Ο εικαστικός Μιχάλης Αργυρού και η ηθοποιός και περφόμερ Ραφίκα Σαουίς παρουσιάζουν το κοινό έργο τους με τίτλο Wasteland στην Νέα Υόρκη και στους χώρους της γκαλερί Undercurrent (από Τρίτη 18 έως και Κυριακή 23 Ιανουαρίου).
Πρόκειται για μία πρωτότυπη διαδραστική εγκατάσταση, σε επιμέλεια της Σωζήτας Γκουντούνα, της οποίας η παρουσίαση εγκαινιάζει στις ΗΠΑ τη νεοσύστατη πρωτοβουλία του πολιτιστικού οργανισμού GREECE IN USA, με τίτλο GREECE NOW.
Στο Wasteland οι καλλιτέχνες ερευνούν την έννοια της ταυτότητας όπως υφίσταται «εγκλωβισμένη» στο ομώνυμο έργο του Τ. Σ Έλιοτ (ελληνικός τίτλος Έρημη Χώρα). Η εγκατάσταση παρουσιάζεται 100 χρόνια από την πρώτη έκδοση της Έρημης Χώρας και επτά δεκαετίες από το εξώδικο του T. S Έλιοτ στον Καναδό καθηγητή Τζον Πίτερ, ο οποίος σε άρθρο του στο περιοδικό Essays in Criticism, υποστήριζε πως το ποίημα WASTELAND είναι μια ελεγεία για τον αγαπημένο του νεκρό. Στην εικαστική εικονοποιήση του η Ραφίκα Σαουίς και ο Μιχάλης Αργυρού αναζητούν τον κενό τόπο ανάμεσα στην επιθυμία και στην πραγματικότητα η με άλλα λόγια την έννοια της μετάβασης κατά την οποία τα πάντα είναι δυνατά. Ειδικότερα ο εικαστικός Μιχάλης Αργυρού δημιουργεί μια διαδραστική εγκατάσταση όπου μέσα σε ένα μεγάλων διαστάσεων κομμάτι συμπαγούς πάγου βρίσκεται εγκλωβισμένο ένα άφυλο ομοίωμα ανθρώπινου σώματος. Το υλικό που είναι κατασκευασμένο επιτρέπει στους επισκέπτες της έκθεσης να βλέπουν στην επιφάνεια του ομοιώματος το είδωλο τους, δημιουργώντας ένα πεδίο συνειρμών και σκέψεων σχετικών τόσο με τον εγκλεισμό όσο και με την ελευθερία. Παράλληλα στην επιφάνεια του πάγου θα λαξευτούν μικρές εσοχές, στις οποίες οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εναποθέσουν ένα κερί, ώστε συμβολικά να συμβάλουν στην απελευθέρωση του έγκλειστου. Ταυτόχρονα και όσο ο πάγος λιώνει θα ποτίζει το ειδικά διαμορφωμένο έδαφος που τον περιτριγυρίζει από το οποίο θα φυτρώνουν σπόροι που έχουν εναποτεθεί εικονίζοντας έτσι την αναγέννηση της εγκλωβισμένης ύπαρξης.
Όπως σημειώνει ο Μιχάλης Αργυρού «το εννοιολογικό πλαίσιο της εγκατάστασης είναι η ευχή για μεταμόρφωση μιας νεκρής ψυχής… μιας ανήμπορης σάρκας, κρυμμένη μέσα στο παγωμένο περίβλημα της κανονικότητας σε έρημο άγονο τόπο… χωρίς πραγματική ζωή. Μια αναγέννηση της ύπαρξης. Η συμμετοχή των ανθρώπων στην αναγέννηση της ύπαρξης είναι καθοριστική… Η αποδοχή της κοινής πραγματικότητας, αποδυναμώνει την παγωμένη κανονικότητα».
Την τελευταία μέρα της έκθεσης, η περφόρμερ και ηθοποιός Ραφίκα Σαουίς, θα αντικαταστήσει το ανθρώπινο ομοίωμα και θα επιτελέσει μια περφόρμανς διάρκειας οκτώ ωρών στην οποία γυμνή θα ξεθάβει από το χώμα μπροστά στα μάτια των θεατών, αντικείμενα κρυμμένα αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την αξία της ταυτότητας με το δικαίωμα πολλαπλών μεταμορφώσεων. Το 2022 ξεκινά με ένα ισχυρό έργο τέχνης που εγκαινιάζει τη νέα πρωτοβουλία του Οργανισμού Greece NOW» υπογραμμίζει η διευθύντρια του Οργανισμού και επιμελήτρια του έργου, Σωζήτα Γκουντούνα και συνεχίζει εστιάζοντας σε Έλληνες καλλιτέχνες που πειραματίζονται με την πολιτική του «νέου» στο έργο τους και που στοχεύουν στον προβληματισμό σχετικά με την πανταχού παρούσα κοινωνική επιρροή του νέου& και του παρόντος ιδιαίτερα στην ψηφιακή εποχή των πανδημιών, της επαυξημένης πραγματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης.
Όσο για το έργο των καλλιτεχνών η επιμελήτρια σημειώνει «το Wasteland είναι μια διαδραστική εγκατάσταση βασισμένη στην απήχηση των εκατό χρόνων, από τη συγγραφή της Έρημης Χώρας, του Τ. Σ. Ελιοτ. Το πρότζεκ διαπραγματεύεται τη μετάβαση και τη μεταμόρφωση σε σχέση με το αρχικό ιστορικό πλαίσιο που γράφτηκε το κείμενο του Έλιοτ. Το κοινό καλείται να εξερευνήσει τα κρυμμένα νοήματα των γραπτών του Έλιοτ παρατηρώντας τις μεταμορφώσεις μιας άδειας φιγούρας τοποθετημένης σε μια κάψουλα πάγου. Αυτή η παγίδευση παραπέμπει στις συλλογικές μας «έρημες περιοχές».
