Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Αναβάλλεται η χαλάρωση του lockdown στη Γερμανία – Καθυστερούν οι εμβολιασμοί στην Ιταλία

Ένας γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα από τις σημαντικότερες εφημερίδες σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ξεκινώντας από τη Γερμανία, η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Η χαλάρωση αναβάλλεται για τα μέσα Απριλίου». Πριν τη συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων τη Δευτέρα, έγινε ξεκάθαρο ότι τα μέτρα κατά του κορονοϊού θα επιμηκυνθούν, με διεξαγωγή περισσότερων τεστ. Για το ίδιο θέμα η Die Welt έχει τίτλο: «Ο πολιτικός του SPD Λάουτερμπαχ υπέρ ενός σκληρού lockdown μέχρι τα μέσα Απριλίου». Ο βουλευτής του SPD Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος είναι και επιδημιολόγος, φέρνει στη συζήτηση και την απαγόρευση κυκλοφορίας πριν τη σύνοδο των ομόσπονδων κρατιδίων. Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η CSU θέλει να εκχωρήσει θέσεις στη λίστα μόνο μετά από δηλώσεις τιμής». Μετά τα απανωτά σκάνδαλα και τις παραιτήσεις βουλευτών της, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση αυξάνει τις απαιτήσεις της από τους επίδοξους πολιτευτές εν όψει εθνικών εκλογών το Σεπτέμβριο. Ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, Μάρκους Ζέντερ, είναι ανοιχτός στην πρόταση του SPD για δήλωση εισοδημάτων.

Στη Βρετανία ανησυχία προκαλεί η πρόθεση της ΕΕ να απαγορεύσει την εξαγωγή των δόσεων που παράγονται στο έδαφός της. Οι Times γράφουν: «Μην ξεκινάτε εμβολιαστικό πόλεμο, λέει η Βρετανία σε Ευρωπαίους ηγέτες». Οι Βρυξέλλες απειλούν να μπλοκάρουν τις εξαγωγές εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Guardian: «Η απαγόρευση στις εξαγωγές θα μπορούσε να καθυστερήσει τη διαδικασία εμβολιασμού κατά δύο μήνες». Ανάλυση της εφημερίδας δείχνει ότι ενδεχόμενη απαγόρευση εξαγωγών θα είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των εμβολιασμών κατά δύο μήνες, υπονομεύοντας το σχέδιο ανοίγματος της οικονομίας της κυβέρνησης. Η Daily Telegraph: «Η ΕΕ κινείται για να μπλοκάρει τις εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca». Και ο Independent: «Αποκάλυψη: αιτούντες άσυλο μετακινούνται σε τρισάθλια σπίτια». Το Υπουργείο Εσωτερικών βάζει ευάλωτες ομάδες όπως εγκύους και παιδιά σε κίνδυνο, προειδοποιούν φιλανθρωπικές οργανώσεις. Το Υπ.Ες. τον προηγούμενο μήνα ξεκίνησε την επιχείρηση «Δρυς» για να επιταχύνει την μετεγκατάσταση 9.500 αιτούντων άσυλου από ξενοδοχεία σε πιο μόνιμες κατοικίες, που δεν πληρούν στοιχειώδεις προδιαγραφές.

Στη Γαλλία η Humanité γράφει: «Επανεγκλεισμός: το μεγάλο μπέρδεμα». Η δυσανάγνωστη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση προκαλεί σύγχυση και αμφιβολίες στους Γάλλους. Η Libération: «Θέατρα υπό κατάληψη: οι αγώνες ανεβαίνουν στην σκηνή». Ξεκινώντας από τον πολιτιστικό κλάδο, το κίνημα που έχει καταλάβει εξήντα σημεία σε όλη τη Γαλλία, έχει πλατύνει τις απαιτήσεις του και σε θέματα που αφορούν όλους τους επισφαλείς εργαζομένους. Η Le Monde γράφει: «Η επιστροφή των οικογενειών τζιχαντιστών διχάζουν την Ευρώπη». Τα παιδιά κάτω των δώδεκα ετών και οι σύζυγοι ευρωπαίων τζιχαντιστών επιστρέφουν από τις αρχές Μαρτίου σε Φινλανδία και Βέλγιο από στρατόπεδα της βορειο-ανατολικής Συρίας, σε μια κίνηση που μπορεί να υπονομεύσει την κοινή ευρωπαϊκή στάση εναντίον του τζιχαντισμού. Και η Le Figaro: «Unef, ένα φοιτητικό σωματείο σε αποδρομή». Οι κριτικές πληθαίνουν ενάντια στην Εθνική Ένωση Φοιτητών Γαλλίας (Union nationale des étudiants de France – Unef) η οποία συνεχίζει να οργανώνει συγκεντρώσεις ‘μη-μικτές’, απαγορευμένες σε λευκούς. Για τον υπουργό Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ αυτές οι πρακτικές οδηγούν στο φασισμό.

