Δήμαρχος και αντιδήμαρχος πέφτουν στα μαλακά για την υπεξαίρεση λόγω αλλαγής Ποινικού Κώδικα, αλλά εντοπίζονται πλαστογραφία όπως και σημεία και τέρατα στα οικονομικά του Δήμου Φυλής
Στο σκαμνί του κατηγορουμένου αναμένεται να καθίσει ο πρώην δήμαρχος Ανω Λιοσίων και νυν Φυλής Χρήστος Παππούς, ο οποίος κατηγορείται από κοινού με τον πρώην αντιδήμαρχο Ανω Λιοσίων Δημήτρη Καμπόλη για χρήση πλαστών εγγράφων, η οποία προκάλεσε από το 2007 έως το 2010 συνολική βλάβη 1.110.705,14 ευρώ στη Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Ανω Λιοσίων (ΔΕΡΑΛ) και στις εταιρείες Χειλαδάκης Γκίκας Μονοπρόσωπη ΕΠΕ και Βασίλειος Τσίγκας και Σία ΟΕ. Το εξωφρενικό είναι ότι οι δύο αιρετοί, παρά την πρόταση της αντεισαγγελέα πρωτοδικών Φωτεινής Χλωπτσίδου, δεν μπορούν να κατηγορηθούν για υπεξαίρεση (σε βαθμό κακουργήματος) ύψους 126.635,50 ευρώ εξαιτίας της τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα που έγινε επί ημερών Μιχάλη Καλογήρου στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόκειται για τη νομοθετική πρωτοβουλία που οδήγησε στην απαλλαγή, λόγω παραγραφής, του Νίκου Γεωργιάδη, πρωτόδικα καταδικασμένου για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στη Μολδαβία και πρώην στενού συνεργάτη του σημερινού πρωθυπουργού. Στην προκειμένη περίπτωση η ποινική δίωξη έπαψε διότι με τον νέο ΠΚ το αδίκημα της υπεξαίρεσης δεν διώκεται αυτεπαγγέλτως, αλλά κατ’ έγκληση. Τουτέστιν, η ΔΕΡΑΛ θα έπρεπε να έχει υποβάλει μήνυση εντός προθεσμίας τριών μηνών, τη στιγμή που η συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση τέθηκε υπό εκκαθάριση περίπου δώδεκα χρόνια πριν!
Αξιοσημείωτο είναι ότι με «βραδινή» τροπολογία (838/78) του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη στις 12 Απριλίου 2021, δηλαδή επτά μέρες μετά την παραπεμπτική πρόταση της αντεισαγγελέα, χαλάρωσαν κατά πολύ τα κριτήρια για την αυτοδίκαιη αργία των αιρετών. Πλέον για να «ξηλωθεί» ένας αιρετός θα πρέπει εκτός από αμετάκλητη παραπομπή για κακούργημα να του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση.
Παράλληλα, το Documento φέρνει στη δημοσιότητα την εμπιστευτική έκθεση ελέγχου της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών – λογιστών Audit Services, η οποία συντάχτηκε τον Ιούλιο του 2020, αφορά τη χρήση έτους 2018 και εντοπίζει σημεία και τέρατα στον Δήμο Φυλής. Ενδεικτικά, στην κατηγορία «Χρεώστες Διάφοροι Επίδικοι» σημειώνεται συνολικό ποσό 221.698.766,33 ευρώ, με τους ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές να κάνουν λόγο –μεταξύ άλλων– για «ανύπαρκτα και παραποιημένα εντάλματα» και «εξόφληση πλασματικών Χρηματικών Ενταλμάτων Προπληρωμής (ΧΕΠ)».