INFO
Διαδραστική Εγκατάσταση: Μιχάλης Αργυρού
Μακράς Διαρκείας Περφόρμανς: Ραφίκα Σαουίς (Rafika
Chawishe)
Sound Design της Περφόρμανς: Σταύρος Γασπαράτος
Επιμελήτρια: Δρ. Σωζήτα Γκουντούνα για το www.GREECE in USA
Γκαλερί: Undercurrent 70 John Street, Brooklyn, NY, 11201
Παραγωγή: GREECE in USA , Undercurrent , Lab for Arts and Daydreams.
Υπεύθυνη τύπου: Cindy Sibilsky Email cindysibilsky@gmail. com
Τηλέφωνο: (917) 587-1394 (ΝΥ)
Βιογραφικά Καλλιτεχνών:
Μιχάλης Αργυρού
O Μιχάλης Αργυρού (1968) είναι εικαστικός καλλιτέχνης, creative director και σκηνογράφος. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, στο ελεύθερο εργαστήριο φωτογραφικών σπουδών Focus και στο Royal College of Art, στο Λονδίνο. Είναι ο ιδρυτής της εταιρίας διοργάνωσης εκδηλώσεων Sambo Even, της εταιρίαςπολιτιστικής διαχείρισης «LineCulture» και του αρχιτεκτονικού γραφείου Create New Ideas Architects;. Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει επιμεληθεί , οργανώσει και σχεδιάσει πλήθος παραστάσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως επίσης και αρχιτεκτονικών έργων. Από το 2006-2008 ήταν γενικός διευθυντής της διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης «Art Athina». Το 2009 δημιούργησε το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7, χώρος έλξης για νέες ιδέες και τάσεις στην σύγχρονη τέχνη και πολιτισμό. Το 2011 δημιούργησε το beton7artradio, «we speak art», ένα ραδιόφωνο που μιλάει Τέχνη και καλύπτει θέματα τέχνης και πολιτισμού αναδεικνύοντας τη σύγχρονη δημιουργία. Στο beton7artradio συμμετέχει και ο ίδιος ως παραγωγός. Από το 2015-2019 ήταν διευθύνοντας σύμβουλος στην Ελλάδα του ελληνικού φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου «Hellas Filmbox Berlin» που ιδρύθηκε την άνοιξη του 2015 με στόχο να φέρει σε επαφή το γερμανικό κοινό με τη σύγχρονη και καλλιτεχνικά αξιόλογη κινηματογραφική σκηνή της Ελλάδας. Από το 2016-2019 ήταν deputy- director της Athens Biennale της Αθήνας. Είναι συν διευθυντής της διεθνούς έκθεσης ανεξάρτητης εικαστικής σκηνής «Platforms Project» που από το 2013 μέχρι το 2021 έχει παρουσιάσει πλατφόρμες – δράσεις καλλιτεχνικών ομάδων πάνω από 26 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σουηδία, Ολλανδία, Καναδάς, Ν. Ζηλανδία, Φιλανδία, Γαλλία, Ρωσία, Σερβία, Κόσοβο, ΗΠΑ, Αργεντινή, Τουρκία, Μπενίν, Ισπανία, Βέλγιο, Τσεχοσλοβακία, Ιράν, Παναμά…) με περισσότερους από 4. 300 συνολικά καλλιτέχνες από τις πέντε ηπείρους επιτυγχάνοντας αναπάντεχους διαλόγους πάνω στον πολιτισμό και τη τέχνη. Από το 2020 είναι συνιδρυτής του Metaphor Athens, ένα creative hub που σκοπό έχει να ενώσει όλα τα νέα και ανερχόμενα ταλέντα από τους χώρους της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, της μόδας, και του design. Ένα μέρος όπου η δημιουργικότητα βρίσκεται σε «ανοιχτή» επικοινωνία με ένα στοχευμένο κοινό.
Ραφίκα Σαουίς
Η βραβευμένη ηθοποιός, περφόρμερ και σκηνοθέτης, Ραφίκα Σαουίς σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τμήμα φιλολογίας και γλωσσολογίας). Η Σαουίς, έχει παρουσιάσει έργα της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται: το Εθνικό Θέατρο της Νορβηγίας, το Φεστιβάλ του Ίψεν, η Biennale Teatro, Venice Biennale 2017, η Εθνική Λυρική Σκηνή – Εναλλακτική Σκηνή.
Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με οργανισμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και πολλά άλλα. Ως περφόρμερ έχει παρουσιάσει έργα της στην Ελλάδα, στο Βερολίνο, στο Μεξικό, στη Νέα Υόρκη, στο Πουέρτο Ρίκο συνεργαζόμενη με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU), τη γκαλερί Publica, το Herbstaslon Festival (Maxim Gorki), το Μουσείο Μπενάκη και το ΕΚΟΜΕ. Έχει διδάξει σεμινάρια και έχει δώσει διαλέξεις στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο και στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), μιλώντας για «το Θέατρο ως καταφύγιο» «Theatre of Refuge» που είναι μια δικής της διακαλλιτεχνική προσέγγιση στην φόρμα του σωματικού θεάτρου.
Έχει επίσης κερδίσει το grant του Οργανισμού ΝΕΟΝ, το βραβείο Υποτροφίας Ίψεν, καθώς και το βραβείο καλύτερης ερμηνείας από τα «Queer Theatre Awards», το 2018. Είναι μέλος του Directors Lab Lincoln Theater Center στη Νέα Υόρκη και του YCA του Γερμανικού Θεάτρου, Maxim Gorky.