Ο εισαγγελέας δείχνει Μπέζα και ο Αδωνης τον εαυτό του!

Ο εισαγγελέας δείχνει Μπέζα και ο Αδωνης τον εαυτό του!

Τελικά ποιος είχε την ευθύνη; Ο Αντώνης Μπέζας ή ο Αδωνης Γεωργιάδης; Ολοένα γιγαντώνονται τα ερωτήματα αναφορικά με το νομικό σκεπτικό της πράξης αρχειοθέτησης για τον Αδ. Γεωργιάδη στη δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis, την οποία υπέγραψε ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτης Καψιμάλης. Το Documento ανασύρει σήμερα στην επιφάνεια ένα tweet που έγραψε ο Αδ. Γεωργιάδης το 2018, στο οποίο δεν αρνείται την εμπλοκή του στην έκδοση υπουργικής απόφασης του 2013, η οποία σύμφωνα με τον Π. Καψιμάλη ευνόησε τις φαρμακευτικές. Στο ίδιο tweet ισχυρίζεται ότι από καμία σχετική υπουργική απόφαση δεν υπήρξε προσθαφαίρεση που άλλαξε το καθεστώς στον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Κάτι που δεν ισχύει.

Στην πράξη αρχειοθέτησης αναγράφεται ρητά ότι επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη, στην επίμαχη υπουργική απόφαση του 2013 προστέθηκε μια φράση («στα οποία κυκλοφορούν») μέσω της οποίας οι φαρμακευτικές αύξησαν τα κέρδη τους. Η ευθύνη όμως δεν βαρύνει τον Αδ. Γεωργιάδη γιατί αυτή η ΥΑ υπογράφηκε από τον Αντ. Μπέζα. Επίσης, ο Π. Καψιμάλης κρίνει ότι την επόμενη ΥΑ, από την οποία αφαιρέθηκε η συγκεκριμένη φράση, υπογράφει ο Αδ. Γεωργιάδης, άρα ο πρώην υπουργός Υγείας δεν ευνόησε τη Novartis. Οι παλαιότερες δηλώσεις όμως του Αδ. Γεωργιάδη καθιστούν ολοένα πιο επιτακτική την απάντηση του ερωτήματος βάσει –και– του οποίου αρχειοθετήθηκε η υπόθεση: ποιος ήταν υπεύθυνος για την έκδοση αυτών των υπουργικών αποφάσεων;

Στις 4 Μαΐου 2018 ο Αδ. Γεωργιάδης, επιτιθέμενος στο Documento, είχε γράψει το εξής tweet: «Για να καταλάβετε τι τραβάω, τύπωσε μια εφημερίδα και με κατηγόρησε για 3 λέξεις που δήθεν άλλαξα διότι τα πήρα, ενώ οι ίδιες λέξεις είναι στο νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα. Διότι ποτέ δεν άλλαξαν, ποτέ δεν μπήκαν και ποτέ δεν βγήκαν, όπως φυσικά ποτέ δεν τα πήρα». Στο ίδιο tweet παρέθεσε απόσπασμα από τον νόμο 4512/2018 στον οποίο υπάρχει η φράση «στα οποία κυκλοφορούν», η οποία αναφέρεται στην ένταξη ενός φαρμάκου στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων μόνο εφόσον αποζημιώνεται τουλάχιστον στα δύο τρίτα των κρατών-μελών της ΕΕ και εφόσον κυκλοφορεί σε τουλάχιστον εννέα κράτη-μέλη της.

Φέρει ευθύνη ο τότε αρμόδιος υπουργός Υγείας;

Το tweet αυτό ανατρέπει την «καρδιά» του νομικού σκεπτικού της πράξης αρχειοθέτησης. Συγκεκριμένα, στην πράξη αρχειοθέτησης αναγράφεται ότι ο Αδ. Γεωργιάδης δεν φέρει ευθύνη για την εύνοια της οποίας έτυχαν οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω της ΥΑ 82961 (ΦΕΚ 2219Β/9.9.2013), η οποία αφορούσε τον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ο Π. Καψιμάλης διαπιστώνει ότι στην επίμαχη ΥΑ προστέθηκε η φράση «στα οποία κυκλοφορούν», που έδωσε τη δυνατότητα σε όλες τις φαρμακευτικές «να πετυχαίνουν υψηλότερη τιμή και να αυξήσουν τα κέρδη τους». Ο εισαγγελέας παραδέχεται ότι «η έκδοση της ως άνω απόφασης όντως δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τον λόγο εκδόσεώς της, πλην όμως δεν συνδέεται με ανταπόδοση δωροδοκίας εκ μέρους του υπουργού Γεωργιάδη».

Και αυτό γιατί «εκδότης της ως άνω υπουργικής αποφάσεως δεν ήταν ο υπουργός Α. Γεωργιάδης αλλά ο υφυπουργός Αντώνιος Μπέζας», αλλά και επειδή μετέπειτα εκδόθηκε –πάλι επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη– η διάταξη της παρ. 6β του άρθρου 127 του ν. 4249/24.3.2014 βάσει της οποίας καταργήθηκε η προαναφερθείσα ΥΑ. Ετσι, σύμφωνα με τον Π. Καψιμάλη, επήλθε «μεγάλο πλήγμα στα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών (και της Νοβάρτις)», αφού αφαιρέθηκε η προσθήκη «στα οποία κυκλοφορούν». Αρα η φράση «στα οποία κυκλοφορούν» δεν υπήρχε πάντα στις υπουργικές αποφάσεις. Ναι, αλλά στο προαναφερθέν tweet ο Αδ. Γεωργιάδης έγραφε ότι αυτές οι τρεις λέξεις «ποτέ δεν άλλαξαν».

«Εγώ είχα πάρει το φάρμακο»

Αλλωστε, σε επιστολή που απέστειλε στις 12 Δεκεμβρίου 2014 ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας στον τότε υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη προκύπτει ότι ζητήθηκε να τροποποιηθεί η προαναφερθείσα διάταξη και να προστεθεί η επίμαχη φράση. Δεν θυμόταν το 2018 ο Αδ. Γεωργιάδης ότι εξέδωσε διάταξη μέσω της οποίας αυτή η φράση αφαιρέθηκε κι έτσι επλήγησαν οι φαρμακευτικές; Γιατί στο επίμαχο tweet δεν αρνήθηκε την εμπλοκή του στην έκδοση της ΥΑ του 2013 που ευνόησε τις φαρμακευτικές και την οποία υπέγραψε ο Αντ. Μπέζας; Γιατί έγραψε ότι αυτές οι τρεις λέξεις «ποτέ δεν άλλαξαν»;

Δεν είναι ρητορικά ερωτήματα, ειδικά εφόσον συνυπολογιστεί η συνέντευξη του Αδ. Γεωργιάδη τον Μάρτιο του 2018 στον τηλεοπτικό σταθμό Βήμα της Ηπείρου. Αναφερόμενος σε δελτίο τιμών φαρμάκων του Αυγούστου του 2013 –για το οποίο η ευθύνη επιρρίπτεται από τον Π. Καψιμάλη και πάλι στον Αντ. Μπέζα–, ο πρώην υπουργός Υγείας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «από την αρχή εγώ είχα πάρει το φάρμακο, εγώ είχα την πολιτική ευθύνη, σε κανένα απολύτως σημείο δεν είχε την ευθύνη του φαρμάκου ο κ. Μπέζας». Μερικές εβδομάδες πριν, στις 21 Φεβρουαρίου 2018, δήλωνε στη Βουλή ότι «το δελτίο τιμών για το οποίο κατηγορούμαι το έχει υπογράψει ο υφυπουργός μου ο κ. Μπέζας».

Το γιατί υπήρξε τέτοια διαφοροποίηση στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Υγείας, όπως και το αν η έκδοση αυτών των υπουργικών αποφάσεων συνεπαγόταν ποινικά κολάσιμες πράξεις, δεν το μάθαμε ποτέ, αφού ο Π. Καψιμάλης δεν κάλεσε για εξηγήσεις ούτε τον Αδ. Γεωργιάδη ούτε τον Αντ. Μπέζα…

Documento Newsletter