Ο διεθνής Τύπος της 17ης Φεβρουαρίου στο documentonews.gr: Παγετός στις ΗΠΑ, χαλάρωση του lockdown στη Βρετανία και δωρεάν rapid test στη Γερμανία

Ο γύρος στα πρωτοσέλιδα των σημαντικότερων εφημερίδων σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία.

Στις ΗΠΑ η επέλαση του χιονιά και ζημιές που άφησε στο πέρασμά του κυριαρχεί στους τίτλους. Η Wall Street Journal έχει στο πρωτοσέλιδό της: «Βαθύ ψύχος χτυπά το Τέξας, αφήνει εκατομμύρια στο κρύο και το σκοτάδι». Η Washington Post γράφει: «Εκατομμύρια στο έλεος του Αρκτικού παγετού», κάνοντας λόγο για πάνω από δώδεκα νεκρούς και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. 

Οι New York Times: «Η παγωμένη επέλαση δοκιμάζει τα όρια των δικτύων ηλεκτροδότησης». Οι Financial Times, σε διαφορετικό μήκος κύματος: «Μιανμάρ, η χούντα σκληραίνει τον διαδικτυακό έλεγχο».

Στη Βρετανία οι εφημερίδες ασχολούνται με την αναμενόμενη άρση του lockdown. H Daily Telegraph γράφει: «Το λοκντάουν θα συνεχιστεί μέχρι τα κρούσματα να πέσουν κάτω από τα χίλια τη μέρα». Οι Times: «Διενέργεια μαζικών τεστ ενώ ο ΠΘ σχεδιάζει χαλάρωση του λοκντάουν». Ο Guardian δημοσιεύει νέα έρευνα που αναγνωρίζει ότι η εθνότητα και η ανέχεια είναι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από τον κορονοϊό: «Σχεδόν 2 εκατ. ακόμη χρειάζονται προστασία μετά από νέα έρευνα για τον κορονοϊό». Ο Independent έχει τίτλο: «Οι επικεφαλής των νοσοκομείων προειδοποιούν για την άρση του λοκντάουν».

Στη Γερμανία ο Τύπος αναφέρει την πρόθεση του υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν, να προμηθεύσει rapid test για όλους τους πολίτες. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Ο Σπαν θέλει να προσφέρει σε όλους τους πολίτες δωρεάν rapid test από τον Μάρτιο». Η Süddeutsche Zeitung: «Ο Σπαν θέλει rapid test για όλους», και η Die Welt: «Ο Σπαν ανακοινώνει δωρεάν rapid test για όλους».

Στην Ισπανία ασκούν κριτική στην απόφαση του επικεφαλής του ΛΚ, Πάμπλο Κασάδο, να φύγει το κόμμα από τα γραφεία του, καθώς η ανακαίνιση του κτιρίου στο οποίο βρίσκονται είναι υπό διερεύνηση. Η El País γράφει: «Το Λαϊκό κόμμα φεύγει από την οδό Γένοβας για να ξεφύγει από το διεφθαρμένο παρελθόν του». Η El Mundo: «Ο Κασάδο αποφεύγει την αυτοκριτική και κάνει ένα ταχυδακτυλουργικό κόλπο φεύγοντας από το κτίριο της οδού Γένοβας».

Στη Γαλλία ως συνήθως υπάρχει πλουραλισμός στα θέματα. Η Le Monde έχει τίτλο: «Πανεπιστήμια: η Βιντάλ ξεκινά μια αμφιλεγόμενη έρευνα για τον ‘ισλαμο-αριστερισμό’», η υπουργός για την ανώτατη εκπαίδευση, Φρεντερίκ Βιντάλ, ανέθεσε στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας να ερευνήσει τα όρια του ακτιβισμού στα πανεπιστήμια. Η Le Figaro αναφέρει την αδυναμία του κόμματος του Μακρόν να βρει δυνατούς υποψήφιους για τις περιφερειακές εκλογές: «Περιφερειακές εκλογές υψηλού ρίσκου για τη Δημοκρατία Μπροστά». 

Η Libération: «Νομιμοποίηση της κάνναβης, ‘κοινοπραξία’ στην Εθνοσυνέλευση», μπροστά στην αποτυχία του αντι-ναρκωτικού αγώνα, τρεις βουλευτές από τρία διαφορετικά κόμματα προτείνουν μια καινούρια νομοθεσία και την εξηγούν στην εφημερίδα. Η Humanité έχει τίτλο: «Εμβολιαστικά συμβόλαια, πώς οι μεγάλες φαρμακευτικές φτιάχνουν το νόμο». Η εφημερίδα δημοσιεύει έγγραφα σύμφωνα με τα οποία φανερώνεται ο τρόπος που οι φαρμακευτικές εταιρείες υπαγορεύουν τις απαιτήσεις τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να μην πάρουν κανένα ρίσκο και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Στην Ιταλία, οι εξελίξεις στην κυβέρνηση είναι ακόμα ψηλά στην ημερήσια διάταξη. Η La Repubblica γράφει: «Βοήθεια στις υγιείς επιχειρήσεις», αναφερόμενη στο σχέδιο της κυβέρνησης να δώσει οικονομική βοήθεια στις επιχειρήσεις που είχαν υγιή κύκλο εργασιών και πριν την κρίση, ενώ οι υπόλοιπες θα πρέπει πρώτα να μεταρρυθμιστούν. Η La Stampa: «Ντράγκι: έτσι θα ξαναχτίσουμε την Ιταλία». Η Il Messaggero: «Απολύσεις, ΟΚ από Δημοκρατικό Κόμμα και Λέγκα, μπλόκο σε όλες μέχρι τέλη Ιουνίου». Τέλος, η Corriere de la Sera: «Κορονοϊός, μια νέα στενωπός» για τις νέες κόκκινες ζώνες, τέσσερις στη Λομβαρδία, ενώ άλλες έξι περιοχές οδεύουν προς το πορτοκαλί.

Ετικέτες