Από την έκθεση της εταιρείας δεν λείπει ούτε η πρωτοφανής ρύθμιση χρεών που έγινε στον δήμο με υπογραφή των Νίκου Βούτση (τότε υπουργού Εσωτερικών), Δημήτρη Μάρδα (τότε υφυπουργού Οικονομικών) και Πάνου Σκουρλέτη (τότε υπουργού Εργασίας), η οποία συνοδεύτηκε με ρυθμίσεις και για τους Δήμους Πειραιά και Αμαρουσίου. Οι οφειλές του Δήμου Φυλής ύψους 449.452.035,85 ευρώ συμψηφίστηκαν μέχρι εξοφλήσεως με μηνιαία παρακράτηση 18.345,10 ευρώ από τους αποδιδόμενους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Ετσι η εξόφληση υπολογίστηκε στα… 2.129 χρόνια, με μέσο επιτόκιο 2% και δόση που ανέρχεται σε 220.141,20 ευρώ ετησίως.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2021 το Documento είχε αποκαλύψει εμπιστευτικό έγγραφο της Μονάδας Επιθεωρήσεων και Ελέγχων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), σύμφωνα με το οποίο διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων στον Δήμο Φυλής, όπως απευθείας αναθέσεις για προμήθειες υλικών για τις οποίες ήταν ήδη σε ισχύ συμβάσεις (από ανοικτούς διαγωνισμούς) με το ίδιο αντικείμενο.
Τα πλαστά και η υπεξαίρεση
Στις 5 Απριλίου 2021 η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Φωτ. Χλωπτσίδου συντάσσει πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών ζητώντας να παραπεμφθούν σε δίκη οι Χρ. Παππούς και Δ. Καμπόλης για τις εξής κακουργηματικές πράξεις: (1) της χρήσης πλαστού εγγράφου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με σκοπό την παράνομη βλάβη άλλου, από τις οποίες προκλήθηκε ζημία ύψους άνω των 120.000 ευρώ και (2) της υπεξαίρεσης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, η αξία της οποίας υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, η οποία φέρεται να τελέστηκαν από 1.1.2007 έως 31.12.2010.
Ειδικότερα, η αντεισαγγελέας υποστηρίζει ότι κατά το έτος 2007 οι δύο κατηγορούμενοι «έλαβαν και χρησιμοποίησαν 45 πλαστά φορολογικά στοιχεία – τιμολόγια από διάφορες επιχειρήσεις συνολικής αξίας 560.602,36 ευρώ, με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους όφελος», βλάπτοντας με τον τρόπο αυτό τη ΔΕΡΑΛ, καθώς τους προσάπτει ότι προσκόμισαν τα πλαστά παραστατικά στο λογιστήριο της δημοτικής επιχείρησης ενώ γνώριζαν ότι ήταν ψευδή και οι συναλλαγές ανύπαρκτες.
Κατά το έτος 2008, σύμφωνα πάντα με την αντεισαγγελέα, οι ίδιοι έλαβαν και χρησιμοποίησαν 35 πλαστά φορολογικά στοιχεία – τιμολόγια από διάφορες επιχειρήσεις συνολικής αξίας 393.784,22 ευρώ, με την κ. Χλωπτσίδου να επαναλαμβάνει τις διαπιστώσεις περί συνειδητής ενέργειας των κατηγορουμένων. Επιπρόσθετα, η αντεισαγγελέας υπογραμμίζει ότι τον Δεκέμβριο του 2008 οι Χρ. Παππούς και Δ. Καμπόλης χρησιμοποίησαν δέκα πλαστές αποδείξεις είσπραξης της Χειλαδάκης Γκίκας Μονοπρόσωπη ΕΠΕ ύψους 126.635,50 ευρώ, οι οποίες προφανώς δεν είχαν εκδοθεί από την εν λόγω επιχείρηση.
Το εντυπωσιακό είναι ότι και οι δέκα πλαστές αποδείξεις φέρεται να κόπηκαν παραμονή Χριστουγέννων του 2008, με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Γκίκα Χειλαδάκη να σχολιάζει δηκτικά στο Documento: «Αν ήταν έτσι, τότε θα έπρεπε να πηγαινοερχόμουν παραμονή Χριστουγέννων κάθε τρεις και λίγο!». O επιχειρηματίας δηλώνει επίσης ότι για τις υπηρεσίες που πρόσφερε πληρωνόταν σε «κίτρινο φάκελο» από τον δήμαρχο προσωπικά και όχι από τη ΔΕΡΑΛ, ενώ υποστηρίζει ότι το ΣΔΟΕ έκανε λάθος υπολογισμό, αφού δεν προσμέτρησε ακόμη δύο αποδείξεις, γεγονός που θα ανέβαζε τη ζημία που υπέστη στις 187.000 ευρώ. «Πήγα στον δήμο για να πληρωθώ και μου είπαν ότι το υπόλοιπο ήταν 4.000 ευρώ. Τους λέω: “Πλάκα μου κάνετε;”. Είπα σε έναν υπάλληλο να δει και πάλι τις καρτέλες και επιβεβαίωσε ότι ο υπολογισμός ήταν λάθος. Οχι μόνο δεν πήρα τα λεφτά μου, όχι μόνο κόπηκαν πλαστές αποδείξεις, αλλά πλήρωσα και ΦΠΑ για αυτά που μου χρωστούν…» τονίζει.
