Ο διεθνής Τύπος της 20ης Μαΐου: Παραίτηση υπουργού στη Γερμανία – Η κρίση Ισπανίας – Μαρόκου συνεχίζεται

Ο διεθνής Τύπος της 20ης Μαΐου: Παραίτηση υπουργού στη Γερμανία – Η κρίση Ισπανίας – Μαρόκου συνεχίζεται

Στη Γερμανία, υπουργός παραιτήθηκε μετά από κατηγορίες για λογοκλοπή. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Η Μέρκελ εκφράζει τη μεγάλη της λύπη για την παραίτηση της Γκίφεϋ». Η υπουργός Οικογένειας, Φραντσίσκα Γκίφεϊ, παραιτήθηκε εν μέσω κατηγοριών για λογοκλοπή στο διδακτορικό της. Η Süddeutsche Zeitung γράφει για το θέμα: «Η Γκίφεϊ παραιτείται – και συνεχίζει». Παρά την παραίτησή της, η πρώην υπουργός θέλει να θέσει υποψηφιότητα για το τοπικό κοινοβούλιο του Βερολίνου, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις. Τέλος η Die Welt σε διαφορετικό κλίμα, αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στον βρετανό εικαστικό Ντέιβιντ Χόκνεϊ. Ο δημοφιλής βρετανός καλλιτέχνης απελευθερώνει με την τέχνη του, αναφέρει η εφημερίδα.

Στην Ισπανία, η μεταναστευτική κρίση με το Μαρόκο εξομαλύνεται προσωρινά, αναμένεται όμως συνέχεια στο πολιτικό πεδίο. Η El Mundo γράφει σχετικά: «Η Ισπανία σταματά το χάος στην Θέουτα και προβλέπει μακρύ δρόμο με το Ραμπάτ». Η κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει κι ότι θα υπάρξουν και άλλες απόπειρες διάβασης των συνόρων. Παράλληλα, το Μαρόκο απέσυρε τον πρέσβη του χωρίς ημερομηνία επιστροφής. Και η El País γράφει για το ίδιο θέμα: «Το Μαρόκο βάζει τέλος στην δοκιμασία, αφήνοντας πίσω χίλιους ανήλικους». Η πίεση από τους μετανάστες σταματά καθώς το Μαρόκο φρενάρει την μετάβαση στη Θέουτα, ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την επιστροφή των ασυνόδευτων παιδιών. Παράλληλα, ο Σάντσεθ χαρακτηρίζει ως αναξιόπιστο τον επικεφαλής του Λαϊκού κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, για την σκληρή κριτική που έκανε εν μέσω κρίσης.

 Στη Γαλλία, ξεκίνησε από χθες το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και ο γάλλος πρόεδρος φαίνεται να επιθυμεί να επωφεληθεί πολιτικά. Η Le Monde γράφει σχετικά: «Απεγκλωβισμός: ο Μακρόν ξεκίνησε την προ-εκστρατεία του». Ο γάλλος πρόεδρος προσβλέπει να δρέψει τα πολιτικά οφέλη από την επιστροφή στην κανονικότητα. Σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ταξίδια για να «πιάσει τον παλμό της χώρας». Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την αναζωπύρωση του κοινωνικού θυμού, ποντάροντας στην ισχυρή ανάκαμψη μέσα στο 2021. Η Libération μέσα σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας γράφει: «Μετά την βροχή, ο καλός καιρός». Η εφημερίδα ρωτά τους αναγνώστες της πώς πέρασαν τις πρώτες ώρες του απεγκλωβισμού. Από τις ταράτσες στα μουσεία και τους κινηματογράφους, διαπιστώνει ότι η Γαλλία είναι ανυπόμονη να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Το Ισραήλ εκβιάζει το πλεονέκτημά του πριν την κατάπαυση πυρός». Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την Τετάρτη να υποστηρίξουν ένα ψήφισμα που παρουσίασε η Γαλλία στον ΟΗΕ για την λήξη της μάχης, αφήνοντας περιθώρια κινήσεων στον Νετανιάχου. Και τέλος η Humanité κυκλοφορεί με κύριο τίτλο: «Ναρκωτικά: τα αδιέξοδα της κατασταλτικής πολιτικής». Μισός αιώνας με τιμωρητικούς νόμους… για το τίποτα. Το οπλοστάσιο του «πολέμου ενάντια στα ναρκωτικά» δεν είναι ούτε καινούριο ούτε αποτελεσματικό, γράφει η εφημερίδα.

