Η εργολαβική συγκάλυψη των «κακών στιγμών» της κυβέρνησης από τον Ισίδωρο Ντογιάκο
Είναι η Δικαιοσύνη σε διατεταγμένη υπηρεσία; Ακούγεται ίσως θλιβερό, αλλά μοιάζει πέρα για πέρα αληθές. Εξάλλου ακόμη και ο «γαλάζιος» βουλευτής Κώστας Τζαβάρας το παραδέχτηκε εμμέσως μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Attica. «Νομίζετε ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη;» διερωτήθηκε σκωπτικά, εξαπολύοντας –πρακτικά– πυρά σε βάρος του εισαγγελέα του Αρειου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου. Πράγματι η Δικαιοσύνη μοιάζει εδώ και καιρό να λειτουργεί στους ρυθμούς του διορισμένου από την κυβέρνηση ανώτατου εισαγγελέα. Ο Ισ. Ντογιάκος, ο οποίος ανέλαβε εισαγγε-λέας του Αρειου Πάγου με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου τον Ιούλιο του 2022, έχει βρεθεί επανειλημμένως στο επίκεντρο της κριτικής για τον τρόπο με τον οποίο, όπως καταγγέλλεται, εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη εξυπηρετώντας πολιτικά και κυβερνητικά συμφέροντα.
Η περίπτωση κατάτμησης της έρευνας για το δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη και η απόφασή του να εντάξει στη δεύτερη δικογραφία που σχηματίζεται περιστατικό εκτροχιασμού αμαξοστοιχίας πριν από έξι χρόνια (σπεύδοντας μάλιστα να δημοσιοποιήσει αυτή την κίνησή του) κάνει ακόμη και τους λιγότερο καχύποπτους να αντιλαμβάνονται ότι επιχειρείται προσπάθεια συμψηφισμού και –γιατί όχι;– συγκάλυψης ενός τετελεσμένου κρατικού εγκλήματος με θύματα 57 ανθρώπους και τις οικογένειές τους.
Αλλωστε η υπόθεση των Τεμπών δεν είναι η μοναδική την οποία έχει χειριστεί τους τελευταίους μήνες ο Ισ. Ντογιάκος με τρόπο αν μη τι άλλο περίεργο. Ενδεικτικότερο όλων είναι το παράδειγμα των υποκλοπών με πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τότε ο εισαγγελέας του Αρειου Πάγου όχι απλώς ανέλαβε να διερευνήσει ποιος είναι εκείνος που διέρρευσε στον Τύπο στοιχεία για το σκάνδαλο αδιαφορώντας για την ουσία της υπόθεσης, τη διερεύνηση της οποίας ανέθεσε σε κατώτερους στην ιεραρχία εισαγγελείς, αλλά, όπως είχε γράψει και το Euractiv, προσπάθησε να μπλοκάρει την επί της ουσίας έρευνα από την αρμόδια Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).
Ο Ντογιάκος στις υπηρεσίες του Μητσοτάκη
Η δικαστική διαχείριση του δυστυχήματος στα Τέμπη εκθέτει ανεπανόρθωτα τον ανώτατο εισαγγελέα της χώρας. Ο Ισ. Ντογιάκος, εξάλλου, όπως φαίνεται ακολουθεί πιστά τις οδηγίες που έδωσε με επιστολή του προς τον ίδιο ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ζητούσε ουσιαστικά από τον εισαγγελέα του Αρειου Πάγου δύο πράγματα: πρώτον, να εντάξει στη δικογραφία για τα Τέμπη το πόρισμα της δίχως νομική υπόσταση επιτροπής που συνέστησε η κυβέρνηση και, δεύτερον, να συμπεριλάβει στην έρευνά του την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων, περιλαμβανο-μένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών.
