«Η εκλογή του Δήμαρχου της Κωνσταντινούπολης επηρεάζει την ισορροπία δυνάμεων σε όλη την Τουρκία» γράφει η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel εκτιμώντας ότι, ενόψει των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου, όπου περίπου δέκα εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν τον νέο δήμαρχο της Πόλης, η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι νευρική.
Και αυτό γιατί ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, προηγείται καθαρά στις δημοσκοπήσεις έναντι του Μπιναλί Γιλντιρίμ, του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος AKP.
Η χθεσινοβραδινή τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων ήταν, ίσως, η τελευταία προσπάθεια του Γιλντιρίμ αλλά και του Ερντογάν να ανατρέψουν το κλίμα, αλλά πολιτικοί αναλυτές στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι δεν κατάφερε κάτι θεαματικό που να αλλάζει τα δεδομένα.
Ο 49χρονος Ιμάμογλου είχε κερδίσει οριακά τον Γιλντιρίμ στις τοπικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στις 31 Μαρτίου. Κάτω από την πίεση του ΑΚΡ, η εκλογική επιτροπή διέταξε την επανάληψη των εκλογών για τις 23 Ιουνίου.
«Μια νέα ήττα του AKP στη μεγαλύτερη και πλουσιότερη πόλη στην Τουρκία θα έπληττε πολύ την εξουσία του Ερντογάν», τονίζουν οι ίδιες πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
«Η τηλεοπτική μονομαχία θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία για την εκλογική απόφαση», είχε δηλώσει, άλλωστε, ο Ερντογάν λίγο πριν την εκπομπή.
«Ιστορικό βράδυ» χαρακτήρισε ο συντονιστής του debate Ισμαήλ Κουτσούκαγια τη τηλεμονομαχία. Για πρώτη φορά εδω και 17 χρόνια ένας υποψήφιος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)- και του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) εμφανίστηκαν μαζί μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα ένας εναντίον του άλλου.
Ο Ιμάμογλου είναι ένα χαμόγελο της τύχης για την αντιπολίτευση
Η εκλογική εκστρατεία του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου φαίνεται να αποδίδει καρπούς.
«Ο πριν απο έξι μήνες ελάχιστα γνωστός Ιμάμογλου είναι ένα απροσδόκητο καλό για το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα και ένα σοκ για το AKP, το κυβερνών κόμμα», τονίζουν οι ίδιες πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ο Ιμάμογλου έχει ένα προβάδισμα αρκετών ποσοστιαίων μονάδων μπροστά από τον Γιλντιρίμ, παρόλο που ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας που επιστρατεύθηκε από τον Ερντογάν για το μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινουπολης, έχει τα περισσότερα από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης στο πλευρό του.
Ο 48χρονος Ιμάμογλου θεωρείται μεγάλο πολιτικό ταλέντο. Πρώην δήμαρχος της περιοχής Μπελίκντουτσου της Κωνσταντινούπολης, ο Ιμάμογλου έχει γίνει η ελπίδα της αντιπολίτευσης σε ολόκληρη την Τουρκία.
«Η εξαιρετικά αμφισβητούμενη απόφαση για επανάληψη των εκλογών του δημάρχου έδωσε στον Ιμάμογλου την αίγλη του …θύματος, την οποία χρησιμοποιεί έξυπνα», τονίζουν πολιτικοί αναλυτές.
«Ο Ιμάμογλου είναι η ελπίδα», είναι το σλόγκαν του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.
Επιπλέον, πιστός μουσουλμάνος ο Ιμάμογλου μπορεί να προσεγγίσει πολύ διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, παρά το ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα στο εκλογικό σώμα. Σε αυτές τις κοινωνικές κατηγορίες συγκαταλέγονται οι υποστηρικτές του δικού του κοσμικού κόμματος CHP καθώς και οι συντηρητικοί ψηφοφόροι της Κωνσταντινούπολης, αλλά και οι Κούρδοι.
