Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Το εμβόλιο της AstraZeneca πυροδοτεί εξελίξεις

Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Το εμβόλιο της AstraZeneca πυροδοτεί εξελίξεις
Η La Stampa: «Κρίση με την AstraZeneca, το σχέδιο του Ντράγκι»

Ένας γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα των σημαντικότερων εφημερίδων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Πρώτος σταθμός η Ιταλία όπου η La Repubblica γράφει: «Τώρα η Ευρώπη ζητά τη βοήθεια της Pfizer», αύριο αναμένεται ο ΕΜΑ να ανοίξει τον δρόμο στο εμβόλιο της ΑΖ ενώ η ΕΕ ζητά περισσότερες δόσεις από την αμερικάνικη εταιρεία.  Η La Stampa: «Κρίση με την AstraZeneca, το σχέδιο του Ντράγκι». Τη στιγμή που η Ιταλία χτες θρήνησε 502 νεκρούς, τα νοσοκομεία είναι στα όριά τους και λείπουν 400 χιλιάδες δόσεις, ο Ντράγκι καλείται να δώσει μια λύση. Ο στρατηγός Φιλιουόλο, επικεφαλής της έκτακτης επιτροπής αντιμετώπιση της πανδημίας καθησυχάζει: «Θα έχουμε επανέλθει σε δύο εβδομάδες». Στο ίδιο μήκος κύματος η Corriere de la Sera: «Έτοιμοι για την επανεκκίνηση με τα εμβόλια». Η Il Messaggero: «Θάνατοι σχετικοί με το εμβόλιο». Αυτοψίες σε ανθρώπους που πέθαναν ενώ είχαν κάνει το εμβόλιο αποκλείουν οποιαδήποτε σχέση με το εμβόλιο.

Στη Γερμανία, παρουσιάζοντας ένα τυπικά κίτρινο έντυπο πιστοποίησης εμβολιασμού, η Frankfurter Allgemeine Zeitung απευθύνεται στους αναγνώστες της: «Το πάσο σας, παρακαλώ!». Σήμερα παρουσιάζεται από την ΕΕ το σχέδιό της για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Επίσης, γράφει: «Ευρωπαϊκή αρχή: τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων». Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung: «Η ευρωπαϊκή αρχή υπερασπίστηκε το εμβόλιο της AstraZeneca» και η Die Welt: «Ο ΕΜΑ υπερασπίστηκε την AstraZeneca».

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Εμβόλια, καραντίνα: το αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησης». Ο Μακρόν ακολούθησε την οδό που χάραξε το Βερολίνο όσον αφορά το εμβόλιο της ΑΖ, ενώ ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είχε υπερασπιστεί το προϊόν. Η Le Figaro: «Εμβόλια, καραντίνα: ο Μακρόν υπό πίεση». Πιέζεται ο γάλλος πρόεδρος για το ενδεχόμενο μιας νέας καραντίνας, πράγμα που θέλει να αποφύγει. Η Libération σήμερα έχει φωτογραφία του Μακρόν και τίτλο: «Covid: ο ειδικός του χαμένου χρόνου». Η πολεμική για το εμβόλιο της AstraZeneca και η αύξηση των κρουσμάτων βάζουν σε αμφιβολία του στοίχημα του Μακρόν για άνοιγμα. Και η Humanité: «Ένας χρόνος άρνησης». Η εφημερίδα σχολιάζει καυστικά την διαχείριση της πανδημίας από τον Μακρόν.

Στη Βρετανία ο Guardian δίνει φωνή στους γιατρούς, τις νοσοκόμες και τους συγγενείς θυμάτων που πιέζουν για έρευνα στη διαχείριση της πανδημίας: « ‘Πρέπει να μάθουμε’. Πίεση στην κυβέρνηση για να ξεκινήσει την έρευνα για το κορονοϊό». Η κυβέρνηση επιμένει ότι η εξέταση του ζητήματος πρέπει να γίνει στο μέλλον. Η Daily Telegraph γράφει: «Οι ηγέτες της ΕΕ αλληλοτρώγονται για τα εμβόλια». Η Κομισιόν κατσαδιάζει κράτη-μέλη για τα αχρησιμοποίητα εμβόλια την ώρα που το μπλοκ αντιμετωπίζει το τρίτο κύμα του κορονοϊού. Οι Times: «Ο πρωθυπουργός δέχεται επιθέσεις για την προώθηση εμπορικών σχέσεων με την Κίνα». Ο Τζόνσον λέει ότι ένας ψυχρός πόλεμος θα ήταν λάθος.  Και ο Independent: «Προειδοποίηση για το σχέδιο του πρωθυπουργού να επεκτείνει το πυρηνικό οπλοστάσιο». Η αύξηση του αποθέματος πυρηνικών όπλων πηγαίνει κόντρα στο διεθνές δίκαιο, δηλώνει ο Χανς Κρίστενσεν, της οργάνωσης Nuclear Information Project.

Στην Ισπανία ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, που θα λάβει μέρος στις κοινοτικές εκλογές της Μαδρίτης, δεν βρίσκει συμμάχους. Η El País γράφει: «Το κόμμα του Ερεχόν απέρριψε το σχέδιο του Ιγκλέσιας για τη Μαδρίτη». Η πλατφόρμα Más Madrid του πρώην στελέχους των Ποδέμος, Ινίγο Ερεχόν αρνείται την πρόταση για κοινή υποψηφιότητα στις κοινοτικές εκλογές της 4ης Μαΐου. Η El Mundo: «Η Αγιούσο σχεδόν διπλασιάζει τις έδρες της και αγγίζει την απόλυτη πλειοψηφία με τις έδρες του Vox». Σε δημοσκόπηση που παρουσιάζει η εφημερίδα το Λαϊκό Κόμμα φαίνεται να είναι πρώτο. Ακολουθούν το Σοσιαλιστικό κόμμα, το Más Madrid, το ακροδεξιό Vox, οι Ποδέμος και οι Ciudadanos.

Στις ΗΠΑ η Wall Street Journal γράφει: «Η ΗΠΑ καλοβλέπει μια σκληρότερη στάση για τις συγχωνεύσεις φαρμακευτικών». Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Εμπορίου αναθεωρεί πώς οι συμφωνίες των εταιρειών μπορούν να εμποδίσουν τον ανταγωνισμό. Η Washington Post: «Το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να είναι μια ανάσα μακριά». Η απόσταση των θρανίων πρέπει να είναι 6 ή 3 πόδια, αναρωτιέται η εφημερίδα. Οι Financial Times: «Η ΕΕ θα προτείνει πιστοποιητικό κορονοϊού που θα επιτρέπει τα ταξίδια χωρίς καραντίνα». Η πίεση έρχεται από κράτη-μέλη που βασίζονται στον τουρισμό. Και τέλος οι New York Times: «Οι συλλήψεις στα αμερικανικά σύνορα αυξάνονται δραματικά, κάνοντας δύσκολη τη λύση». Το μεταναστευτικό κύμα μεγαλώνει και η κυβέρνηση παρακαλά για υπομονή στη διαχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ετικέτες

Documento Newsletter