Ο διεθνής Τύπος της 15ης Απριλίου: Η ΕΕ ποντάρει στις Pfizer/Biontech για την ανοσία – 100.000 νεκροί από κορονοϊό στη Γαλλία

 

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων από το documentonews.gr.

Πρώτη στάση η Ισπανία, όπου ο Τύπος της χώρας γράφει για την επιλογή της ΕΕ να παραγγείλει επιπλέον δόσεις από την Pfizer/Biontech. Η El País έχει τίτλο: «Η ΕΕ εμπιστεύεται το εμβόλιο της Pfizer για την στρατηγική ανοσίας». Η Ένωση θα λάβει 50 εκατ. δόσεις επιπλέον και διαπραγματεύεται περισσότερες μακροπρόθεσμες αγορές. Η El Mundo: «Η Ευρώπη εμπιστεύεται την ανοσία της στην Pfizer μετά τις αμφιβολίες για την AstraZeneca». Η Ισπανία θα προσαρμόσει το εμβολιαστικό της σχέδιο μετά τις καθυστερήσεις των εμβολίων της αγγλοσουηδικής εταιρείας και της Johnson & Johnson.

Και στην Γερμανία ο Τύπος γράφει για την επιλογή της ΕΕ να προτιμήσει το εμβόλιο της Βiοntech, της γερμανικής φαρμακευτικής. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Μεγάλη παραγγελία της ΕΕ για το εμβόλιο της Biontech/Pfizer». Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε επέκταση συμβολαίου με τις εταιρείες για επιπλέον 50 εκατ δόσεις, λέγοντας ότι «πρέπει να εστιάσουμε στις τεχνολογίες που έχουν αποδείξει την αξία τους». Η Süddeutsche Zeitung: «Η ΕΕ λαμβάνει επιπλέον εμβόλια της Biontech».Η φαρμακευτική εταιρεία θα παραδώσει επιπλέον 50 εκατ. δόσεις μέχρι τον Ιούνιο. Αυτό θα βοηθήσει να καλυφθούν τυχόν ελλείψεις από την Johnson & Johnson. Και η Die Welt: «Η Δανία σταματάει επ’ αόριστον την χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca». Ο κύριος λόγος είναι οι σπάνιες παρενέργειες.

Στη Γαλλία σήμερα τα θύματα του κορονοϊού θα ξεπεράσουν τα 100.000, βάζοντας τη χώρα στη ζοφερή λίστα των χωρών με εξαψήφιο αριθμό θανόντων. Με ένα υποβλητικό πρωτοσέλιδο η Le Monde γράφει: «Η εκατόμβη της Covid-19». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Humanité: «100.000 νεκροί, ένας τρομακτικός απολογισμός». Η Γαλλία είναι η όγδοη χώρα που περνά αυτό το κατώφλι. Ένα συνεχιζόμενο δράμα που θέτει ερωτήματα για τις επιλογές που έγιναν στην κορυφή του κράτους.

Η Le Figaro, ρωτά: «Θα πετύχει η Γαλλία τους εμβολιαστικούς στόχους;». Οι δυσκολίες συσσωρεύονται αλλά χάρη στα εμβόλια mRNA η ελπίδα για μια συλλογική ανοσία μέχρι το καλοκαίρι παραμένει,  σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα. Η Libération γράφει: «Η βραζιλιάνικη τραγωδία». Με μια μετάλλαξη πιο επιθετική που επιφέρει 3.000 θάνατοι την μέρα και μια αλλοπρόσαλλη διαχείριση του προέδρου Μπολσονάρο φαίνεται ότι η πανδημία είναι εκτός ελέγχου στη χώρα.

