Ο Έλον Μασκ αποτυγχάνει να μπει στη λίστα της ΕΕ για το βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων

AP

Ο Έλον Μασκ δεν κατόρθωσε να λάβει το πράσινο φως και να συμπεριληφθεί στους/ις υποψηφίους/ες για το βραβείο της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ακροδεξιά προσπάθησε να βραβεύσει τον Μασκ για τις θέσεις του ενάντια στον «ριζοσπαστικό ισλαμισμό και τον γουοκισμό».

Ο τεχνολογικός δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ την Πέμπτη δεν κατάφερε να μπει στη λίστα για ένα διάσημο ευρωπαϊκό βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά την ακροδεξιά εκστρατεία που επαινούσε τη σκληρή του γραμμή για την ελευθερία του λόγου.

Ο Μασκ προτάθηκε από δύο ακροδεξιές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2024 για την Ελευθερία της Σκέψης, ένα ετήσιο βραβείο που είχε απονεμηθεί στο παρελθόν στον Νέλσον Μαντέλα και τη Μαλάλα Γιουσαφζάι.

Οι ακροδεξιοί νομοθέτες είχαν επιλέξει τον ιδιοκτήτη του X ως “σύμβολο” στον αγώνα για την ελευθερία της έκφρασης και για τις προσπάθειές του να καταπολεμήσει τον “ριζοσπαστικό ισλαμισμό και τον γουόκισμό”, δήλωσε προηγουμένως ο Γάλλος βουλευτής της ΕΕ Τιερί Μαριάνι, βασικός υποστηρικτής υποψηφιότητασ του Μασκ.

Η υποψηφιότητα εξέπληξε τους κριτικούς του Μασκ στην Ευρώπη. Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας που ηγείται των X, Tesla και SpaceX έχει τσακωθεί με αξιωματούχους και ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο για τη διαχείριση του X. Τους τελευταίους μήνες συγκρούστηκε με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ για τον ρόλο του X στις φυλετικές ταραχές και το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας για αποτυχία της πλατφόρμας να αφαιρέσει την παραπληροφόρηση.

Μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μυστική ψηφοφορία επέλεξαν τον ακτιβιστή κατά της διαφθοράς από το Αζερμπαϊτζάν, Gubad Ibadoghlu, την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας María Corina Machado, τον εξόριστο προεδρικό υποψήφιο Edmundo González και τις Ισραηλινές και Παλαιστινιακές ειρηνευτικές οργανώσεις Women Wage Peace και Women of the Sun.

Το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του Κοινοβουλίου, η Διάσκεψη των Προέδρων, θα επιλέξει τον βραβευμένο του 2024 μεταξύ αυτών των ονομάτων στις 24 Οκτωβρίου, πριν από την τελετή απονομής στην ολομέλεια στο Στρασβούργο τον Δεκέμβριο.

Το βραβείο απονέμεται σε άτομα ή οργανισμούς που έχουν συμβάλει σημαντικά στην προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, της δημοκρατίας ή των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και περιλαμβάνει έπαθλο 50.000 ευρώ. Οι υποψήφιοι που επιλέγονται παραδοσιακά λαμβάνουν πρόσκληση για να παρακολουθήσουν την τελετή βράβευσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Μέση Ανατολή: Ούτε τα ασθενοφόρα στο απυρόβλητο των ισραηλινών – Πάνω από 150 διασώστες και νοσοκόμοι νεκροί στον Λίβανο

ΕΕ: Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες – Μεταναστευτικό και Ουκρανία στο «τραπέζι»

Μέση Ανατολή: Επιθέσεις του Ισραήλ κατά Λιβάνου, Χούθι, Συρίας και UNIFIL

El Pais: «Η Μελόνι στέλνει ανήλικους μετανάστες σε κλειστά κέντρα στην Αλβανία»

Ο Βίκτορ Όρμπαν οδηγεί τη Λατινοπούλου σε σκληρό χειρισμό της μετανάστευσης

Ανάλυση CNN: Μήνυμα των ΗΠΑ στο Ιράν η επίθεση με βομβαρδιστικό stealth B-2 κατά των Χούθι

Νόμοι κατά ΛΟΑΤΚΙ: Απαγορεύει η Ιταλία την αναζήτηση «παρένθετης μητρότητας» στο εξωτερικό