Ο διεθνής Τύπος της 21ης Μαΐου: Εκεχειρία μεταξύ Γάζας και Ισραήλ – Οργή του πρίγκιπα Ουίλιαμ για το BBC

Ο διεθνής Τύπος της 21ης Μαΐου: Εκεχειρία μεταξύ Γάζας και Ισραήλ – Οργή του πρίγκιπα Ουίλιαμ για το BBC

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει για την παύση των εχθροπραξιών στο Ισραήλ: «Κατάπαυση πυρός ξεκινά μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς». Σε συμφωνία ήρθαν οι δύο πλευρές, μετά από 11 μέρες μαχών. Ο απολογισμός σε θανάτους είναι: 232 για τη Γάζα, 12 για το Ισραήλ. Κι οι New York Times έχουν κύριο τίτλο για το ίδιο θέμα: «Ισραήλ και Χαμάς αποδέχονται την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα». Περισσότεροι από 250 νεκροί, κυρίως πολίτες. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά την εκεχειρία. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Ισραήλ και Χαμάς ξεκινούν την κατάπαυση πυρός». Η Αίγυπτος μεσολάβησε για μια συμφωνία που βάζει τέλος σε 11 μέρες αιματοχυσίας, μετά και από πιέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Σε εντελώς διαφορετικό τόνο, οι Financial Times γράφουν: «Ο αυστραλιανός κλάδος βοδινού κρέατος θα δει αύξηση στις βρετανικές πωλήσεις αν η συμφωνία για τους μηδενικούς δασμούς ευοδωθεί». Οι εξαγωγές της Αυστραλίας θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά δέκα φορές με αυτή τη συμφωνία, ενώ παράλληλα δημιουργούνται φόβοι για τους βρετανούς αγρότες

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφωνούν εκεχειρία». Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία μεσολάβησης έφερε καρπούς. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, συναντά Νετανιάχου και Αμπάς. Και η Süddeutsche Zeitung: «Εκεχειρία στη Μέση Ανατολή». Το Ισραήλ και η παλαιστινιακή Χαμάς συμφωνούν, μετά από διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, σε κατάπαυση πυρός. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην περιοχή, ο Μάας θα τονίσει την αλληλεγγύη της Γερμανίας με το Ισραήλ. Η Die Welt σε διαφορετικό μήκος κύματος: «Λιγότεροι ασθενείς στις ΜΕΘ, λιγότερες νέες μολύνσεις». Η Γερμανία τα πηγαίνει καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα κρούσματα πέφτουν σε τρία ομόσπονδα κρατίδια, γεγονός που προκαλεί σκέψεις για επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.

Στη Βρετανία, τα πρωτοσέλιδα φιλοξενούν το ξέσπασμα του πρίγκιπα Γουίλιαμ εναντίον του BBC. Οι Times γράφουν σχετικά: «Τα ψέματα του BBC έθρεψαν την παράνοια της μητέρας», δηλώνει ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, που εξοργίστηκε από το σκάνδαλο της εξαπάτησης της Νταϊάνα από το δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ. Η Daily Telegraph κυκλοφορεί με τίτλο: «Γουίλιαμ: το BBC έθρεψε την παράνοια της μητέρας μου». Ο Guardian για το ίδιο θέμα, γράφει: «Δόλιο και καταστροφικό: εξοργισμένος ο Γουίλιαμ, επιτίθεται στο BBC για τον Μπασίρ». Ο πρίγκιπας, σε ανακοίνωσή του, καυτηρίασε το βρετανικό κανάλι για τις αντιδεοντολογικές μεθόδους του και είπε ότι η συγκεκριμένη συνέντευξη επιδείνωσε τη σχέση των γονιών του. Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο Independent: «Το BBC καταδικάζεται για την εξαπάτηση στην συνέντευξη της Νταϊάνα». Η έρευνα δείχνει ότι το κανάλι δεν τήρησε τα «συνηθισμένα υψηλά πρότυπα» δημοσιογραφικής δεοντολογίας, συγκαλύπτοντας την εξαπάτηση όταν έγινε γνωστή μετά την συνέντευξη.

Στη Γαλλία, η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Μπροστά στην αστυνομική δυσφορία η πολιτική προσφορά». Στην διαμαρτυρία των αστυνομικών την Τετάρτη συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκτός από εκείνο του Μελανσόν, υποσχόμενα περισσότερη ασφάλεια. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Η Ευρώπη φοβάται ένα νέο μεταναστευτικό κύμα». Καθώς οι αφίξεις μεταναστών πολλαπλασιάζονται στις ακτές της Ιταλίας και της Ισπανίας, η ΕΕ αργεί να ενδυναμώσει την φύλαξη των συνόρων και να μεταρρυθμίσει το σύστημα ασύλου. Η Libération σήμερα ασχολείται με: «Τα παράγωγα της Αρκτικής». Αλιεία, πετρέλαιο, εμπόριο…. Το λιώσιμο των πάγων που βάζει σε κίνδυνο την ισορροπία του ίδιου του πλανήτη, έχει μεταμορφώσει την περιοχή σε ένα ανήσυχο στρατηγικό παίγνιο. Και τέλος η Humanité: «Βορράς-Νότος: Το εμβολιαστικό απαρτχάιντ». Οι πλούσιες χώρες ευνοούν την ανισότητα στην πρόσβαση των εμβολίων ενάντια στον κορονοϊό. Μόνο οι ευρωβουλευτές έχουν περάσει ένα ψήφισμα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν το Ραμπάτ για την βοήθεια μετά την κρίση στην Θέουτα». Η οικονομική βοήθεια που δίνει η Κομισιόν στο Μαρόκο για την προστασία των συνόρων φθάνει τα 13 δις ευρώ, από το 2007.  Και η El Mundo: «Ο Αραγονές υπόσχεται ένα δημοψήφισμα όπως στην Σκωτία». Ο νέος πρόεδρος της Καταλωνίας, Πέρε Αραγονές, θα πιέσει τον Σάντσεθ για να συμφωνήσει στη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Στην Ιταλία, ο Ντράγκι ετοιμάζει σχέδιο στήριξης ύψους €40 δις, με διαφωνίες για τον τρόπο χρηματοδότησης. Η Corriere de la Sera γράφει σχετικά: «Ντράγκι: 40 δισεκατομμύρια για το μέλλον». Βοήθεια θα προσφέρει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις και τους νέους. Ο Ντράγκι λέει όχι στη χρηματοδότησή της από το φόρο κληρονομιάς για μεγάλες περιουσίες. Η La Repubblica για το ίδιο θέμα: «Φόρος κληρονομιάς: το όχι του Ντράγκι στον Λέττα». Ο γραμματέας του Δημοκρατικού κόμματος πρότεινε τη φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, άνω του ενός εκατομμυρίου, για την στήριξη των νέων. Η La Stampa: «Ανάπτυξη, το μαστίγιο του Ντράγκι». Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας «έβαλε πάγο» στον Λέττα, λέγοντας ότι: «δεν παίρνουμε λεφτά από τους πολίτες». Τέλος η Il Messaggero γράφει: «Απολύσεις, παράταση μέχρι τον Αύγουστο». Στο τελευταίο διάταγμα για την αντιμετώπιση της κρίσης η κυβέρνηση παρέτεινε την περίοδο απαγόρευσης απολύσεων για όσους εργαζόμενους είναι σε αναστολή.

 

Ετικέτες

Documento Newsletter