξιούχους

Ο εμπαιγμός Μητσοτάκη στους χαμηλοσυνταξιούχους

«Αφέντης ψεύτης, μασκαράνθρωπος» λέει ο ελληνικός λαός και η παροιμία ταιριάζει γάντι στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιχειρεί να περιτυλίξει τη στυγερή έναντι της κοινωνίας διακυβέρνησή του με τον μανδύα της «κοινωνικής ευαισθησίας». Τέτοιο «ευαίσθητο» μέτρο είναι η εξαγγελία για δωρεάν φάρμακα σε δικαιούχους του πρώην ΕΚΑΣ. 

«Οι δυνητικοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, χωρίς εξαιρέσεις, θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους χωρίς κόστος. Πρόκειται συνολικά για 310.000 συνταξιούχους με χαμηλές αποδοχές, οι οποίοι θα έχουν, πια, δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακά τους» ήταν επακριβώς η εξαγγελία του Κυρ. Μητσοτάκη. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει ψηφιστεί ήδη από το 2020! Αναλυτικότερα, στο άρθρο 2 του ν. 4655/2020 αναγράφεται επί λέξει: «Σε όσους, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), στερήθηκαν οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ με ημερομηνία οριστικής κατάργησής του την 31η.12.2019, εφαρμόζεται ως αντισταθμιστικό μέτρο για το χρονικό διάστημα από 1.1.2020 μέχρι την 31η.12.2020 η πλήρης απαλλαγή τους από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη».

Ακριβώς επειδή ήταν ένα μέτρο υπό προθεσμία, ψηφιζόταν κάθε χρόνο παράταση ενός έτους. Συγκεκριμένα παρατάθηκε με τους νόμους 4771/2021, 4876/2021, 5007/2022, 5045/2023. Ο τελευταίος νόμος παγίωσε το μέτρο. 

Το ψήφιζαν αλλά δεν το εφάρμοζαν 

Ολα αυτά είναι καλώς καμωμένα μεν και προφανώς θα είχαν συντελέσει στην ελάφρυνση των ευάλωτων συνταξιούχων αν είχαν ισχύσει. Οι «ευαίσθητοι» υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Κωστής Χατζηδάκης, Αδωνης Γεωργιάδης και Νίκη Κεραμέως ναι μεν ψήφιζαν τους νόμους αλλά δεν τους εφάρμοζαν. Τώρα η απάντηση στο ερώτημα γιατί έμπαιναν στον κόπο να ψηφίζουν διατάξεις που δεν σκόπευαν να υλοποιήσουν θα πρέπει να αναζητηθεί στα λογιστικά μαγειρέματα των «σοβαρών» υπουργών Οικονομικών που θέλουν να παρουσιάζουν αύξηση του ΑΕΠ. 

Τι συνέβη όμως και ο Κυρ. Μητσοτάκης «ανακάλυψε» την πλήρη απαλλαγή των δικαιούχων πρώην ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, την οποία η κυβέρνησή του είχε ψηφίσει πέντε φορές από το 2020; Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η αιτία βρίσκεται σε επιστολή του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) που απεστάλη στον πρωθυπουργό τον περασμένο Νοέμβριο. Ηξερε λοιπόν ότι έρχεται επικοινωνιακή καταιγίδα σε βάρος του, με την οργή των συνταξιούχων να πλήττει την εκλογική του βάση. Υπό αυτά τα δεδομένα εξήγγειλε μέτρο που είχε ψηφίσει πέντε φορές αλλά δεν το εφάρμοζε. 

Ευάλωτοι συνταξιούχοι δύο κατηγοριών

Ομως το ζήτημα έχει και συνέχεια. Καταρχάς και παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, πράγματι οι δικαιούχοι του μέτρου είναι περίπου 310.800. Στους παλαιούς δικαιούχους ΕΚΑΣ που ανέρχονται σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ στις 178.800 θα πρέπει να προστεθούν άλλοι περίπου 132.000 νέοι συνταξιούχοι που πληρούν τα κριτήρια του τότε ΕΚΑΣ. Ολοι αυτοί είναι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη ΕΦΚΑ. 