«Το πολιτικό ταλέντο του Ιμάμογλου είναι ήδη συγκρίσιμο με εκείνο του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος κατά τα πρώτα έτη μετά την προσχώρησή του στο ΑΚΡ το 2002, αναδείχθηκε ηγέτης της Τουρκίας υιοθετώντας μια ρεαλιστική στάση, προβάλλοντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις και μηνύματα ανοχής.
Ο Ερντογάν υποτίμησε τον Ιμάμογλου
«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το ΑΚΡ και ο ίδιος ο Ερντογάν υποτίμησαν εσφαλμένα την απόφαση να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη», γράφει το γερμανικό Der Spiegel και εξηγεί: «Μέσα σε λίγους μήνες ο Ιμάμογλου εξελίχθηκε στις συνειδήσεις των ψηφοφόρων από έναν άγνωστο τοπικό πολιτικό σε ελπίδα πολλών εκατομμυρίων Τούρκων σε όλη τη χώρα. Κάποιοι βλέπουν τον οικογενειάρχη που ο ίδιος αποκαλείται “Ekrem Abi” (Μεγάλος Αδελφός Εκρέμ), ακόμη και ως ο μελλοντικός αμφισβητίας του Ερντογάν».
Η αισιοδοξία του Ιμάμογλου είναι μεγάλη. Το μήνυμά του, «ναι μπορούμε», βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την εκστρατεία του φόβου που κήρυξε ο Ερντογάν στις 31 Μαρτίου, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη ως θέμα «εθνικής επιβίωσης». Ωστόσο, καθώς η τουρκική λίρα υποτιμάται συνεχώς και η ανεργία αυξάνεται, πολλοί ψηφοφόροι ενδιαφέρονται λιγότερο για τις εικαζόμενες συνωμοσίες εναντίον του έθνους και περισσότερο για την τιμή του κρεμμυδιού.
Το κόμμα του Ερντογάν βρίσκεται τώρα στην άμυνα για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, η αντιπολίτευση ξαφνικά θέτει τον τόνο και τα θέματα. Δεν πρόκειται λοιπόν για τα μεγάλα ζητήματα της παγκόσμιας πολιτικής, αλλά για τη φτώχεια, την ανεργία και την παιδική μέριμνα.
Σφοδρά πυρά Γιλντιρίμ – Ιμάμογλου στο χθεσινοβραδινό ιστορικό ντιμπέιτ
Οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν χθες σε ένα για πολλούς ιστορικό ντιμπέιτ.
Συντονιστής της εκπομπής ήταν ένας βετεράνος Τούρκος τηλεοπτικός παρουσιαστής, ο Ισμαήλ Κουτσούκαγια. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συμμαχίας» όπως ονομάστηκε το σχήμα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που συμμετέχει στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, αναμετρήθηκε με τον υποψήφιο της «Εθνικής Συμμαχίας», όπως βαπτίστηκε το σχήμα του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).
Ερωτηθείς για ποιο λόγο επαναλαμβάνεται η διαδικασία, ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι το AKP ήθελε απλά να μετρηθούν τα άκυρα ψηφοδέλτια, όχι να ξαναγίνουν εκλογές, αλλά η αντιπολίτευση δεν συνεργάστηκε.
«Αν η δική μου ψήφος καταμετρήθηκε υπέρ του CHP ή του υποψήφιου κάποιου άλλου κόμματος, αυτό ήταν κλοπή», κατήγγειλε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας. Αν η αντιπολίτευση δεν πρόβαλε τόσο σφοδρή αντίσταση στην ανακαταμέτρηση, οι εκλογές δεν θα επαναλαμβάνονταν και η χώρα και ο λαός θα είχαν αποφύγει όλη αυτή τη σύγχυση, πρόσθεσε.
Ο Ιμάμογλου αντέδρασε αμέσως, απαιτώντας ο Γιλντιρίμ να πει ποιος διατείνεται ότι διέπραξε «κλοπή» στις εκλογές της 31η1 Μαρτίου που κέρδισε και ανέλαβε για μερικά 24ωρα δήμαρχος πριν η εκλογική επιτροπή ακυρώσει το αποτέλεσμα λόγω παρατυπιών.