Σύμφωνα πάντα με την πρόταση της αντεισαγγελέα, οι Χρ. Παππούς και Δ. Καμπόλης έλαβαν και χρησιμοποίησαν ακόμη δύο πλαστά φορολογικά στοιχεία – τιμολόγια από την επιχείρηση Βασίλειος Τσίγκας και Σία ΟΕ ύψους 29.683,06 ευρώ, με σκοπό «να προσπορίσουν στον εαυτό τους περιουσιακό όφελος, βλάπτοντας τη ΔΕΡΑΛ». Επιπλέον, η Φωτ. Χλωπτσίδου διαπιστώνει ότι οι δύο τότε αιρετοί του Δήμου Ανω Λιοσίων «ιδιοποιήθηκαν παρανόμως» ποσό ύψους 126.635,50 ευρώ, καθώς «εκταμίευσαν τοις μετρητοίς από τα ταμεία της ΔΕΡΑΛ το ανωτέρω ποσό, ενσωματώνοντάς το στην ατομική τους περιουσία και με τον τρόπο αυτόν ζημίωσαν την εταιρεία “ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ ΓΚΙΚΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ”». Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα δεν επέτρεψαν την παραπομπή τους για το κακούργημα της υπεξαίρεσης.
Η παραπομπή
Ενα μήνα μετά την πρόταση της αντεισαγγελέα συνεδριάζει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών υπό τον Χαράλαμπο Σεβαστίδη. Οι εισαγγελείς υιοθέτησαν το σκεπτικό της Φωτ. Χλωπτσίδου, απορρίπτοντας μόνο την πρόταση για παραπομπή αναφορικά με το αδίκημα της υπεξαίρεσης, παραθέτοντας το σχετικό άρθρο του νέου Ποινικού Κώδικα που αντικατέστησε την αυτεπάγγελτη δίωξη. Ετσι, το συμβούλιο παρέπεμψε στο ακροατήριο τους Χρ. Παππού και Δ. Καμπόλη μόνο για εν γνώσει τους χρήση ψευδών εγγράφων που προκάλεσαν συνολική βλάβη 1.110.705,14 ευρώ, με τη δικάσιμο να ορίζεται –ύστερα από αναβολή– στις 19 Οκτωβρίου 2022.
Ζαλίζουν τα εκατομμύρια
Στην εμπιστευτική έκθεση της εταιρείας Audit Services που δημοσιεύει το Documento ίλιγγο προκαλούν τα ποσά που εντοπίζονται στην κατηγορία «Χρεώστες Διάφοροι Επίδικοι» και προέρχονται από παλαιότερες χρήσεις. Πρόκειται για συνολικό ποσό που ανέρχεται σε 221.698.766,33 ευρώ και επιμερίζεται ως εξής: «Ελλείμματα Χρήσεως 2012 – 2013 ύψους 8.014.244,13 ευρώ», «Ανύπαρκτα Εντάλματα ύψους 7.223.469,60 ευρώ», «Παραποιημένα Εντάλματα 2.210.000 ευρώ», «Παραστατικά προς Διερεύνηση 2.640.795,16 ευρώ». «Απαίτηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 853.835,84 ευρώ», «Εξόφληση Πλασματικού ΧΕΠ ύψους 176.196,41 ευρώ» και «Καταλογισμοί με βάση αποφάσεις Ελεγκτικού Συνεδρίου για Ταμειακά Ελλείμματα ύψους 200.580.225,19». Αραγε τι είναι αυτά τα ανύπαρκτα, παραποιημένα ή προς διερεύνηση παραστατικά; Πού κατέληξαν αυτά τα εκατομμύρια; Ποιος ευθύνεται και –κυρίως– ποιος ωφελήθηκε από αυτήν τη σκανδαλώδη κατάσταση;
