Ο δράστης της επίθεσης στη Λιέγη είχε σκοτώσει πρώην κρατούμενο την προηγούμενη ημέρα

Ο δράστης της επίθεσης την Τρίτη στην πόλη της Λιέγης, στο ανατολικό Βέλγιο, είχε σκοτώσει κάποιον το προηγούμενο βράδυ, σύμφωνα με το BBC.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Γιαν Γιαμπόν δήλωσε ότι ο ένοπλος, ο 31χρονος Μπενζαμέν Ερμάν, είχε δολοφονήσει έναν πρώην κρατούμενο που είχε γνωρίσει όταν βρισκόταν στη φυλακή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν πρόκειται για τον 30χρονο Μίχαελ Βίλμετ, έναν καταδικασμένο λαθρέμπορο ναρκωτικών, ο οποίος είχε χτυπηθεί πολλές φορές με σφυρί.

Ο Ερμάν είχε πάρει προσωρινή άδεια αποφυλάκισης τη Δευτέρα ενώ εξέτιε ποινή για κλοπή και διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης της επίθεσης στη Λιέγη μπαινόβγαινε στη φυλακή από τότε που ήταν έφηβος και είχε ποινικό μητρώο για επίθεση και εγκλήματα σχετικά με ναρκωτικά.

Ο 31χρονος βγήκε από τη φυλακή στις 07:30 τοπική ώρα τη Δευτέρα και, βάσει των όρων της άδειας για την προσωρινή αποφυλάκισή του, αναμενόταν να επιστρέψει στη φυλακή την Τρίτη. Σε αυτό το διάστημα πραγματοποίησε τις επιθέσεις του.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Κουν Γκέενς υπεραμύνθηκε της απόφασης για την άδεια που δόθηκε τον Ερμάν, λέγοντας ότι είχε στόχο να τον προετοιμάσει για την πλήρη αποφυλάκισή του, η οποία σχεδιαζόταν για το 2020. Επίσης σημείωσε ότι ο κρατούμενος είχε πάρει άδεια προσωρινής αποφυλάκισης πολλές φορές προηγουμένως χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό περιστατικό.

Ωστόσο ο υπουργός παραδέχθηκε ότι τον βαραίνει η συνείδησή του μετά τις επιθέσεις.

“Το θέμα αν αυτός ο άνδρας θα έπρεπε να έχει πάρει άδεια είναι σοκαριστικό, καθώς σκότωσε τρεις εντελώς αθώους ανθρώπους”, δήλωσε στον ραδιοσταθμό RTBF.

“Αισθάνομαι υπεύθυνος επειδή εγώ έχω την ευθύνη για τις φυλακές”, πρόσθεσε.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε χθες την ευθύνη για την επίθεση που διαπράχθηκε στη Λιέγη, αλλά δεν παρείχε επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι ο Ερμάν ανήκε πράγματι στις τάξεις της.

Οι δύο αστυνομικίνες που σκοτώθηκαν στην επίθεση στη Λιέγη αναγνωρίστηκαν ως η 53χρονη Λουσίλ Γκαρσία και η 45χρονη Σοράγια Μπελκασεμί. Επίσης αναγνωρίστηκε και το τρίτο θύμα, ο 22χρονος Σίριλ Βανγκρίκεν, ο οποίος όταν δέχθηκε τα πυρά του ενόπλου καθόταν στη θέση του συνοδηγού σε ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο εκεί κοντά.

Ο δράστης της επίθεσης είχε επίσης συλλάβει όμηρο μια γυναίκα που εργαζόταν στο συνεργείο καθαρισμού ενός σχολείου λίγο πριν να σκοτωθεί από τα πυρά της αστυνομίας. Αυτή αφέθηκε ελεύθερη σώα και αβλαβής.