Ομως υπάρχουν και 500.000 συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ. Το 95% περίπου εξ αυτών πληροί τα κριτήρια για να υπαχθεί στη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων. Ομως αυτοί εξαιρούνται προς δόξαν των λογιστικών μαγειρεμάτων για τη φορομπηχτική ανάπτυξη του ΑΕΠ. Το πρόσχημα των «ευαίσθητων» είναι ότι δήθεν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Αν είναι έτσι, γιατί πληρούνται οι προϋποθέσεις από τους 132.000 ευάλωτους νέους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ; Προφανώς ο Κυρ. Μητσοτάκης βλέπει τους αγρότες ως παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Σε… χαράτσι εξελίσσεται τo επίδομα επικινδυνότητας των στρατιωτικών

Η τροπολογία για τους ένστολους που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στη Βουλή αφορά τη μετονομασία του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας με την προσθήκη «και επικινδυνότητας». Αν και η κυβέρνηση επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι, αποδεικνύει άλλη μία φορά την αδυναμία της να αναγνωρίσει τις πραγματικές ανάγκες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Δεν τολμά να εντάξει τα επαγγελματικά τους καθήκοντα στα βαρέα και ανθυγιεινά, περιοριζόμενη σε μια απλή αύξηση των 100 ευρώ μεικτά στο ήδη υπάρχον επίδομα, το οποίο απλώς μετονομάζεται για να δημιουργηθεί η εντύπωση της «βελτίωσης».

Αυτή η αύξηση, που αναλογεί σε περίπου 1.200 ευρώ τον χρόνο μεικτά, μεταφράζεται σε καθαρή αύξηση λίγο πάνω από 70 ευρώ για τους στρατιωτικούς. Ενδεχομένως να προκαλέσει και αύξηση της φορολόγησης, λόγω αλλαγής φορολογικού κλιμακίου. Παρά τη μικρή αυτή αύξηση, το σίγουρο είναι ότι οι στρατιωτικοί δεν θα καταφέρουν να αναπληρώσουν τη σημαντική απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί από το 2017, όταν θεσπίστηκε το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας. Με τον νόμο 4472/17 για το νέο μισθολόγιο καταργήθηκε το επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας και καθιερώθηκε το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, μαζί με την αποζημίωση για τη νυχτερινή απασχόληση. Ομως, η αποζημίωση για τις νυχτερινές υπηρεσίες δεν δόθηκε ποτέ και οι στρατιωτικοί αναγκάστηκαν να προσφύγουν στα δικαστήρια και να δικαιωθούν. Τελικά, η ΚΥΑ για τη νυχτερινή αποζημίωση εκδόθηκε τα Χριστούγεννα του 2022, αφήνοντας τους στρατιωτικούς να εργαστούν για πάνω από πέντε χρόνια νύχτα χωρίς καμία αμοιβή, υποβαθμίζοντας για άλλη μία φορά την αξία της προσφοράς τους.

Διαβάστε επίσης

Υπάρχει Λόγος: Ο Νίκος Κοτζιάς για Μέση Ανατολή, Ελληνοτουρκικά, Τσίπρα και την ΠτΔ που «δεν έδειξε ενσυναίσθηση ούτε στα Τέμπη»

Διεθνές κύκλωμα στοιχηματισμού: Τα 14 ύποπτα ματς – Έστησαν μέχρι και αγώνες γυναικών

Μιχάλης Μητρούσης: «Μετά το τροχαίο έπιανα να δω αν έχω πόδια και κεφάλι» (Video)

Κώστα τους, λεβέντη τους

Χορός απευθείας αναθέσεων από την Εθνική Βιβλιοθήκη – Με κλειστές διαδικασίες έργα άνω του €1,45 εκατ. το 2024

 

Documento Newsletter