Αίσθηση προκαλεί ότι οι ορκωτοί ελεγκτές – λογιστές στην κατηγορία «Λοιπές Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις» εντοπίζουν ακόμη ένα χρεωστικό άνοιγμα αξίας 26.064.717,31 ευρώ, το οποίο είναι «σε βάρος των διαθεσίμων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων». Κατά την Audit Services, το άνοιγμα «δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια που η ταμειακή υπηρεσία του τέως Δήμου Ανω Λιοσίων ασκείτο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), μέσω του Γραφείου Παρακαταθηκών της ΔΟΥ Ανω Λιοσίων». Το εν λόγω άνοιγμα ρυθμίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 με απόφαση του ΔΣ του ΤΠΔ, με τη διάρκεια της ρύθμισης να ορίζεται σε 20 χρόνια και σταθερό επιτόκιο 5,10%. Τελικά πόσες είναι οι ρυθμίσεις χρεών που έχουν γίνει για τον εν λόγω δήμο;
«Δεν ασχολούμαι καν με το θέμα αυτό…»
Επικοινωνήσαμε και με τους δύο κατηγορούμενους. Ο δήμαρχος Φυλής ήταν κάτι παραπάνω από χαλαρός στις απαντήσεις του. Συγκεκριμένα του ζητήσαμε ένα πρώτο σχόλιο για την παραπομπή του σε δίκη, με τον Χρ. Παππού να αντιτείνει πως «δεν ασχολούμαι καν με το θέμα αυτό…». Την ίδια απάντηση επανέλαβε όταν τον ρωτήσαμε για τις δέκα πλαστές –κατά τους εισαγγελείς– αποδείξεις είσπραξης που κόπηκαν παραμονή Χριστουγέννων για τη Χειλαδάκης Γκίκας Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, για το αν θεωρεί δίκαιο να μην παραπέμπεται ένας αιρετός για υπεξαίρεση λόγω της αλλαγής του ΠΚ και αναφορικά με τον χρονισμό της τροπολογίας του Μ. Βορίδη συνδυαστικά με την παραπεμπτική πρόταση της αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Οσον αφορά τα 221.698.766,33 ευρώ που εντοπίζει η Audit Services και αν αυτά εντάσσονται στις ρυθμισμένες (για 2.129 χρόνια) οφειλές ύψους 449.452.035,85 ευρώ, ο δήμαρχος είπε: «Δεν νομίζω». Για τα ανύπαρκτα, παραποιημένα ή προς διερεύνηση παραστατικά και εντάλματα απάντησε με την ίδια χαλαρότητα: «Ο,τι έχουν γράψει οι άνθρωποι!». Σε κάθε περίπτωση ο Χρ. Παππούς χαρακτήρισε υγιή την οικονομική κατάσταση του δήμου.
Από την πλευρά του, ο Δ. Καμπόλης υποστήριξε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση. «Ο κ. Χειλαδάκης έχει υπογράψει έγγραφο που λέει ότι εγώ δεν εμπλέκομαι πουθενά» είπε. Επιβεβαιώσαμε την ύπαρξη αυτού του εγγράφου στην επικοινωνία που είχαμε με τον Γκ. Χειλαδάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το έγγραφο υπέρ του πρώην αντιδημάρχου αφορά μόνο τη δική του περίπτωση και ζημία. Ως προς αυτά που του προσάπτουν οι εισαγγελείς για τη ΔΕΡΑΛ, ο Δ. Καμπόλης ανέφερε: «Είναι ψευδή. Εγώ και ο δήμαρχος δεν πλαστογραφήσαμε καμία υπογραφή. Επαναλαμβάνω: Δεν εμπλέκομαι πουθενά ούτε εγώ ούτε ο δήμαρχος» υποστήριξε. Ξαναπροσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον πρώην αντιδήμαρχο για να μας διευκρινίσει ποιος ευθύνεται για τα πλαστά παραστατικά που εντόπισαν οι εισαγγελείς, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.