Η κατονομαζόμενη μόνον ως Νταρίφα από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης δήλωσε ότι ο Ερμάν είχε ορμήσει μέσα στο κτίριο και την είχε ρωτήσει δύο πράγματα: αν είναι μουσουλμάνα και αν τηρεί το Ραμαζάνι.

Αυτή απάντησε ναι και στις δύο ερωτήσεις και αυτός της είπε τότε ότι δεν θα της κάνει κακό. Αυτή τότε προσπάθησε να τον πείσει ότι δεν θα πρέπει να βρίσκεται μέσα σε ένα σχολείο με παιδιά.

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του ΙΚ, ο άνδρας διέπραξε την επίθεση κατόπιν “της προτροπής να αποτελούν στόχο οι χώρες του συνασπισμού” υπό τις ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης ιδίως στη Συρία.

Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία αντιμετωπίζει την υπόθεση αυτή ως ανθρωποκτονίες που οφείλονται σε τρομοκρατική ενέργεια. Το κυριότερο στοιχείο που το υποδεικνύει αυτό, εξηγεί η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της, είναι το “modus operandi που το ΙΚ προτρέπει” τους οπαδούς του να ακολουθούν “τακτικά, μέσω του Διαδικτύου”.

Το ΙΚ προτρέπει οπαδούς του ως μέθοδο δράσης το να μαχαιρώνουν αστυνομικούς και κατόπιν να αποσπούν και να χρησιμοποιούν τα υπηρεσιακά τους όπλα για να σκοτώσουν άλλους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Ερμάν φώναξε αρκετές φορές “Αλλάχου Άκμπαρ” (Ο Θεός είναι μεγάλος στα αραβικά) κατά τη διάρκεια της επίθεσης και τα βελγικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι μάλλον ριζοσπαστικοποιήθηκε όταν βρισκόταν στη φυλακή.

“Υπάρχουν ενδείξεις ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε στην φυλακή, αλλά η ριζοσπαστικοποίηση ήταν αυτή που τον οδήγησε να διαπράξει αυτές τις ενέργειες;” διερωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών στον ραδιοσταθμό RTL.

“Μπορεί να έγινε επειδή δεν είχε τίποτε να περιμένει, επειδή επίσης είχε σκοτώσει κάποιον την προηγούμενη νύχτα, λόγω της ψυχολογίας του και του γεγονότος (…) ότι μπορεί να ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών”, πρόσθεσε.

Το Βέλγιο χτυπήθηκε από επιθέσεις τζιχαντιστών στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι την 22α Μαρτίου 2016, ενώ έκτοτε έχει αντιμετωπίσει πολλές ενέργειες με στόχο στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

Η επίθεση της Τρίτης στη Λιέγη θύμισε την επίθεση της 6ης Αυγούστου του 2016 στο Σαρλερουά, στο νότιο Βέλγιο, όταν ένας Αλγερινός επιτέθηκε με ματσέτα εναντίον δύο γυναικών αστυνομικών, κραυγάζοντας “Αλλάχου Άκμπαρ”. Οι γυναίκες αστυνομικοί τραυματίστηκαν και ο δράστης σκοτώθηκε. Το ΙΚ είχε αναλάβει την ευθύνη και για εκείνη την επίθεση.

Στο Βέλγιο, τουλάχιστον 450 έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα θεωρούνται ριζοσπαστικοποιημένοι, ανάμεσά τους 46 που θεωρούνται απειλή και πιστεύεται πως μπορεί να ριζοσπαστικοποιήσουν κι άλλους κρατούμενους, σύμφωνα με τον βουλευτή Ζορζ Νταλμάν, μέλος διαφόρων επιτροπών του βελγικού κοινοβουλίου αρμόδιων για ζητήματα ασφαλείας. “Έχουμε τραγική εμπειρία στο Βέλγιο με ανθρώπους που μπαίνουν στη φυλακή μικροκακοποιοί και βγαίνουν τρομοκράτες”, υπογράμμισε στο πρακτορείο Reuters.

Πηγές: BBC, DH.be, AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες