Ο εφευρέτης του Ίντερνετ πωλεί για 5,4 εκατ. δολάρια αντίγραφο του κώδικα

Ο βρετανός Τιμ Μπέρνερς Λι, ο πατέρας του σύγχρονου Ίντερνετ, έβγαλε στο σφυρί αντίγραφο του αυθεντικού κώδικα που οδήγησε στη δημιουργία του διαδικτύου όπως το ξέρουμε. Η δημοπρασία στον οίκο Sotheby’s, που κράτησε μια εβδομάδα, κατέληξε στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων, ήτοι περίπου 4,5 εκατ. ευρώ.

Ο κώδικας του Μπέρνερς Λι βοήθησε στην διασυνδεσιμότητα της μιας σελίδας με την άλλη ξεπερνώντας την γραμμική αλληλουχία, εξ ου και η περιγραφή του διαδικτύου ως ιστός, στον οποίο ένα σημείο είναι προσβάσιμο με πολλούς τρόπους. Ο κώδικας πωλήθηκε σε μορφή NFT (Non Fungible Token), ένα μη ευέλικτο διακριτικό, το οποίο είναι ένα πολύπλοκο πιστοποιητικό γνησιότητας που ομοιάζει με εκείνο που προστατεύει τα bitcoin. Αυτό το NFT περιέχει 10.000 γραμμές κώδικα γραμμένες στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όπως και screenshot ολόκληρου του κώδικα, καθώς και ένα βίντεο τριάντα λεπτών που δείχνει τις γραμμές να περνούν…

Επιπλέον, το έργο περιέχει ένα γράμμα από τον δημιουργό στο οποίο εξηγεί τις συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκε ο κώδικας. Συγκεκριμένα, εξηγεί ότι η κύρια συμβολή του ήταν τρεις καινοτομίες: το URL, μια μοναδική διεύθυνση που καθιστά δυνατό να βρεθεί ένα έγγραφο από όλο τον κόσμο, το ΗTML, η γλώσσα προγραμματισμού στην οποία γράφονται οι ιστοσελίδες ακόμα και σήμερα και το ΗΤΤΡ, οι κανόνες επικοινωνίας οι οποίοι επιτρέπουν σε έναν φυλλομετρητή (browser) την ανάκτηση πληροφοριών σε έναν απομακρυσμένο υπολογιστή.

Ο βρετανός εφευρέτης δέχτηκε αρνητικά σχόλια για την κίνηση να διαθέσει ένα θεμελιώδες κομμάτι του διαδικτύου, το οποίο είναι δημόσιο αγαθό, για την αποκόμιση χρημάτων. Υπερασπίστηκε τον εαυτό του στην Daily Telegraph συγκρίνοντας αυτήν την πρωτοβουλία με την πώληση ενός υπογεγραμμένου βιβλίου ή με τη διεξαγωγή μιας σειράς συνεδρίων. «Είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις αξίες του Διαδικτύου», είπε στην εφημερίδα της Βρετανίας.

«Κάνω τέτοια πράγματα, που περιλαμβάνουν χρήματα, αλλά ο ιστός παραμένει δωρεάν και ανοιχτός. Θα πρέπει να αγωνιστούμε ξανά και ξανά για να παραμείνει έτσι, ιδίως παλεύοντας για την ουδετερότητά του (…). Πάντα με ενδιέφερε η δυνατότητα χρήσης NFT για τη χρηματοδότηση δημιουργικών ανθρώπων όπως μουσικοί και καλλιτέχνες (…). Είναι χρήσιμο στον ψηφιακό κόσμο να έχουμε τη δυνατότητα παραγωγής του ισοδύναμου ενός αντικειμένου».

Σύμφωνα με το Sotheby’s, τα έσοδα από αυτήν την πώληση θα πάνε σε καλό σκοπό που επέλεξαν ο επιστήμονας και η σύζυγός του.

Ετικέτες