O Έλληνας εφοπλιστής και η «στημένη» πειρατεία για 77 εκατ. δολάρια

Φωτογραφία Αρχείου: AP

Σε «φουρτούνες» έχει μπει ο εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, o Μάριος Ηλιόπουλος φέρεται να ενορχήστρωσε σχέδιο με «άνδρες που υποδύονταν τους πειρατές», οι οποίοι επιτέθηκαν και έβαλαν φωτιά σε δεξαμενόπλοιο, προκειμένου «να αναζητήσει 77 εκατ. δολάρια από ασφαλιστική εταιρεία, έκρινε δικαστήριο του Λονδίνου».

Όπως αναφέρει το Bloomberg το περιστατικό έγινε το 2011 ανοικτά της Υεμένης, «την οποία ακόμη διερευνά η αστυνομία του Σίτι του Λονδίνου».

Το δικαστήριο με την απόφαση του έθεσε τέλος σε μια δικαστική διαμάχη η οποία κρατούσε αρκετά χρόνια. Το Δικαστήριο απέρριψε «απαίτηση της Suez Fortune Investments, εταιρείας που συνδέεται με τον Ηλιόπουλο, και της ελληνικής τράπεζας ώστε να αναγκαστούν οι ασφαλιστικές εταιρείες και να πληρώσουν την αποζημίωση.

«Η δομική ολική απώλεια του “Brillant Virtuoso” προκλήθηκε με δόλο του ιδιοκτήτη, κ. Ηλιόπουλου», είπε ο δικαστής Τίαρ.

«Τα κίνητρα των ενόπλων δεν ήταν να κλέψουν ή να ζητήσουν λύτρα για το πλοίο ή να ληστέψουν το πλήρωμα, αλλά να βοηθήσουν τον ιδιοκτήτη να διαπράξει απάτη εις βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών» αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το δικαστή ο Έλληνας εφοπλιστής είχε αγοράσει οκτώ δεξαμενόπλοια μεταξύ 2004 και 2008, άρχισε να εφαρμόζει το σχέδιό του διότι το πλοίο είχε αρχίσει να παρουσιάζει οικονομική ζημία εξαιτίας της κατάρρευσης των ναύλων το 2008.

«Ο Ηλιόπουλος είχε κίνητρο να θέλει να καταστραφεί το πλοίο από φωτιά, και συγκεκριμένα να προβεί σε ψευδούς ισχυρισμούς ώστε να εισπράξει το ποσό των 77 εκατ. δολαρίων ώστε να μπορέσει να λύσει τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που είχαν ο ίδιος και οι εταιρείες του κατά καιρούς» πρόσθεσε ο δικαστής.

Σύμφωνα με την απόφασή του δικαστηρίου ο Τίαρ εκφράζει αμφιβολίες για την αξιοπιστία του Ηλιόπουλου, κάτι που είχαν κάνει και άλλοι δικαστές σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο Τίαρ σημείωσε ότι ο εφοπλιστής δεν παραβρέθηκε στις ακροάσεις αυτές και προσπάθησε να αποκρύψει σχετικά αρχεία.

«Ο Ηλιόπουλος έχει μία κλίση στην παρωδία» υποστήριξε ο δικαστής για να προσθέσει «αυτό είναι εμφανές από τα άκρα στα οποία έφτασε για να μην εμφανίσει το αρχείο των ηλεκτρονικών εγγράφων. Συνεπώς αυτό που σχεδίασε στην παρούσα υπόθεση είναι συμβατό με τον χαρακτήρα του».

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης συνεχίστηκαν και μετά την ψεύτικη επίθεση πειρατών, οι οποίοι πυροδότησαν μια χειροβομβίδα που προκάλεσε την πυρκαγιά. Ο Ηλιόπουλος είχε ισχυριστεί ότι οι δικηγόροι της ασφαλιστικής είχαν παραβιάσει το νόμο επειδή χρησιμοποίησαν ιδιωτικούς ερευνητές για να προσπαθήσουν να πάρουν στα χέρια τους ιατρικά αρχεία, διαβατήρια και αρχεία πτήσεων που αφορούσαν τον ίδιο και συνεργάτες τους.