Στην Βρετανία επικρατεί σύγχυση στις δημόσιες υπηρεσίες για τους διπλοθεσίτες. Η Daily Telegraph γράφει σχετικά: «Πάταξη στις δεύτερες δουλειές των μανδαρίνων». Οι επικεφαλής των δημόσιων υπηρεσιών δίνουν εντολή στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους να δηλώνουν τυχόν ρόλους σε ιδιωτικές εταιρείες μετά το σκάνδαλο με την Greensill. Για το ίδιο θέμα, ο Independent γράφει: «Ξεκαθαρίστε τη θέση σας για τις δεύτερες δουλειές, λέει το Whitehall». Η υπόθεση λόμπινγκ με την εταιρεία Greensill ανησυχεί τους αξιωματούχους και οδηγεί σε μεγάλη έρευνα για τους διπλοθεσίτες δημόσιους υπαλλήλους.

Οι Times γράφουν: «Αναμονές έξι ωρών στο αεροδρόμιο για όσους επιστρέψουν από διακοπές». Ο επικεφαλής του Χίθροου προειδοποιεί για πιθανό χάος στα σύνορα, ενώ ανακοινώθηκαν 10 χιλιάδες έλεγχοι τη μέρα για την εφαρμογή των περιορισμών της καραντίνας. Και ο Guardian: «Ελεγκτική αρχή προειδοποιεί ότι η απαίτηση για διαβατήριο κορονοϊού μπορεί να είναι παράνομη». Υπάρχει ο κίνδυνος άνθρωποι από μειονότητες να υποστούν έμμεσες διακρίσεις αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών και εργασίας.

Στην Ιταλία αναμένουν την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας. Η La Repubblica γράφει: «Έτσι θα ξανα-ανοίξει η Ιταλία». Το σχέδιο του Ντράγκι για την επανεκκίνηση της οικονομίας περιλαμβάνει κίτρινες ζώνες για όλες τις περιφέρειες μέσα σε ένα μήνα, τα εστιατόρια θα είναι ανοιχτά το απόγευμα από τα τέλη Μαΐου. Για το ίδιο θέμα η Corriere de la Sera: «Το χροονοδιάγραμμα: έτσι θα ανοίξουμε». Πρώτα τα εστιατόρια, έπειτα οι χώροι θεάματος και τα αθλήματα. Η La Stampa έχει τίτλο: «Από τον Μάιο εμβόλια για όλους». Ο στρατηγός Φιλιουόλο δηλώνει στην εφημερίδα ότι πρέπει «να προστατεύσουμε πρώτα τους πιο ευάλωτους, αλλιώς θα είμαστε εγκληματίες». Και η Il Messaggero: «Εγγυημένα δάνεια, το πλαφόν αυξάνεται στις 100 χιλιάδες ευρώ». Η κυβέρνηση θέλοντας να τονώσει την οικονομία βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ δίνει περίοδο αποπληρωμής 15 ετών στους μεγάλους ομίλους.

Στις ΗΠΑ, η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων απασχολεί ακόμα τις εφημερίδες. Η Washington Post έχει τίτλο: «Μπάιντεν: ο κύκλος ‘δεν μπορεί να συνεχιστεί’ στο Αφγανιστάν». Οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα ακολουθήσουν στην αποχώρηση. Ο αμερικανός πρόεδρος θέλει η εξωτερική πολιτική να επικεντρωθεί στις νέες απειλές. Οι New York Times: «Είναι καιρός να δώσουμε τέλος στον παντοτινό πόλεμο». Ο Μπάιντεν λέει ότι οι ΗΠΑ πέτυχαν τους στόχους τους καθώς θέτει σε ισχύ την αποχώρηση του στρατού από το Αφγανιστάν. Η Wall Street Journal: «Οι Αφγανοί ετοιμάζονται για την αλλαγή καθώς ο Μπάιντεν θέτει την ημερομηνία αποχώρησης των ΗΠΑ». Οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν τις βάσεις που χρησιμοποιούσαν πριν οι αμερικανοί. Και τέλος, οι Financial Times: «Η Αίγυπτος κατέσχεσε το πλοίο στο Σουέζ». Το σήριαλ με το θηριώδες Ever Given που προκάλεσε έμφραγμα στο κανάλι του Σουέζ συνεχίζεται, καθώς η Αίγυπτος δεν επιτρέπει τον απόπλου του και αξιώνει αποζημίωση $900 εκατομμυρίων από την ιδιοκτήτρια εταιρεία.