Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου κρατάει την παράδοση Βγενόπουλου

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου κρατάει την παράδοση Βγενόπουλου

Στον δρόμο που χάραξε ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος οδήγησε τη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου στην κατάρρευση, μέσω και της δανειοδότησης φίλων του επιχειρηματιών χωρίς εξασφαλίσεις, φαίνεται πως κινείται η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, μοιάζει στην περίπτωση του σκανδάλου Πηλαδάκη να ακολουθεί την ίδια παράδοση, αφού έχει συμφωνήσει στο «κούρεμα» δανείου των εταιριών του επιχειρηματία, συνολικού ύψους σχεδόν 150 εκατ. ευρώ κατά πάνω από 90%.

Δείτε επίσης: Σκάνδαλο Πηλαδάκη: Προκλητική «απάντηση» της τράπεζας Πειραιώς

Η συγκεκριμένη υπόθεση την οποία αποκάλυψε το Documento, έχει τις ρίζες της στην εποχή που ο Βγενόπουλος μεσουρανούσε και διοικούσε την τράπεζα Μαρφίν. Τότε ο Πηλαδάκης, δηλαδή οι εταιρίες του, είχαν λάβει δάνεια εκατομμυρίων ευρώ, δεν παρείχαν ωστόσο στην τράπεζα τις αναγκαίες εξασφαλίσεις, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αρνούνταν να συναινέσουν στη σύναψη συμβάσεων ενεχυρίασης παραβιάζοντας κατάφορα τους όρους των συμφωνιών και τις δεσμεύσεις τους.

Η Λαϊκή τράπεζα διεκδίκησε κάποια στιγμή -πριν βάλει οριστικά λουκέτο- να τις καταβληθούν τα οφειλόμενα, κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συνέβη ποτέ, αφού οι δανειοδοτούμενες εταιρίες δεν κατέβαλαν ούτε τους τόκους. Μάλιστα, από αίτηση της Λαϊκής προς τη Δικαιοσύνη για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος του Κώστα Πηλαδάκη και των εταιριών του, προκύπτει ότι η βλάβη που είχε προκληθεί από τις πρακτικές του επιχειρηματία ήταν ύψους τουλάχιστον 82 εκατ. ευρώ.

Παρά τη δεδομένη αφερεγγυότητα του Πηλαδάκη, η τράπεζα Πειραιώς, ως διάδοχος της Λαϊκής με την έννοια ότι εξαγόρασε μέρος του χαρτοφυλακίου της όταν αυτή κατέρρευσε και έκλεισε, προχώρησε το 2015 επί διοίκησης Μιχάλη Σάλλα σε ρύθμιση των δανείων του. Σύμφωνα ωστόσο με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Documento, ούτε τότε τηρήθηκαν οι ρυθμίσεις.

Η Πειραιώς έκανε τα χρήματα απαιτητά μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Κατόπιν αυτού ωστόσο, επήλθε συμφωνία μεταξύ της τράπεζας και του επιχειρηματία για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της υπέρογκης οφειλής του. Δηλαδή η σημερινή διοίκηση Μεγάλου, ενέκρινε το πλάνο του Πηλαδάκη, δεχόμενη να του χαρίσει 138 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που η τράπεζα την οποία διοικεί εκπλειστηριάζει περιουσιακά στοιχεία για ελάχιστες χιλιάδες ευρώ. Παραλλήλως δέχθηκε το μικρό ποσό που θα πληρώσει ο Πηλαδάκης να δοθεί σε διάστημα 22 ετών αρχής γενομένης όχι από τώρα, αλλά από το 2026.

Με άλλα λόγια, ο Πηλαδάκης έχοντας άλλοτε τις πλάτες της τράπεζας του Βγενόπουλου και άλλοτε αυτές τις τράπεζας Πειραιώς η οποία σήμερα διοικείται από τον Χρήστο Μεγάλου, κάνει μπίζνες με δανεικό χρήμα το οποίο έχει φτάσει στα ταμεία των τραπεζών μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων που οι πολίτες έχουμε πληρώσει. Το χειρότερο βεβαίως είναι ότι η ίδια η τράπεζα που διεκδικεί προκειμένου να συνεχίσει να είναι βιώσιμη να της καταβληθούν πολύ μικρότερες οφειλές, δέχεται τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δανείου. Έτσι βέβαια, επιχειρηματίας θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε.

Διαβάστε επίσης:

Η Πειραιώς χαρίζει 138 εκατ. ευρώ στον Πηλαδάκη

«Κούρεμα» για Πηλαδάκη, απολύσεις για εργαζόμενους

Στο σφυρί σπίτια για μια χούφτα ευρώ!

Documento Newsletter