Η ανείπωτη καταστροφή φούντωσε πρωτοβουλίες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για τους λαούς των δύο χωρών
Η ανθρωπότητα λυγίζει από τους ψιθύρους που έρχονται μέσα από τα συντρίμμια και ζητούν βοήθεια, από τις κραυγές της μάνας που φωνάζει το παιδί της και περιμένει να ακούσει τη φωνή του μέσα από τα ερείπια, από την εικόνα του πατέρα που βαστάει το χέρι του νεκρού παιδιού του που βρίσκεται κάτω από τόνους τσιμέντου. Η ανθρωπότητα αγωνιά για τη ζωή του εγκλωβισμένου παιδιού που ξεδιψούσε με μικρές γουλιές νερού προκειμένου να αντέξει μέχρι να το ελευθερώσουν. Η ανθρωπότητα ελπίζει με τα παιδιά που απεγκλωβίζονται και χαρίζουν στους διασώστες την αγκαλιά και το χαμόγελό τους.
Η ανθρωπότητα υποκλίνεται μπροστά στους χιλιάδες ανθρώπους που προσφέρονται να υιοθετήσουν το μωρό που γεννήθηκε μέσα στα ερείπια και η μητέρα του δεν άντεξε αλλά και σε εκείνη τη μητέρα που ανέλαβε να το θηλάσει μαζί με το δικό της παιδί.
Ολόκληρα 24ωρα άνθρωποι παλεύουν για τη ζωή συνανθρώπων τους. Το θαύμα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης λούζει με φως όλη την ανθρωπότητα όταν οι Τούρκοι, Ελληνες, Ρώσοι, Ουκρανοί και Ιταλοί διασώστες ενώνοντας χέρια και ψυχές καταφέρνουν να βγάλουν από τα συντρίμμια έστω κι έναν επιζώντα.
Αποδεικνύεται πάλι ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών απέναντι στη φρίκη του πολέμου, της φυσικής καταστροφής και της φτώχειας και χαρίζει ελπίδα και αισιοδοξία για τη ζωή ακόμη και στους πολίτες αυτών των δύο χωρών που χτυπήθηκαν από τον Εγκέλαδο και μετρούν χιλιάδες χαμένες ζωές καταπλακωμένες στα συντρίμμια. Κι έρχεται για να ξαναθυμίσει στους ανθρώπους ότι «μετά το ρήμα “αγαπώ”, το “βοηθώ” είναι το πιο ωραίο ρήμα στον κόσμο» (Μπέρτα φον Ζούτνερ, λογοτέχνης και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης).
Η αλληλεγγύη των λαών
«Μακάρι να με βαστούσαν τα πόδια μου να πήγαινα να σκάψω με τα χέρια για να σώσω όσο περισσότερα παιδιά μπορώ» είπε στο Documento η 85άχρονη Αλίκη, που βλέπει τα δικά της εγγόνια στο πρόσωπο των εγκλωβισμένων παιδιών που περιμένουν υπομονετικά να τα ελευθερώσουν. Η κ. Αλίκη είναι μια από τους δεκάδες αναγνώστες του Documento που καλούν στο τηλεφωνικό μας κέντρο ρωτώντας πώς μπορούν να βοηθήσουν, ο καθένας ανάλογα με τη δυνατότητά του.
Αλλωστε μέσα στο πρώτο 24ωρο της μεγάλης καταστροφής τα social media κατακλύστηκαν από ομαδικές πρωτοβουλίες πολιτών που απηύθυναν καλέσματα για να μαζέψουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους δοκιμαζόμενους λαούς που έζησαν τον εφιάλτη και θα συνεχίζουν να τον ζουν έχοντας χάσει μέλη των οικογενειών τους, το σπίτι τους και όλα τους τα υπάρχοντα.
Συνδικάτα εργαζομένων συγκεντρώνουν υλική βοήθεια και η συμμετοχή είναι συγκινητική. Απλοί πολίτες οργανώνουν ακόμη και ταξίδια με φορτηγά στις πληγείσες περιοχές με σκοπό να βοηθήσουν όσο μπορούν τους συνανθρώπους τους και όλοι μαζί υποκλίνονται στο έργο που προσφέρουν οι διασώστες.
