Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα – Ελλείψεις εμβολίων στη Βρετανία

Ένας γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα των σημαντικότερων εφημερίδων της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ συγκλονίζει το έγκλημα με ρατσιστικά κίνητρα που διαπράχθηκε στην Τζόρτζια. Η Washington Post γράφει: «Ένας άνδρας κατηγορείται για τις οχτώ δολοφονίες στην Τζόρτζια». Η επίθεση αναζωπυρώνει το φόβο στην ασιατική κοινότητα. Οι New York Times: «Το μακελειό στην Τζόρτζια βαθαίνει τον φόβο του ανερχόμενου αντι-ασιατικού μίσους στις ΗΠΑ».Η Wall Street Journal γράφει: «Το κυνήγι του ΠΟΥ για τις απαρχές του κορονοϊού σκόνταψαν στην Κίνα». Έρευνα της εφημερίδας δείχνει πόσο περιορισμένη δικαιοδοσία είχε η ομάδα που ερεύνησε την προέλευση του ιού.

Στη Βρετανία καθυστερούν οι εμβολιασμοί για ένα μήνα. Η Daily Telegraph γράφει: «Οι ελλείψεις στα εμβόλια παραλύει τη διαδικασία». Προβλήματα στην παραγωγή καθυστερεί τον εμβολιασμό των πολιτών κάτω των 50 ετών ενώ η ΕΕ απειλεί  να μπλοκάρει την εξαγωγή εμβολίων Pfizer στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Times: «Κώλυμα για τους εμβολιασμούς στη Βρετανία», μια ξαφνική πτώση στην προσφορά εμβολίων, που εκτιμάται ότι προέρχεται από την AstraZeneca, αναγκάζει το NHS να παύσει να κλείνει νέα ραντεβού για τον επόμενο μήνα. Ο Ματ Χάνκοκ, ο βρετανός υπουργός Υγείας, είπε ότι η χώρα θα πετύχει τους εμβολιαστικούς στόχους για να βγει από το lockdown, και γι αυτό το λόγο τον κατηγορούν ότι βρίσκεται σε άρνηση. Ο Guardian: «Οι εμβολιασμοί για τους κάτω των 50 καθυστερεί για ένα μήνα εξ αιτίας ελλείψεων». Σε γράμμα που στάλθηκε στους επικεφαλής των νοσοκομείων, αναφέρεται ότι αναμένεται έλλειψη από τις 29 Μαρτίου και για τέσσερις εβδομάδες. Και ο Independent: «Ο Τόμμυ Ρόμπινσον ‘καταχράστηκε’ δωρεές υποστηρικτών, ισχυρίζονται πρώην σύμμαχοι». Ο ιδρυτής της ακροδεξιάς Λίγκας Αγγλικής Άμυνας (English Defense League) κατηγορείται για κακοδιαχείριση των πόρων του κινήματος.

Στη Γαλλία συμπληρώνονται 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα. Η Humanité αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της: «150 χρόνια μετά, η Κομούνα πάντα έκανε την εξουσία να φοβάται». Η Le Monde: «Η κυβέρνηση πιέζεται για να αντιδράσει σε μια ‘μορφή τρίτου κύματος’». Ο Καστέξ ανακοίνωσε νέους περιορισμούς εξ αιτίας των νέων μεταλλάξεων. Έτσι η κυβέρνηση που είχε ποντάρει στα εμβόλια και την απαγόρευση κυκλοφορίας καταφεύγει και πάλι στο lockdown. Η Le Figaro: «Ένας χρόνος μετά, επιστροφή στην στρατηγική της απομόνωσης». Αν και ο Μακρόν έχει αποκλείσει την περίπτωση ενός πανεθνικού επανεγκλεισμού, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοινώνει σήμερα Πέμπτη νέους περιορισμούς στο IledeFrance και την περιφέρεια HautsdeFrance. Και η Libération: «Κορονοϊός: το τείχος των περιορισμών». Αντιμέτωπη με μια επιδημία που αναζωπυρώνεται η κυβέρνηση αναγκάζεται να ξαναεφαρμόσει lockdown. Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες παίρνει μορφή το υγειονομικό πιστοποιητικό που θα επιτρέπει τα ταξίδια.

Στη Γερμανία η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει : «Ο Κρέτσμερ προειδοποιεί για ένα ‘γιγάντιο τρίτο κύμα κορονοϊού’». Ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ δήλωσε πως δεν πρέπει να έχουμε άλλα ανοίγματα τώρα. Η Süddeutsche Zeitung: «Οι οικονομολόγοι ζητούν ταχύτητα στους εμβολιασμούς». Ειδικοί προειδοποιούν για τις συνέπειες της παρατεταμένης κρίσης και προτείνουν καλύτερη οργάνωση από την Ομοσπονδιακή και τις τοπικές κυβερνήσεις για μεγαλύτερη επίδοση. Και η Die Welt: «Ο Μπάιντεν επιτίθεται στον Πούτιν: ‘θα πληρώσει το τίμημα’». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνει βαριές κατηγορίες στον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, αποκαλώντας τον δολοφόνο.

Στην Ισπανία η πολιτική ταραχή συνεχίζεται με άλλους όρους. Η El País γράφει: «Η πολιτική γίνεται βρώμικη λίγο πριν τη εκλογική μάχη της Μαδρίτης». Σάντσεθ και Κασάδο, επικεφαλής του σοσιαλιστικού PSOE και του συντηρητικού Λαϊκού κόμματος αντίστοιχα, αλληλοκατηγορούνται για διαφθορά και παραμερίζουν το debate για την πανδημία. Η El Mundo: «Οι αποχωρήσεις αφήνουν τους Ciudadanos χωρίς ομάδα στην Γερουσία και διασπασμένους στο Κογκρέσο». Χάνοντας δύο από τους επτά γερουσιαστές οι Ciudadanos δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα σχηματισμού κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στην Ιταλία η La Repubblica γράφει: «Οι εμβολιασμοί επιστρέφουν, ‘αλλά τώρα περισσότερο ελεγχόμενοι’». Ο ΕΜΑ τείνει προς το ‘ναι’ στην AstraZeneca ενώ ελέγχει τις υποθέσεις παρενεργειών. Η La Stampa: «Ο Ντράγκι απευθύνεται στις φαρμακευτικές: ‘μπορούμε να φτιάξουμε το εμβόλιο’». Ο πρωθυπουργός και η Φον ντερ Λάιεν κοντράρουν το Λονδίνο και είναι έτοιμοι να μπλοκάρουν την εξαγωγή εμβολίων στη Βρετανία. Η Il Messaggero: «Αλλάζουμε το σύμφωνο σταθερότητας». Ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα δηλώνει ότι θα εφαρμοστούν «διαφοροποιημένοι κανόνες για την σταθεροποίηση της ΕΕ». Και η Corriere de la Sera: «Πρόκληση Μπάιντεν σε Πούτιν». “Αν είναι δολοφόνος; Ναι, το νομίζω”, είπε ο αμερικάνος πρόεδρος ενώ η Ρωσία ανακαλεί τον πρέσβη από τις ΗΠΑ.