Πράγματι, πριν αλέκτορα φωνήσαι ο ανώτατος εισαγγελέας έκανε ακριβώς αυτό που τεχνηέντως του ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αντί να αντιδράσει στην αντιθεσμική παρέμβαση Μητσοτάκη, επιχειρώντας έναν πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά συμψηφισμό τραγωδιών προκειμένου να ευνοηθεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση, ο Ισ. Ντογιάκος ζήτησε να του διαβιβαστεί η δικογραφία άλλου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, το οποίο σημειώθηκε στο Αδενδρο έξω από τη Θεσσαλονίκη το 2017 και στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης εκείνης έχει ολοκληρωθεί και ο μοναδικός κατηγορούμενος, δηλαδή ο δεύτερος μηχανοδηγός, αθωώθηκε, ενώ το πόρισμα που είχε εκδοθεί ανέφερε ότι ο βασικός μηχανοδηγός, ο οποίος έχασε τη ζωή του, είχε μπει σε παρακαμπτήρια γραμμή με ταχύτητα 144 χλμ. την ώρα ενώ το όριο περιοριζόταν στα 60 χλμ.
Απόδειξη του γεγονότος ότι ο εισαγγελέας του Αρειου Πάγου περισσότερο ενδιαφέρεται για τον συμψηφισμό των δύο δυστυχημάτων παρά για την ουσία είναι το γεγονός ότι έχει παραλείψει –τουλάχιστον προσώρας– να αναφερθεί και σε άλλες παραμέτρους της έρευνας, όπως π.χ. αν έχει συμπεριλάβει στην έρευνα, όπως πρωτίστως όφειλε να πράξει, ακόμη έντεκα ατυχήματα τα οποία σημειώθηκαν από το 2020 μέχρι το 2022. Πρόκειται για οκτώ περιστατικά εκτροχιασμών και συγκρούσεων τρένων σε ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο που σημειώθηκαν σε διάστημα 14 μηνών από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021 και ακόμη τρία ατυχήματα που σημειώθηκαν σε διάστημα δύο μηνών μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου του 2022.
Οι σχέσεις με την οικογένεια Καραμανλή
Ο Ισ. Ντογιάκος έχει ουσιαστική σχέση και με την οικογένεια Καραμανλή, γεγονός που επίσης προκαλεί ερωτήματα αναφορικά με το κατά πόσο μπορεί να είναι αμερόληπτος, εγείροντας εύλογα θέμα ασυμβίβαστου.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός σχετίζεται προσωπικά με τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, τις παραλείψεις του οποίου η Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει σε βάθος. Σε άλλη χώρα κάτι τέτοιο θα εθεωρείτο σύγκρουση συμφερόντων και θα ήταν ανεπίτρεπτο. Στην Ελλάδα είναι διαφορετικά. Οικογένειες Ντογιάκου και Κ. Αχ. Καραμανλή γνωρίζονται καλά. Ο υιός Ντογιάκος είναι δικηγόρος. Πρόκειται για τον Ευάγγελο Ντογιάκο, ο οποίος το 2019 τοποθετήθηκε στο γραφείο του υπουργού Μεταφορών. Ο Ευάγγ. Ντογιάκος είχε προσληφθεί ως μετακλητός στο γραφείο του Κ. Αχ. Καραμανλή, ενώ πρόσφατα το όνομά του είδε ξανά το φως της δημοσιότητας με αφορμή την απόφαση του Αρειου Πάγου για τα funds. Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, ο Ευάγγ. Ντογιάκος εκπροσωπεί ως δικηγόρος ένα από τα funds και μάλιστα ο ίδιος υπογράφει και κατασχετήρια. Πρόκειται για τεράστιο θέμα ηθικής φύσης, ενώ εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την απόφαση της Δικαιοσύνης να κρίνει υπέρ των funds και των πλειστηριασμών την ώρα που ο γιος του εισαγγελέα του Αρειου Πάγου παρέχει δικηγορικές υπηρεσίες σε servicers που διαχειρίζονται «κόκκινα» δάνεια.
Οι σχέσεις της οικογένειας Ντογιάκου με την οικογένεια Καραμανλή δεν περιορίζονται όμως σε αυτό. Οπως είναι γνωστό, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η σύζυγός του Νατάσα Παζαΐτη έχουν παντρέψει την κόρη του ανώτατου εισαγγελέα. Ο Κ. Καραμανλής ήταν δηλαδή κουμπάρος στον γάμο της επίσης δικηγόρου κόρης του Ισ. Ντογιάκου Εύας με τον δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου. Με άλλα λόγια, ο μεν γιος του εισαγγελέα του Αρειου Πάγου έχει τουλάχιστον επαγγελματική σχέση με τον πρώην υπουργό Μεταφορών, ενώ η κόρη του έχει οικογενειακές σχέσεις με τον ξάδελφο του παραιτηθέντος υπουργού και πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.
Αρνήθηκε και την επιτροπή LIBE
Εκτός των άλλων, μόλις την περασμένη Τετάρτη ο Ισ. Ντογιάκος αρνήθηκε να παραστεί στις εργασίες της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωβουλής για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη LIBE. Η συνάντηση των εκπροσώπων της επιτροπής με τον ανώτατο Ελληνα εισαγγελέα ήταν προγραμματισμένη, αλλά ο Ισ. Ντογιάκος την ακύρωσε λίγο πριν από την άφιξη της επιτροπής στην Αθήνα και αμέσως μετά την κοινοποίηση της επιστολής του Γιώργου Γεραπετρίτη, σύμφωνα με την οποία κανένα στέλεχος της κυβέρνησης δεν θα παρίστατο στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της επιτροπής λόγω πένθους. Η άρνηση του Ισ. Ντογιάκου να παραστεί στη συνάντηση σχολιάστηκε έντονα στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου της επιτροπής της Ευρωβουλής, καθώς οι ευρωβουλευτές ανέμεναν ότι ένας ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός δεν θα ήθελε να ταυτιστεί με την κυβερνητική γραμμή περί ματαίωσης της επίσκεψης λόγω των επερχόμενων εκλογών –οι οποίες μάλιστα δεν έχουν ανακοινωθεί– αλλά και του εθνικού πένθους. Κατά τους ίδιους ο Ισ. Ντογιάκος επιλέγοντας να γίνει ακολούθημα της κυβερνητικής γραμμής αποδεικνύει ότι η ελληνική Δικαιοσύνη πάσχει και το γεγονός αυτό πιθανότατα θα αποτυπωθεί και στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της συγκεκριμένης επιτροπής.
Τέλος, οι ίδιοι σημείωναν ότι στις υπόλοιπες χώρες που έχουν επισκεφτεί κανείς εισαγγελέας δεν διανοήθηκε να μη συναντήσει την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό διότι ο εισαγγελέας του Αρειου Πάγου είναι ένας από τους εγγυητές του κράτους δικαίου και αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, άρα και προνομιακός συνομιλητής της Ευρωβουλής έναντι των οποιωνδήποτε κυβερνητικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη.
Απειλές Ντογιάκου κατά δημοσιογράφων
Υπενθυμίζεται ότι ο Ισ. Ντογιάκος εμφανίστηκε πρόσφατα –με αφορμή τις αποκαλύψεις για τον συγκαλυπτικό ρόλο του στην υπόθεση των υποκλοπών– να απειλεί με φορολογικούς ελέγχους τον Τύπο που του ασκεί έλεγχο. Παρότι όμως αυτές οι τακτικές δεν θυμίζουν εισαγγελία ευνομούμενης δυτικής χώρας, η αλήθεια είναι ότι η στάση του εισαγγελέα του Αρειου Πάγου δεν προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση.
Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που ο Ισ. Ντογιάκος εμπλεκόταν με αρνητικό τρόπο σε σοβαρή υπόθεση την οποία διερευνά η Δικαιοσύνη, αφού είχε καταγγελθεί και στο παρελθόν για παρεμβάσεις κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Βγενόπουλου. Τότε είχαν γίνει καταγγελίες σε βάρος του καθώς φαίνεται πως ο γιος του την εποχή της διερεύνησης του σκανδάλου Βγενόπουλου εργαζόταν για λογαριασμό της συζύγου του ελεγχομένου.
Αυτό είχε αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια δίκης του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσιρώνη έπειτα από μήνυση του αποθανόντος Ανδρέα Βγενόπουλου, όταν ο δικηγόρος και συνεργάτης του Βγενόπουλου Φώτης Καρατζένης είχε παραδεχτεί ότι ο υιός Ντογιάκος εργαζόταν στη ναυτιλιακή εταιρεία της συζύγου του Βγενόπουλου Αρετής Σουβατζόγλου. Για τους χειρισμούς του στην υπόθεση Βγενόπουλου υπάρχει εξάλλου και πορισματική αναφορά, η οποία προτείνει την παραπομπή του ανώτατου εισαγγελέα σε πειθαρχικό συμβούλιο. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες του Documento, το πόρισμα παραμένει εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια στα συρτάρια του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Καυτά» συμπεράσματα για τον ρόλο Ντογιάκου
Τον Μάιο του 2018 πάντως ολοκληρώθηκε προκαταρκτική εξέταση προς διερεύνηση πειθαρχικών ευθυνών δικαστών και εισαγγελέων που ασχολήθηκαν με το σκάνδαλο Βγενόπουλου από τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Ιωάννη Γράβαρη. Οι διαπιστώσεις του ήταν σαφείς. Σύμφωνα με όσα περιγράφονταν στο πολυσέλιδο πόρισμα, από το αποδεικτικό υλικό αναδεικνυόταν πράγματι «η σοβαρή υπόνοια ότι κατά τους χειρισμούς από τη Δικαιοσύνη των ποινικών υποθέσεων Βγενόπουλου, Μarfin κ.λπ. επιχειρήθηκε από εισαγγελικούς λειτουργούς, κατά παράβαση του βασικού καθήκοντός τους να κρίνουν αμερόληπτα και σύμφωνα με τον νόμο, η ευνοϊκή υπέρ των φερομένων ως δραστών έκβαση των υποθέσεων αυτών».
Ο Ι. Γράβαρης κατέληγε μάλιστα ότι «για τους εισαγγελικούς λειτουργούς Ισίδωρο Ντογιάκο, Ελένη Ράικου και Νίκο Ορνεράκη θεωρούμε ότι προέκυψαν ικανές υπόνοιες περί διαπράξεως πειθαρχικών παραπτωμάτων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ως εκ των οποίων πρέπει να ερευνηθεί ως προς αυτούς περαιτέρω η υπόθεση με την άσκηση πειθαρχικής αγωγής».
Για τη στάση Ντογιάκου και τον ρόλο που έπαιξε στην υπόθεση ο Ι. Γράβαρης ανέφερε ότι «πιθανολογείται αρνητική συμβολή του Ισ. Ντογιάκου στην εξέλιξη των ερευνών και συγκεκριμένα στην άρτια οργάνωση της συντονιστικής επιτροπής μεταξύ κυπριακών και ελληνικών αρχών στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου Βγενόπουλου. Πιθανολογείται και η βασιμότητα εν γένει των σχετικών καταγγελιών του Ι. Αγγελή (σ.σ. τότε εισαγγελέας εφετών)σε βάρος Ντογιάκου». Στο πόρισμα αναφερόταν επιπλέον ότι κατά τους ισχυρισμούς του Ιωάννη Αγγελή ο Ισ. Ντογιάκος φέρεται να του είχε πει: «Κοίταξε μη συλλάβεις τον Βγενόπουλο σε περίπτωση που εκδοθεί εναντίον του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, γιατί από σένα όλα τα περιμένω, ακόμη και να πας σπίτι του με αστυνομικούς και να τον συλλάβεις».