Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Ξανά lockdown στη Γαλλία – 2 τρις δολάρια το νέο σχέδιο Μπάιντεν

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων.

Στη Γαλλία η Le Figaro αναρωτιέται: «Εγκλεισμός και μετά… τέλος;». Ο Μακρόν ζήτησε εκ νέου από τους γάλλους να «κάνουν υπομονή» απέναντι στην προέλαση της επιδημίας. Η Libération: «Τον Απρίλη σε μια κλωστή, τον Μάη…». Ο Μακρόν ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης το κλείσιμο των σχολείων για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες και την επέκταση του περιορισμού της κυκλοφορίας στις πόλεις της Γαλλίας. Μεταθέτει έτσι το «τέλος του τούνελ» για τον άλλο μήνα. Η Humanité: «Με κομμένη την ανάσα». Αναισθησιολόγοι και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες ανάνηψης μαρτυρούν την κατάσταση στο νοσοκομείο τους και βγάζουν κραυγή αγωνίας. Και η Le Monde: «Κορονοϊός: πώς οι μεταλλάξεις έχουν επιβληθεί». Στη Γαλλία, η βρετανική μετάλλαξη επικρατεί σε πάνω από το 80% των νέων μολύνσεων, με μεγαλύτερη κατά 40% μεταδοτικότητα από τον αρχικό ιό.

Στην Ιταλία ξέσπασε κατασκοπευτικό σκάνδαλο. Η La Stampa γράφει: «Αξιωματούχος-κατάσκοπος με χειροπέδες. Πουλούσε μυστικά στη Μόσχα». Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας συνελήφθη και κατηγορείται για πώληση εμπιστευτικών εγγράφων και πληροφοριών στη Ρωσία. Για αντι-ρωσική υστερία κάνει λόγο το Κρεμλίνο. Η La Repubblica, πιο δηκτική: «Ο σπιούνος των ρώσων». Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε για το περιστατικό, ότι είναι: ‘μια εχθρική πράξη’. Η Corriere de la Sera: «Κατάσκοποι, ένταση με τη Μόσχα». Για πέντε χιλιάδες με την παράδοση των μυστικών κάνει λόγο η εφημερίδα, ενώ η σύζυγος ενός συλληφθέντα μιλά για την απόγνωση τους αναφορικά με το στεγαστικό τους δάνειο… Και η Il Messaggero: «Τα ανοίγματα θα εξαρτηθούν από τα εμβόλια». Καμία κίτρινη ζώνη μέχρι τα τέλη Απριλίου, με εξαιρέσεις για τις περιφέρειες που ακολουθούν πιστά τα μέτρα. Νομική προστασία στους γιατρούς που εμβολιάζονται.

Στις ΗΠΑ ο αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε χθες το φιλόδοξο οικονομικό του σχέδιο. Η Wall Street Journal γράφει: «Ο Μπάιντεν αποκαλύπτει το πακέτο για θέσεις εργασίας στο δημόσιο». Η πρόταση του προέδρου για το πακέτο $2,3 τρις μπορεί να δώσει ώθηση στους εταιρικούς φόρους για τη χρηματοδότηση έργων υποδομών και έρευνας. Η Washington Post: «Το σχέδιο των $2 τρις του Μπάιντεν προσελκύει κριτικές». Οι ρεπουμπλικάνοι κάνουν λόγο για ευσεβείς πόθους ενώ οι φιλελεύθεροι δεν το βρίσκουν επαρκές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κάλυψη του προγράμματος από φόρους το 2036. Και οι New York Times: «Το επίκεντρο του σχεδίου Μπάιντεν οι δουλειές, οι δρόμοι και η ανάπτυξη».

Στη Βρετανία έκθεση της κυβέρνησης για τις φυλετικές διακρίσεις προκαλεί αντιδράσεις. Οι Times γράφουν: «Οργή για τους ισχυρισμούς περί δουλείας στην έκθεση-ορόσημο». Η έκθεση που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση επανανοηματοδοτεί την δουλεμπορική ιστορία της Βρετανικής αυτοκρατορίας, με την επιτροπή που επιμελήθηκε της έρευνας να κάνει λόγο για τον τρόπο με τον οποίο οι «πολιτισμικά Αφρικανικοί πληθυσμοί μεταμορφώθηκαν». Ο Guardian: «Η έκθεση της Downing Street  για τις φυλετικές διακρίσεις καταδικάζεται ως διχαστική». Κατηγορίες προς την επιτροπή ότι αγνόησε τις μεγάλες διακρίσεις που γίνονται στην υγεία και την εκπαίδευση. Ο Independent: «Η έκθεση για τις φυλετικές διακρίσεις κατηγορείται για εξύμνιση της δουλείας». Το Εργατικό κόμμα καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τα σχόλια στην ‘διχαστική’ έκθεση. Και η Daily Telegraph: «Στάρμερ: τα εμβολιαστικά διαβατήρια είναι μη-βρετανικά». Ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, λέει ότι οι πολίτες δεν θα θέλουν να επιδεικνύουν πιστοποιητικά για να μπουν στις παμπ.

Στη Γερμανία η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ζέντερ και Κρέτσμαν προειδοποιούν τους 14 συναδέλφους τους». Δεν μας επιτρέπεται  να συζητάμε άλλο, είπαν οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων της Βαυαρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης, τη στιγμή που ο επικεφαλής του CDU Άρμιν Λάσετ είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα σχολεία. Η Süddeutsche Zeitung, με ένα λιτό τίτλο: «Προθεσμίες». Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο στόχος είναι να καλύψουν τη ζημιά από την καθυστέρηση της εμβολιαστικής εκστρατείας. Θα είναι σημαντικό να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών. Η Die Welt σήμερα έχει επετειακό τεύχος για τα 75 χρόνια κυκλοφορίας της.

Στην Ισπανία η El País γράφει: «Το υπουργείο Υγείας ψάχνει τρόπο να παρακάμψει τους δικούς του νόμους για τη μάσκα». Οι Βαλεαρίδες και τα Κανάρια νησιά αποφάσισαν ότι δεν έχουν εφαρμογή στις παραλίες και τις πισίνες, ενώ η κυβέρνηση και οι αυτόνομες κοινότητες ερευνούν τρόπους παράκαμψης της οδηγίας. Η El Mundo: «Ο Μαρλάσκα απέλυσε τον Πέρεθ ντε λος Κόμπος γιατί ‘υπάκουε στο νόμο». Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Φερνάντο Μαρλάσκα να απολύσει τον επικεφαλής της πολιτοφυλακής Ντιέγο Πέρεθ ντε λος Κόμπος είναι παράνομη και ότι ο αξιωματικός πρέπει να αποκατασταθεί στη θέση του.