Ο ελέφαντας που κρύφτηκε στην Ετήσια Εκθεση της ΕΥΠ

Ο ελέφαντας που κρύφτηκε στην Ετήσια Εκθεση της ΕΥΠ

«Η δουλειά μου είναι τόσο μυστική που ούτε εγώ δεν ξέρω τι κάνω», λέει ένας πράκτορας σε ένα παλιό ανέκδοτο. Μας το θύμισε η ετήσια έκθεση της ΕΥΠ που σε μια γλώσσα μεταξύ αδικημένου Τζέιμς Μποντ και κλασικής γραφειοκρατίας υπονοεί ότι έγιναν πολύ περισσότερα στο επίπεδο της κρατικής ασφάλειας από αυτά που μπορεί να αποκαλύψει.

Αναρωτιέται κανείς γιατί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εκδίδει μια απολογιστική έκθεση η οποία είναι γεμάτη γενικότητες και αοριστίες, άχρηστη σε οποιονδήποτε, αφού οι πληροφορίες που δημοσιεύει είναι τραγικά λιγότερες από όσες έχουν αποκαλυφθεί αδιάσειστα από ρεπορτάζ σε ΜΜΕ. Και αυτό τα κάνει ακόμη και σε υποθέσεις που δεν έχουν πλέον καμιά σημασία για την ασφάλεια της χώρας, όπως της περιβόητης Ρωσίδας κατασκόπου «Μαρίας Τσάλλα» που «ανακάλυψε» αφού εκείνη είχε φύγει από τη χώρα.

Στο ερώτημα απαντά εμμέσως στον πρόλογο ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης: «Είναι γεγονός ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες με επίσης δημοκρατική παράδοση, όπου όμως οι Υπηρεσίες Πληροφοριών απολαμβάνουν της πλήρους εμπιστοσύνης του λαού και αναγνωρίζονται ως θεσμός κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια και ευημερία της χώρας, στην Ελλάδα, για μια σειρά λόγων που παραπέμπουν στην ταραγμένη ιστορία μας με εμφυλίους και δικτατορικά, ή και αυταρχικά, καθεστώτα, η Ε.Υ.Π. πρέπει ακόμα να προσπαθήσει αρκετά για να κατακτήσει στην κοινή συνείδηση, τη θέση που πρέπει να έχει ως ένας εθνικός κρατικός φορέας στην υπηρεσία, του κράτους και του λαού, στο σύνολό του».

Ομως για να κατακτήσει τη θέση της σαν κρατικός φορέας που βρίσκεται στην υπηρεσία του λαού «στο σύνολό του» πρέπει -το λιγότερο- να σταματήσει τις κοροϊδίες απέναντι σε αυτόν τον λαό. Το έκανε με αυτή την έκθεση; Οχι. Επειδή δεν ασχολείται καθόλου με τον ελέφαντα στο δωμάτιο, τις υποκλοπές. Γράφει για τις νομικές αλλαγές και τις υποτιθέμενες δικλείδες ασφαλείας, αλλά δεν εξηγεί γιατί παρακολουθούσε πολιτικούς, δημοσιογράφους και ανώτατους στρατιωτικούς, μεταξύ των οποίων τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Δεν απάντησε στα θύματά της, αν και η αλήθεια είναι ότι και τα περισσότερα από τα θύματα των υποκλοπών δεν τόλμησαν καν να ζητήσουν εξηγήσεις.

Αν η ΕΥΠ δεν απαντήσει για τη σοβαρότερη αντιδημοκρατική εκτροπή της μεταπολίτευσης, δεν θα «κατακτήσει» ποτέ στην «κοινή συνείδηση» τη θέση που υποτίθεται ότι θέλει να έχει. Περισσότερο βέβαια από τον «θεσμό», που υπηρετεί άλλους και όχι τον λαό, οφείλει να απαντήσει ο πολιτικός της προϊστάμενος. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που ανέλαβε την ευθύνη της ΕΥΠ με τον πρώτο νόμο της πρώτης του κυβέρνησης.

Αλλά όταν ο πρωθυπουργός βρέθηκε με τα χέρια λερωμένα από τις παρακολουθήσεις, τον Αύγουστο 2022, οδηγήθηκε σε παραίτηση ο προστατευόμενός του, ο διοικητής Παναγιώτης Κοντολέων, για την πρόσληψη του οποίου είχε αλλάξει ο νόμος, επειδή δεν διέθετε αναγνωρισμένο πτυχίο ανώτατης σχολής!

Για την παραίτηση του τέως διοικητή της η ΕΥΠ δεν αναφέρει τίποτα στην Ετήσια Εκθεσή της. Σιγά το θέμα, δηλαδή. Οπως δεν αναφέρει ότι στελέχη της κλήθηκαν στη Βουλή για να δώσουν εξηγήσεις και κρύφτηκαν πίσω από το «απόρρητο», αναγορεύοντας τον εαυτό τους τους και τους πάτρονες τους ανώτερους από τον ανώτατο θεσμό της Δημοκρατίας.

Κατά τα λοιπά, η έκθεση βρίσκεται εδώ και έχει και άλλες σκοτεινές γωνίες, οπότε μπορεί να επανέλθουμε…

Διαβάστε επίσης: Κασσελάκης: Τα στοιχεία κατατείνουν σε ενιαίο κέντρο Predator και ΕΥΠ – Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να λάμψει το φως

Σκάνδαλο υποκλοπών: Όταν Μητσοτάκης και Οικονόμου έδειχναν «ιδιώτες» – Τώρα αποκαλύπτεται συντονισμός ΕΥΠ-Ιδιωτών

Σκάνδαλο υποκλοπών: Άρον – άρον το ΦΕΚ για τα νέα μέλη της ΑΔΑΕ – Για να… προλάβουν το πρόστιμο των 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ

Documento Newsletter