Στην Ισπανία η El País γράφει: «Η ΕΕ θα προσφέρει στον Ερντογάν περισσότερη βοήθεια για τους πρόσφυγες». Η κοινοτική διπλωματία ψάχνει τρόπο να ξεπεράσει τις αναταραχές στις σχέσεις με την Τουρκία, μετά από μήνες διαφωνιών. Η El Mundo: «Οι δήμαρχοι προσεγγίζουν την Μοντέρο για να της εκφράσουν παράπονα σχετικά με την Ευρώπη». Τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι η αιτία των παραπόνων των δημάρχων που απευθύνονται στην υπουργό οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο για δικαιότερη κατανομή. Ισχυρίζονται ότι πήραν λιγότερα από δήμους της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας και σε κοινό ανακοινωθέν τους ζήτησαν 20 δισεκατομμύρια.

Στην Ιταλία η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς συνεχίζεται. Η Il Messaggero: «Εμβόλια με το σταγονόμετρο, ο Ντράγκι σε στενωπό». Η διαδικασία προχωρά στο 50%. Ο Ντράγκι παροτρύνει τους περιφερειάρχες να χρησιμοποιούν όλες τις δόσεις, ενώ εκείνοι αποκρίνονται ότι δεν έχουν αποθέματα. Στη Λομβαρδία οι ηλικιωμένοι έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Η La Stampa: «Εμβόλια, παραδόσεις στο ρελαντί, μόνο 200 χιλιάδες δόσεις τη μέρα». Η La Repubblica γράφει: «Εμβόλια, το σχέδιο Ντράγκι να συγκλονίσει την Ευρώπη». Περισσότερες δόσεις είναι άμεσα αναγκαίες: κοινή δράση με Μέρκελ και Μακρόν για υποστήριξη της Φον ντερ Λάιεν για περισσότερες αγορές. Ο ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά, Τιερί Μπρετόν, υπόσχεται ότι μέχρι τις 14 Ιουλίου θα έχουν ανοσοποιηθεί όλοι οι πολίτες της ΕΕ. Η Corriere de la Sera: «Task force για τα εμβόλια». Η κυβέρνηση καλεί τους ειδικόυς για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για την προστασία των πιο ευάλωτων.

Στις ΗΠΑ, στο εξώφυλλο της Wall Street Journal φιγουράρει μια φωτογραφία διαδηλωτή στην Τσάινα Τάουν με ένα πλακάτ που γράφει «Δεν είμαι αόρατος». Η εφημερίδα έχει τίτλο: «Διαδηλώσεις καλούν να σταματήσουν οι επιθέσεις στους Αμερικανούς ασιατικής καταγωγής». Αιτία της διαμαρτυρίας ήταν η επίθεση σε καταστήματα μασάζ-σπα στην Ατλάντα με οχτώ νεκρούς, μεταξύ των οποίων έξι γυναίκες ασιατικής καταγωγής. Η Washington Post γράφει: «Το εμβόλιο έπεσε από το κύμα προσδοκίας του». Λάθη μαστίζουν το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ η χαμηλή εμπιστοσύνη των πολιτών μπορεί να επιμηκύνει τον αγώνα κατά του ιού. Οι Financial Times: «Μια έξαρση του ιού και νέα lockdown ρίχνουν τη σκιά τους στην οικονομία της Ευρώπης». Το τρίτο κύμα προκαλεί μείωση στην ανάπτυξη, ενώ επιστρέφουν σε Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία.

Και τέλος οι New York Times: «Χαμένες ευκαιρίες να μοιραστούν οι δόσεις σε φτωχότερες χώρες». Πλούσιες χώρες αποφεύγουν να δώσουν κίνητρα στις εταιρείες να δημοσιοποιήσουν τις «συνταγές» τους, φοβούμενες ότι θα χάσουν την πατέντα.

 

Ετικέτες