Την ίδια ώρα το βίντεο με τα δύο αγκαλιασμένα αδέρφια κάτω από τα χαλάσματα στο οποίο το μεγαλύτερο χαϊδεύει το κεφάλι του μικρότερου ραγίζει καρδιές, κάνοντας χρήστες των social media να δηλώνουν τη διάθεσή τους να φιλοξενήσουν τα παιδιά που σώζονται μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση στη χώρα τους.
«Το ιδανικό θα ήταν να είχα τρόπο να φέρω τα παιδιά που σώζονται στην Ελλάδα» γράφει η 40χρονη Μαρία και συνεχίζει: «Είναι όλα σαν δικά μας παιδιά».
Πρώτος κρίκος οι νοσοκομειακοί γιατροί
Μπορεί τα τελευταία χρόνια της μεγάλης πανδημίας να έχουν δοκιμαστεί επανειλημμένα οι ανθρώπινες αντοχές τους καθώς προσπαθούν να προσφέρουν στους ασθενείς ό,τι καλύτερο μπορούν, αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο ώστε να προσφερθούν ξανά να δώσουν τη βοήθειά τους, αυτήν τη φορά στους πληγέντες από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία. Ο λόγος φυσικά για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που συγκινούν και πάλι με την ανθρωπιά τους.
«Η ανταπόκριση των συναδέλφων γιατρών στο κάλεσμα που απηύθυνε από την πρώτη στιγμή η ΟΕΝΓΕ για την αποστολή ομάδας γιατρών στους σεισμοπαθείς στην Τουρκία και τη Συρία είναι συγκινητική. Από την πρώτη στιγμή το mail της ομοσπονδίας κατακλύστηκε από μηνύματα δεκάδων συναδέλφων που δηλώνουν έτοιμοι να μεταβούν στον τόπο της καταστροφής» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ.
«Μέχρι σήμερα (σ.σ.: Πέμπτη) το μεσημέρι τη διαθεσιμότητά τους είχαν δηλώσει γραπτώς προς την ΟΕΝΓΕ 100 γιατροί και νοσηλευτές από όλη τη χώρα. Ο κατάλογος των ονομάτων έχει ήδη διαβιβαστεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας» δήλωσε στο Documento ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου.
«Οι μέρες που ζούμε είναι συγκλονιστικές» λέει στο Documento ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Χρήστος Καραχρήστος και συνεχίζει: «Μικρό παιδάκι ανασύρει μνήμες, θυμάμαι τις εικόνες των σεισμών του ’99, με τα γεγονότα να επαναλαμβάνονται με παρόμοιο τρόπο, σαν ειρωνεία. Από τη μια ο πόνος από την τεράστια καταστροφή που ήρθε ξαφνικά μέσα από τη γη. Ξαφνικός αλλά απολύτως γνώριμος ο κίνδυνος, με τις ευθύνες για όλη αυτή την καταστροφή να πέφτουν βαριές πάνω σε αυτούς που αφήνουν σε δεύτερη μοίρα την προστασία του λαού αλλά δίνουν ρεσιτάλ στις κόντρες για εξοπλιστικά, για ξαναμοίρασμα της γης, για “τ’ αφέντη το φαΐ”. Ομως από την άλλη η τεράστια και συγκινητική κινητοποίηση του λαού για να απαλύνει όσο μπορεί τον πόνο του γείτονα, που η θάλασσα μεταξύ τους μόνο τους ενώνει και δεν τους χωρίζει. Μια εικόνα που συγκλονίζει αλλά είναι η μοναδική που αρμόζει σε κάποιον που θέλει να λέγεται άνθρωπος».
«Σε αυτή την εικόνα λοιπόν δεν μπορεί και δεν πρέπει να λείψει κανένας γιατρός και υγειονομικός» καταλήγει ο Χρ. Καραχρήστος. Η ΕΝΙΘ, της οποίας είναι πρόεδρος, όπως όλες οι ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών δηλώνει διαθέσιμη για να προσφέρει βοήθεια με έμψυχο δυναμικό στους δοκιμαζόμενους λαούς. «Είμαστε στη διάθεση του υπουργείου ώστε να προσφέρουμε ιατρική βοήθεια με ομάδα γιατρών που θα συγκροτήσει η ΟΕΝΓΕ άμεσα» τονίζει.
«Να δώσουμε ζεστασιά στους ανθρώπους»
Τα μέλη της αυτοδιαχειριζόμενης ομάδας Αλλος Ανθρωπος έσπευσαν να κάνουν πράξη την αγάπη τους στους συνανθρώπους τους. Θα ταξιδέψουν σε λίγες μέρες ως εκεί και θα διαμείνουν μέσα σε σκηνές με σκοπό να προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό αλλά και ζεστασιά στους ταλαιπωρημένους λαούς.
«Θα μαγειρεύουμε για τους σεισμόπληκτους. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε με τα μωρά και να φτιάξουμε ένα καλύτερο περιβάλλον. Εμείς θα μένουμε σε σκηνές και θα είμαστε μαζί με τους ανθρώπους. Φεύγουμε στις 24 του μηνός και γυρνάμε 11 Μαρτίου. Γενικά υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση για τρόφιμα και ρούχα από τον κόσμο» λέει η Μαγδαληνή Σπίνου, μέλος της αυτοδιαχειριζόμενης ομάδας Αλλος Ανθρωπος.
«Προσπαθούμε να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους. Είμαστε όλοι μαζί, είμαστε μια ομάδα και γινόμαστε μια ομάδα και με τους ανθρώπους και τους δίνουμε ζεστασιά» καταλήγει.
Οι εργαζόμενοι στο πλευρό των σεισμόπληκτων
Από την πρώτη στιγμή εργατικά κέντρα από πολλές περιοχές της Ελλάδας κινητοποιήθηκαν με καλέσματα για τη συγκέντρωση τροφίμων και ρούχων. Ενα από αυτά είναι το Εργατικό Κέντρο Πατρών, που δέχεται ένα συγκλονιστικό κύμα αλληλεγγύης από εργάτες και απλούς ανθρώπους της πόλης, από συνδικάτα και μαζικούς φορείς που εκφράζουν τα γνήσια αισθήματα συμπαράστασης που νιώθουν.
«Από την πρώτη στιγμή το Εργατικό Κέντρο Πάτρας μαζί με εκατοντάδες άλλα σωματεία και φορείς της χώρας απηύθυνε μαχητικό κάλεσμα στον λαό της Πάτρας και στα συνδικάτα για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους σεισμοπαθείς και να οργανώσουν άμεσα την αλληλεγγύη τους, καλώντας τους εργαζόμενους κάθε κλάδου να προσφέρουν ό,τι μπορεί ο καθένας ώστε να ανακουφιστούν, έστω και στο ελάχιστο, οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών» λέει στο Documento ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Δημήτρης Μαρμούτας.
Η συμμετοχή του κόσμου είναι συγκινητική. Ο ίδιος μας μεταφέρει το κλίμα: «Από εκείνη τη στιγμή ζούμε ένα συγκλονιστικό κύμα αλληλεγγύης από εργάτες και απλούς ανθρώπους της πόλης μας, από συνδικάτα και μαζικούς φορείς που εκφράζουν τα γνήσια αισθήματα συμπαράστασης που νιώθουν. Με τη συγκλονιστική τους στάση αποδεικνύουν ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών, ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν μεταξύ τους. Ηδη προετοιμαζόμαστε, σε συνεννόηση και με άλλα συνδικάτα πανελλαδικά, ώστε τις επόμενες μέρες να ξεκινήσει από τη χώρα μας η πρώτη αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης».
«Μόνο ο λαός σώζει τον λαό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: «Εχουμε την πικρή πείρα από τις μεγάλες τραγωδίες και καταστροφές στην Ελλάδα, όπου όμως η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η δράση των συνδικάτων και του λαού αποτέλεσαν ασπίδα προστασίας και ουσιαστικής βοήθειας στα θύματα των καταστροφών. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό. Κανείς μόνος!».