Ο δήμαρχος της «αστικής πανίδας»

Ο δήμαρχος της «αστικής πανίδας»

Δεν είναι απαραίτητα κακό ένας γόνος πολιτικής οικογένειας να ασχολείται με τα κοινά. Αντίθετα, θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμο γιατί μαθαίνει τη «δουλειά» από τα μικράτα του. Ο Κώστας Μπακογιάννης όμως το μόνο που έμαθε είναι να αντιγράφει τον Μαυρογιαλούρο. Και ποτάμια έφτιαξε και το βιος των κατοίκων του Κολωνού εξαφάνισε.

Κατά σατανική σύμπτωση δύο μέρες πριν από τον «Μπάλο» δήλωνε ότι τα φρεάτια έχουν καθαριστεί και ο δήμος είναι σε ετοιμότητα. Δεν είχε όμως καιρό να επιθεωρήσει τα έργα, γιατί τον περίμεναν τα φλας των φωτογράφων στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Μαρίας Κάλλας ή του «Γκάντι με τακούνια», όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο «Guardian». Αν ενδιαφερόταν για την ουσία του brand name της Κάλλας, θα είχε φροντίσει να αποκατασταθεί το σπίτι της στην Πατησίων που χρόνια τώρα καταρρέει.

Δεν είχε καιρό επειδή ήταν απασχολημένος με τον «Μεγάλο περίπατο», που όπως εξήγγειλε θα ολοκληρωθεί, παρά την κατακραυγή που ξεσήκωσε όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα πιλοτικά δείγματα. Και αφού τα δέντρα ανήκουν στην «αστική πανίδα», οι πρώτοι φοίνικες, καίτοι μαραμένοι, ζευγάρωσαν και οσονούπω θα γεννήσουν 83 πλατάνια. «Ευρωλιγούρη» και «ανελλήνιστο» θα αποκαλούσε ο Ζουράρις τον δήμαρχο Αθηναίων που ονειρεύεται την Πανεπιστημίου σαν ευρωπαϊκό βουλεβάρτο. Παρωνυχίδα βέβαια ότι βουλεβάρτα λέγονται μόνο οι φαρδιές λεωφόροι του Παρισιού και όχι των άλλων πόλεων.

Κι όμως η Αθήνα θα μπορούσε να είχε διατηρήσει τα δικά της ποτάμια, αν η ανθρώπινη υπεροψία απέναντι στη φύση δεν τα μπάζωνε κατά την τσιμεντολιθική εποχή. Μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου του ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι για τις πλημμύρες φταίει ο Μεταξάς. Και ναι μεν αυτό ισχύει γιατί ο δικτάτορας ξεκίνησε το 1939 την κάλυψη του κεντρικότερου ποταμού της πρωτεύουσας, ξεστομίζοντας τη χαρακτηριστική φράση «Σήμερον θάπτομεν τον Ιλισσόν», αλλά ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να πει ότι ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής έδωσε τη χαριστική βολή. Για να μην τσακώνονται πάντως οι αρμόδιοι φορείς προτείνουμε για τα μονά έτη να φταίει ο δήμος και για τα ζυγά η περιφέρεια. Δημοκρατικές διαδικασίες. Επίσης, προτού άπαντες νίψωσιν τας χείρας τους ας συμβουλεύονται και τον Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος απεφάνθη κατηγορηματικά ότι ακραία φαινόμενα είχαμε μόνο στη Μάνδρα. Και όταν οι επιστήμονες προειδοποιήσουν για νέο κύμα κακοκαιρίας ας μη βιαστούν στους χαρακτηρισμούς. Ακραίος ο «Ιανός», ακραίος ο «Μπάλος» και άκρη δεν βρίσκεις στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της γραφειοκρατίας που εξακολουθούν να υπάρχουν και στο «επιτελικό κράτος».

Οσο για τον Κ. Μπακογιάννη, αντί να μειώνει τα κονδύλια για τα αντιπλημμυρικά έργα και να τα δίνει σε έργα βιτρίνας και όχι σε αναγκαίες υποδομές, όπως τον κατηγορεί η αντιπολίτευση, ας φροντίσει την επόμενη φορά η Αθήνα να μη γίνει η πόλη με τον «Μεγάλο περίπλου». Στράφι πήγαν τα πρώτα 2 εκατ. του «Μεγάλου περίδρομου», στράφι οι 500.000 για το γκαζόν της Ομόνοιας που το έφαγαν οι κάμπιες, ας ελπίσουμε ότι δεν θα πάνε στράφι και τα 3 εκατ. για τα πλατάνια, ώστε να μπορούμε να τραγουδάμε: «Στον ίσκιο τους θα ’ρχονται τα αρχοντόπουλα τ’ άρματα να κρεμάνε».

H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Documento Newsletter