«Αναφέρεστε στους εκλογικούς αντιπροσώπους του AKP, του IYI, του MHP, ή μήπως του CHP;», αξίωσε να μάθει. «Ή μήπως στους επικεφαλής των εφορευτικών επιτροπών;», πρόσθεσε.
Ο Ιμάμογλου χαρακτήρισε την επαναληπτική ψηφοφορία μέρος του αγώνα «για τη δημοκρατία» στην Τουρκία και όχι απλά «μια τοπική εκλογική διαδικασία».
Ο Γιλντιρίμ κατηγόρησε τον Ιμάμογλου διότι αποπειράθηκε να αντιγράψει δεδομένα από υπολογιστές του δήμου κατά τη διάρκεια της βραχείας θητείας του στο αξίωμα του δημάρχου. «Αυτή η δουλειά, η αντιγραφή δεδομένων, είναι τακτική της FETO», είπε, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο του όρου «τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ» (Γκιουλέν), του θρησκευτικού τάγματος στο οποίο η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. «Η FETO το έκανε αυτό στην ιστορία της», επέμεινε.
Σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ, τρεις ειδικοί εκτός δήμου έχουν επίσης αναλάβει να ερευνήσουν την αντιγραφή των δεδομένων. Χαρακτήρισε «καταστροφική» την ενέργεια αυτή.
Ανταπαντώντας, ο Ιμάμογλου επισήμανε ότι ένας δήμαρχος δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο του χωρίς να μελετήσει τι συμβαίνει στον δήμο του. Επέμεινε ότι η διαδικασία που ακολούθησε δεν ήγειρε κανένα ρίσκο για την ασφάλεια.
Ο υποψήφιος του CHP κατήγγειλε ότι υπήρξε κακοδιαχείριση και κατασπατάληση χρημάτων από την αυτοδιοίκηση της Κωνσταντινούπολης. Έκρινε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα της οικονομικής πρωτεύουσας της Τουρκίας είναι η φτώχεια και η σπατάλη πόρων.
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου υποστήριξε ότι μια αναφορά του τουρκικού ελεγκτικού συνεδρίου που κάνει λόγο για κακοδιαχείριση που ανέρχεται σε ποσό 753 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (127,5 εκατ. δολαρίων) μέσα σε πέντε χρόνια στην Εταιρεία Ηλεκτρικών Τραμ και Τούνελ της Κωνσταντινούπολης (IETT), στην δημοτική υπηρεσία ύδρευσης (ISKI) και στον μητροπολιτικό δήμο. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ το αντέκρουσε: «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ποσό σε έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου», είπε. Επέμεινε ότι το ποσό για το οποίο υπάρχουν υποψίες για κακοδιαχείριση δεν ξεπερνά τις 108.000 τουρκικές λίρες (18.300 δολάρια).
Ο Γιλντιρίμ εξήγγειλε ότι θα δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε πέντε χρόνια για Κωνσταντινουπολίτες προσελκύοντας ξένες επενδύσεις και ότι θα ιδρύσει ένα κέντρο τεχνολογίας για τα λεγόμενα «μεγάλα δεδομένα» (big data) και για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης.
Από την πλευρά του ο Ιμάμογλου τόνισε πως η μία στις τέσσερις οικογένειες στην Τουρκία ζει κάτω από το όριο της πείνας και ότι σχεδιάζει ο δήμος να δώσει επιδόματα για να βοηθήσει τις πιο αναξιοπαθούσε από αυτές. Εξήγγειλε και αυτός ότι θα δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες εργασίας: 200.000 για όσους εγγραφούν στο γραφείο εύρεσης εργασίας της περιφέρειας.
Η πλειοδοσία των δύο αντιπάλων συνεχίστηκε με υποσχέσεις περί αύξησης των χώρων πρασίνου στην Κωνσταντινούπολη: ο Ιμάμογλου εξήγγειλε 30 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, ο Γιλντιρίμ μίλησε για 37,5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα κι έναν «Πράσινο διάδρομο».