Economist: «Ελαττωματική Δημοκρατία» στην Ελλάδα – Οι αναφορές για σκάνδαλο υποκλοπών και ελευθερία του Τύπου

Economist: «Ελαττωματική Δημοκρατία» στην Ελλάδα – Οι αναφορές για σκάνδαλο υποκλοπών και ελευθερία του Τύπου

Το σκάνδαλο των υποκλοπών, η προσπάθεια παρεμπόδισης του δημοσιογραφικού έργου, μέσω απειλών και βίας κατά δημοσιογράφων, αποτελούν στοιχεία τα οποία κατατάσσουν την Ελλάδα στη λίστα των χωρών με «ελαττωματική Δημοκρατία», σύμφωνα με την έκθεση του Economist Intelligence Unit για το 2022.

Μπορεί η εν λόγω έκθεση να καταγράφει μικρή άνοδο της χώρας όσον αφορά την παγκόσμια κατάταξη και τους δείκτες περί άσκησης δημοκρατικού πολιτεύματος, ελέω απομάκρυνσης από την περίοδο του μνημονίου, ωστόσο παρατηρούνται σαφείς αιχμές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Η Ελλάδα τιμωρείται στον δείκτη του 2022 σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου. υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι ελεύθεροι να ερευνούν δυσάρεστες αλήθειες», κάνοντας αναφορά σε περιπτώσεις όπως η «λογοκρισία σε θέματα που σχετίζονται με την αστυνομία, τον στρατό και την εκκλησία», αλλά και παρενοχλήσεις, απειλές και βία κατά δημοσιογράφων». Πρόκειται για μερικά από τα στοιχεία τα οποία έχουν καταβαραθρώσει τη χώρα στη θέση 108 όσον αφορά τον δείκτη Ελευθερίας του Τύπου από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Φυσικά, από την έκθεση του Εconomist δεν γινόταν να λείπει το σκάνδαλο των υποκλοπών, αιτία που εξέθεσε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε διεθνές επίπεδο μέσω συνεχών αναφορών από τα διεθνή ΜΜΕ.

Στην έκθεση του Economist επισημαίνεται ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών «αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2022 ότι το κράτος είχε εμπλακεί σε υποκλοπές δημοσιογράφων και πολιτικών που χρησιμοποιούν τεχνολογία spyware για λόγους εθνικής ασφάλειας. Το σκάνδαλο έπληξε τη φήμη της κυβέρνησης…», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρεί την αποστασιοποίησή του από τη δίνη του σκανδάλου.

Documento Newsletter