Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca – Ξανά lockdown στη Γαλλία

Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca – Ξανά lockdown στη Γαλλία

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα των σημαντικότερων εφημερίδων της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Στη Βρετανία η Daily Telegraph γράφει: «Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Αυτό που δεν είναι ασφαλές είναι να κολλήσεις Covid». Ο πρωθυπουργός παροτρύνει το κοινό να εμπιστευτεί το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την αναφορά για πέντε περιπτώσεις θρομβώσεων και ενός θανάτου στη Βρετανία. Οι Times: «Οι επικεφαλής της Υγείας επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές». Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία θα επανεκκινήσουν τους εμβολιασμούς μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού ρυθμιστικού οργανισμού. Ο Guardian: «Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει το εμβόλιο ενώ μαίνεται η φιλονικία για το ‘καύχημα’ περί της διάθεσης των εμβολίων». Ο Μπόρις Τζόνσον προσπάθησε να καθησυχάσει το κοινό χτες βράδυ για το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, διοικητές του NHS κατηγορούσαν υπουργούς για πίεση στο προσωπικό μέσω ‘πολιτικού κομπασμού’ έτσι ώστε να επιτύχουν ανεδαφικούς εμβολιαστικούς στόχους. Και Independent: «Το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή». Ερευνώνται θρόμβοι στη Βρετανία, αλλά η διαδικασία δε θα σταματήσει.

Στη Γαλλία, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης χθες κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα. Η Le Figaro: «Επανεγκλεισμός!». Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε lockdown για ένα μήνα στο IledeFrance, στο βόρειο τμήμα HautsdeFrance, σε ένα τμήμα της Νορμανδίας και στο τμήμα AlpesMaritimes στα νότια της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των Γάλλων είναι πάλι υπό περιορισμό. Η Humanité: «Εγκλεισμός: το χαμένο στοίχημα του Μακρόν», ενώ η Libération πιάνοντας τον παλμό της κοινωνίας: «Επανεγκλεισμός: Γαμώτο, ένα μήνα…». Δεκαέξι διαμερίσματα τέθηκαν υπό περιορισμό. Αν και οι κανόνες έχουν χαλαρώσει, η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αν θα επιτεθεί σκληρά σε μια πανδημία που αναζωπυρώνεται. Και η Le Monde: «Sanofi: η μεγάλη δυσφορία των ερευνητών». Μεταξύ της καθυστέρησης που βιώνει το κύριο πρόγραμμα εμβολίων κατά της Covid-19 και του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας που σκοπεύει να μειώσει άλλες 364 θέσεις εργασίας στη Γαλλία, οι ομάδες έρευνας και ανάπτυξης του φαρμακευτικού ομίλου δεν κρύβουν τη βαθιά κατάθλιψή τους.

Στη Γερμανία η Die Welt γράφει: «Σχετικά με τις αναφορές κακοποίησης: ο Καρδινάλιος αναλαμβάνει δράση εναντίον των επισκόπων». Ο καθολικός Καρδινάλιος της Κολωνίας, Ράινερ Βοέλκι, απέλυσε δύο επισκόπους για παραμέληση καθήκοντος, στο πλαίσιο έρευνας για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από ιερείς της Αρχιεπισκοπής Κολωνίας. Σε αναφορά 800 σελίδων, δικηγόροι προσήψαν 11 κατηγορίες στον αρχιεπίσκοπο Αμβούργου Στέφαν Έσσε, ο οποίος πριν διοριστεί στο Αμβούργο ήταν αρχιδιάκονος στην Κολωνία. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Οι εμβολιασμοί με το AstraZeneca πρέπει να ξεκινήσουν ξανά αμέσως». Ο ΕΜΑ δηλώνει ότι το εμβόλιο είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό». Και η Süddeutsche Zeitung: «Ξανά εμβολιασμοί με το AstraZeneca». Η Γερμανία άρει το πάγωμα των εμβολιασμών.

Στην Ισπανία η El País γράφει: «Ο Πάμπλο Κασάδο ευλογεί την κομματική αποστασία για να ξαναφτιάξει την δεξιά». Ο ηγέτης του Λαϊκού κόμματος ευνοεί την ακροδεξιά στη Μούρθια. Μαζί με τους αποστάτες του ακροδεξιού Vox και του κεντρώου Ciudadanos προσπαθεί να κρατήσει την κυβέρνηση της αυτόνομης κοινότητας της Μούρθια. Σε συνέντευξή της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  δηλώνει στην El Mundo: «Αν το Λονδίνο δεν εξάγει εμβόλια στην ΕΕ, οποιαδήποτε απάντηση είναι πιθανή». Κάνει έκκληση στη Βρετανία για ανταποδοτικότητα στα εμβόλια ενώ λέει ότι τα εμβολιαστικά πιστοποιητικά θα είναι έτοιμα σε τρεις μήνες αν οι εμπλεκόμενοι στο σχέδιο εκπληρώσουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους.

Στην Ιταλία η La Repubblica γράφει: «Εμβόλια, αγώνας ενάντια στο χρόνο», η ετυμηγορία του ΕΜΑ για την ασφάλεια του εμβολίου. Από σήμερα στις 3 η ώρα επανεκκινεί η χρήση του εμβολίου τη στιγμή που 200 χιλιάδες δόσεις πρέπει να αναπληρωθούν. Στο ίδιο μήκος κύματος, η La Stampa: «Το AstraZeneca είναι ασφαλές, ξαναξεκινήστε» και η 3Corriere de la Sera: «AstraZeneca, από σήμερα ξαναρχίζουν οι εμβολιασμοί». Η  Il Messaggero: «Τα δεύτερα σπίτια δυσκολεύουν τις Περιφέρειες». Υπό το φόβο αύξησης των κρουσμάτων οι δήμαρχοι της Τοσκάνης είναι έτοιμοι να μπλοκάρουν όσους πολίτες δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι στην περιοχή.

Στις ΗΠΑ η Washington Post γράφει: «Οι φόνοι στην Τζόρτζια μπορεί να αποδειχθούν πρόκληση για το νόμο περί εγκλημάτων μίσους», οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ πέρυσι. Στο Καπιτώλιο η διαμάχη για την αντι-ασιατική ρητορική. Η Wall Street Journal: «Καθώς η Ατλάντα θρηνεί, οι αμερικανοί ασιατικής καταγωγής νιώθουν υπό επίθεση».

Οι Financial Times: «Ο Κάμερον έκανε λόμπινγκ για πρόσβαση του Greensill σε βρετανικά σχέδια δανεισμού για την Covid». Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, προωθούσε τον όμιλο για να έχει μεγαλύτερο ρόλο, το υπουργείο οικονομικών φάνηκε διστακτικό λόγω φόβων επιλεξιμότητας. Μερικούς μήνες αργότερα, ο όμιλος Greensill κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Και τέλος οι New York Times: «Οι ΗΠΑ θα στείλει δόσεις νότια των συνόρων σε ένα βήμα στρατηγικής». Σε μια προσπάθεια να περιορίσει το μεταναστευτικό κύμα, οι ΗΠΑ θα δώσουν εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZaneca στο Μεξικό. Οι δόσεις είναι έτοιμες για χρήση αλλά επειδή το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν έχει πάρει έγκριση στις ΗΠΑ, ‘κάθεται’ ως απόθεμα.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter