Οι δύο από τις τριάντα οχτώ ανεξέλεγκτες σφαίρες που ρίχτηκαν στο Πέραμα, βρήκαν στόχο στο σώμα ενος παιδιού και οι υπόλοιπες τριάντα έξι, εξοστρακίστηκαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Το γεγονός δεν προκάλεσε μόνο θύελλα αντιδράσεων στη κοινή γνώμη και στα κόμματα μείζονος και ελάσσονος αντιπολιτεύσης αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Χρυσοχοΐδης εναντίον Θεοδωρικάκου, ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ, εναντίον και των δυο-πρώην και νυν-υπουργών, ηγεσία της αστυνομίας εναντίον όλων. Το σκηνικό της απόλυτης εσωτερικής ρήξης στο ευαίσθητο σώμα της Αστυνομίας, έχει αντίκτυπο στις εσωτερικές διαμάχες της ΝΔ και της κυβέρνησης ευρύτερα.
Την ίδια στιγμή που ο Αδωνης Γεωργιάδης έτρεχε να «προστατεύσει» τους αστυνομικούς, τονίζοντας πως «σε ξένες χώρες όποιος δεν σταματάει πυροβολείται», ο Τάκης Θεοδωρικάκος επικοινωνούσε με το Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας του να αντικαταστήσει πλήρως την υγεσία της αστυνομίας. Και αμέσως μετά επισκεπτόταν τους αστυνομικούς δηλώνοντας τη συμπαράσταση του. Από τη μια η ακροδεξιά πτέρυγα δεν μπορεί να δεχθεί σε υπουργείο σωμάτων ασφαλείας, δύο υπουργούς εκτός ΝΔ και από την άλλη, οι δύο υπουργοί κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνουν αρεστοί, με θύμα την ασφάλεια των πολιτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ, διέκρινε πως πίσω από το συγκεκριμένο συμβάν, βρίσκεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που κατά εκτίμηση παραγόντων της ΝΔ, δεν δύναται ακόμη να δεχθεί τη απομάκρυνση του. Θρυλείται πως η αντικατάσταση της ηγεσίας της αστυνομίας, δεν είχε ως αιτία το τραγικό συμβάν αλλά την αφορμή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές προκειμένου να ξεκαθαρίσει το εσωτερικό που κυμαίνεται θετικά για τον πρώην υπουργό.
Το αλαλούμ που επικρατεί είναι το γεγονός πως εδώ και δύο περίπου χρόνια ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δεν επιθυμούσε να τοποθετηθούν κάμερες στους αστυνομικούς καθυστερώντας, όπως λένε αστυνομικές πηγές, επίτηδες κλείνοντας, έτσι, το μάτι στους αστυνομικούς.
Το κλίμα έχει βαρύνει ακόμη περισσότερο καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για τους δύο «κόκκινους» μήνες, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Δηλαδή για τις συγκεντρώσεις με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου και τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.