Στη Βρετανία,  σκεπτικισμός επικρατεί για το οριστικό τέλος του lockdown, παρά την αισιοδοξία του βρετανού πρωθυπουργού. Ο Guardian γράφει: «Το σχέδιο ‘Ελευθερία’ μπορεί να διαλυθεί καθώς παρατηρείται απότομη αύξηση στα κρούσματα της μετάλλαξης». Κάποιοι υπουργοί σκέφτονται να αναβάλουν την ‘ημέρα ελευθερίας’, που ήταν προγραμματισμένη για την 21η Ιουνίου. Τα επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας θα είναι καθοριστικά. Στον αντίποδα οι Times γράφουν: «Οι ελπίδες για το τέλος του lockdown τον επόμενο μήνα αυξάνονται». Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι σταθερές στις περιοχές με μεγάλη μετάδοση. Ο Μπόρις Τζόνσον είναι αισιόδοξος ότι η ημέρα της ελευθερίας θα τηρηθεί όπως προβλέπεται.

Ο Independent έχει σήμερα τίτλο: «Αύξηση σε τεστ σε όλη τη Βρετανία για τη μάχη αναχαίτισης της μετάλλαξης». Οι υγειονομικές αρχές της χώρας διενεργούν ελέγχους στα λεγόμενα hotspot της ινδικής μετάλλαξης για να περιορίσουν τη μετάδοσή της. Τέλος η Daily Telegraph γράφει: «Η έρευνα για την Νταϊάνα θα βρει τον Μπασίρ του BBC ένοχο απάτης». Το BBC ετοιμάζεται για φουρτούνες σήμερα καθώς θα ανακοινωθεί ότι ο δημοσιογράφος Μάρτιν Μπασίρ φαλκίδευσε τραπεζικά έγγραφα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αδερφού της Νταϊάνα, έτσι ώστε να του «κλείσει» τη συνέντευξη με την πριγκίπισσα.

Στην Ιταλία, σχεδιάζουν την ανοσοποίηση των παιδιών κατά του κορονοϊού. Η Il Messaggero γράφει σχετικά: «Εμβόλια της Pfizer από τα 12». Το σχέδιο της επιστροφής στα σχολεία με ασφάλεια περιλαμβάνει εμβολιασμούς των μαθητών. Και η Corriere de la Sera γράφει για το ίδιο θέμα: «Το εμβόλιο ακόμα και στα παιδιά». Ο υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, δηλώνει ότι «ο ΕΜΑ είναι κοντά στο ‘ναι’ για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών με το σκεύασμα της Pfizer».

Στη La Repubblica διαβάζουμε: «Μετανάστες, το σχέδιο της Ευρώπης δεν αφήνει την Ιταλία μόνη της». Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, δήλωσε ότι: «θα γίνουν συμφωνίες με την Λιβύη και  την Τυνησία», ενώ θα έρθει σύντομα προς ψήφιση μια συμφωνία για την διανομή των αφιχθέντων μεταναστών. Τέλος η La Stampa γράφει: «Μετανάστες, το τείχος του Βορρά». ‘Δεν θα τους υποδεχθούμε εδώ’, λένε από τη Λομβαρδία μέχρι το Πιεμόντε σε 110 μετανάστες. Η υπουργός Εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, λέει ότι «δεν θα αφήσουμε την Σικελία μόνη της».

Στις ΗΠΑ, οι New York Times γράφουν: «ΗΠΑ και ΕΕ πιέζουν για παύση στη Μέση Ανατολή». Επείγουσα θεωρούν στην Δύση την ανάγκη να σταματήσει η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ-Γάζας ούτως ώστε να μην απλωθεί στην ευρύτερη περιοχή. Στο ίδιο μήκος κύματος η Wall Street Journal γράφει: «Η κατάπαυση πυρός στην σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς θεωρείται κοντά». Η ειρήνευση μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και την Παρασκευή καθώς η πίεση από την Ουάσινγκτον και άλλες ξένες πρωτεύουσες μεγαλώνει.

Στη Washington Post διαβάζουμε: «Οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων σαμποτάρουν την έρευνα για την εισβολή στο Καπιτώλιο». Το σχέδιο για την κατάρτιση επιτροπής διερεύνησης της εισβολής περνά από την βουλή των αντιπροσώπων αλλά οι πιθανότητες να περάσει και από τη Γερουσία είναι λίγες, καθώς ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, Μιτς Μακόνελ, είναι αντίθετος με την ψήφισή του. Τέλος οι Financial Times γράφουν: «Το Bitcoin βυθίζεται 30% μετά την απαγόρευση χρήσης των κρυπτονομισμάτων από την Κίνα». Η κίνηση προκάλεσε ταραχή στις χρηματαγορές, με τις ρευστοποιήσεις να φθάνουν τα $8,6 δις. Παράλληλα, το Πεκίνο ετοιμάζει το δικό του ψηφιακό νόμισμα.

Ετικέτες

Documento Newsletter