Καθώς η σκόνη από τη δασμολογική εφόρμηση του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του παγκόσμιου εμπορίου και της οικονομίας κατακάθεται λόγω της ανάπαυλας των 90 ημερών στην ισχύ των αυξημένων δασμών για διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες των πληττόμενων χωρών, στο προσκήνιο έρχεται η μοναδική χώρα που όρθωσε ουσιαστικά το ανάστημά της απέναντι στον εκβιασμό Τραμπ, η Κίνα.
Το Πεκίνο όχι μόνο απάντησε με δύο γύρους ανταποδοτικών δασμών ανεβάζοντας στο 125% τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα (έναντι 145% από τις ΗΠΑ στα κινεζικά), επιφέροντας έτσι ουσιαστικά τον θάνατο του διμερούς εμπορίου με τις ΗΠΑ, αλλά πήρε και επιπλέον μέτρα που σίγουρα θα αποδειχτούν επίπονα για τους Αμερικανούς. Επιπλέον, προχώρησε άμεσα σε πολιτικές κινήσεις για να εξασφαλίσει ότι θα έχει θετική συνεργασία με όλες τις χώρες-θύματα των δασμών του Τραμπ και ιδιαίτερα αυτές στη γειτονιά της.
Ο «πόλεμος μέχρι τέλους» που ορκίστηκε ότι θα διεξαγάγει η κινεζική ηγεσία εναντίον των δασμών και της εμπορικής πολιτικής Τραμπ είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει εφιάλτες στον Αμερικανό πρόεδρο, δεδομένου ότι η κινεζική ηγεσία ήδη έχει προβεί σε σοβαρές προσαρμογές στο εσωτερικό της χώρας με στόχο την ανθεκτικότητα στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ αλλά και την κάλυψη των όποιων κενών αφήνει ο απομονωτισμός του Τραμπ στη διεθνή σκακιέρα.
Τα μέτρα
Τα στοχευμένα κατά των ΗΠΑ μέτρα είναι πολλά και ο κατάλογος μακρύς αφού, πέραν των δασμών, η Κίνα έχει ανακοινώσει επίσης:
• Στροφή προς τη Βραζιλία για την αγορά σόγιας.
• Πάγωμα αγοράς αεροσκαφών Boeing.
• Προσθήκη δώδεκα αμερικανικών εταιρειών στον κατάλογο ελέγχου εξαγωγών (περιορίζοντας τι μπορούν να στείλουν από την Κίνα) και προσθήκη έξι εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας και αεροπορίας στον «κατάλογο αναξιόπιστων οντοτήτων» που απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται στην Κίνα.
• Περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών. • «Κόψιμο» ταινιών του Χόλιγουντ, όχι πλήρες, αλλά… βαθύ. Παράλληλα, η ηγεσία του ΚΚ Κίνας έχει ενισχύσει τον κομματικό έλεγχο σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής, ενώ προωθείται, με πολλά δισεκατομμύρια σε ενισχύσεις και επενδύσεις, η αναβάθμιση της κινεζικής βιομηχανίας με στόχο την αυτάρκεια σε βασικές τεχνολογίες και σε αλυσίδες εφοδιασμού. Παράλληλα, κάνει ό,τι μπορεί για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, σε μια αγορά που είναι κυριολεκτικά αχανής.
Οι καταναλωτικές δαπάνες της Κίνας υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 7 τρισ. δολάρια ετησίως. Οι ετήσιες εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ ανέρχονται σε περίπου 450 δισ. δολάρια. Εάν οι δασμοί του Τραμπ διαγράψουν το μισό από αυτό το ποσό, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ θα πρέπει να βασιστεί κυρίως στην εγχώρια κατανάλωση για να καλύψει το κενό. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό είναι εφικτό, αρκεί το Πεκίνο να δράσει επειγόντως και τολμηρά. Πολλοί εκτιμούν ότι στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου αυτόν τον μήνα θα αποφασιστεί μια ενίσχυση της κατανάλωσης μεταξύ 1,5 τρισ. γιουάν (205 δισ. δολάρια) και 2 τρισ. γιουάν (275 δισ. δολάρια). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κινεζική ηγεσία, πέρα από τις αυξημένες δημοσιονομικές δαπάνες, θα μπορούσε να προχωρήσει και σε μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού αλλά και των συντελεστών υποχρεωτικών αποθεματικών. Τον περασμένο μήνα, το επιτελείο του Σι παρουσίασε νέα δημοσιονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλότερου στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 4% του ΑΕΠ, από 3% το 2024.
Ταυτόχρονα, η Κίνα ενισχύει τους δεσμούς της με τρίτες χώρες ειδικά μέσω της Πρωτοβουλίας Ζώνη και Δρόμος (Belt and Road Initiative), επεκτείνεται στη Λατινική Αμερική και την Αφρική, ενώ αναζητά από κοινού με τις ηγεσίες των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας (Βιετνάμ, Καμπότζη, Ινδονησία και άλλες) λύσεις και απαντήσεις στις ανησυχίες τους για το μέλλον των οικονομιών τους που αναμένεται να πληγούν σφοδρά από τους δασμούς του Τραμπ.
Κρίσιμη αγορά
Οι ΗΠΑ είναι μια κρίσιμη εξαγωγική αγορά για τη νοτιοανατολική Ασία και ένας εταίρος ασφαλείας που λειτουργεί ως αντίβαρο στις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη διαφιλονικούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ωστόσο, το εμπόριο στην περιοχή είναι στενά συνυφασμένο με την Κίνα, με τις χώρες του περιφερειακού μπλοκ, της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), να συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους αποδέκτες κινεζικών εξαγωγών πέρυσι, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία της Κίνας. Σε μια κίνηση προσέγγισης των χωρών της περιοχής, ο Κινέζος πρόεδρος πραγματοποίησε περιοδεία σε Βιετνάμ, Μαλαισία, Καμπότζη ενώ είχε επαφές με την Ινδονησία ούτως ώστε να βρεθεί κάποια κοινά επωφελής λύση απέναντι στην πολιτική των ΗΠΑ. Όπως το έθεσε κομψά ο Τραμπ σχολιάζοντας την επίσκεψη Σι στο Βιετνάμ: «Κάνουν αυτήν τη στιγμή συνάντηση για να βρουν τρόπους να “πηδ…” τις ΗΠΑ».
Διαβάστε επίσης
Οι άνθρωποι της Blue Skies και της ΝΔ
«Παράσημα» σπατάλης με έλλειμμα €2 δισ. στη ΔΥΠΑ
Κυριακή του Πάσχα: Με τι καιρό θα ψήσουμε τον οβελία – Η πρόγνωση της εβδομάδας