Ο διεθνής Τύπος της 11ης Φεβρουαρίου στο documentonews.gr

Ο διεθνής Τύπος της 11ης Φεβρουαρίου στο documentonews.gr

Ένας γύρος στους τίτλους των σημαντικότερων εφημερίδων σε ΗΠΑ, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ισπανία.

Στις ΗΠΑ κυριαρχεί η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Γερουσία. Η Washington Post γράφει στον τίτλο της: «Τα πλάνα δείχνουν αποδράσεις στο παρά τρίχα» με φωτογραφικές αποδείξεις από την εισβολή στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου. Οι New York Times: «Οι Δημοκρατικοί δίνουν λεπτομέρειες της προσπάθειας Τραμπ να τροφοδοτήσει την οργή των υποστηρικτών του». Η Wall Street Journal: «Ο Τραμπ ‘πυροδότησε και υποκίνησε’ την επίθεση στο Καπιτώλιο, λένε οι Δημοκρατικοί». Οι Financial Times: «Το Άμστερνταμ ανατρέπει το Λονδίνο ως ο κορυφαίος κόμβος αγοράς μετοχών στην Ευρώπη» για την αύξηση στο τετραπλάσιο του κύκλου χρηματοοικονομικών εργασιών στην ολλανδική πρωτεύουσα μετά το Brexit.

Στην Ιταλία το σήριαλ του σχηματισμού κυβέρνησης συνεχίζεται. Η La Repubblica γράφει: «Ντράγκι-Γκρίλο, η πράσινη συμφωνία» για την δημιουργία ενός υπουργείου οικολογικής μετάβασης που κάμπτει τις αντιρρήσεις του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S). Η Il Messaggero: «Ένα πράσινο υπουργείο για το ναι του Μ5S». Η Corriere de la Sera: «Ο Γκρίλο πιέζει για το ‘ναι’ στον Ντράγκι», σήμερα η ψηφοφορία στην διαδικτυακή πλατφόρμα ‘Ρουσώ’ του Κινήματος 5 Αστέρων, μετά την χτεσινή αναβολή, για να αποφασίσουν τα μέλη του αν το κόμμα τους θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Η La Stampa : «Ο Ντράγκι έχει την εμπιστοσύνη των 6 από τους 10 Ιταλούς».

Στη Γερμανία πρώτο θέμα είναι η επιμήκυνση του λοκντάουν και το άνοιγμα των σχολείων. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Τα ομόσπονδα κρατίδια θα τραβήξουν το δρόμο τους όταν ανοίξουν τα σχολεία», ενώ η Μέρκελ τάσσεται υπέρ του νωρίτερου εμβολιασμού δασκάλων και εκπαιδευτικών. Η Süddeutsche Zeitung: «Τα ομόσπονδα κρατίδια επιτρέπεται να ανοίξουν σχολεία και νηπιαγωγεία». Τέλος, η Die Welt: «Οι οικονομολόγοι χάνουν μια σαφή έννοια της πολιτικής». Οικονομικοί ειδικοί επικρίνουν την έλλειψη σχεδίου για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Στη Γαλλία η Le Figaro: «Νόμος για το κλίμα: το παρακινδυνευμένο πράσινο στοίχημα του Μακρόν» για την έντονη κριτική από οικολόγους και οικονομολόγους που δέχεται το νομοσχέδιο για το κλίμα που συζητείται αυτές τις μέρες στο Κοινοβούλιο. Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Libération: «Σεξουαλική βία, το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών SciencesPo σε αναταραχή» σχετικά με την απόλυση του διευθυντή του παριζιάνικου ιδρύματος, όπου οι γλώσσες λύθηκαν και η σχολή των ελίτ τρέμει συθέμελα. Η Humanité: «Έλλειψη εμβολίων, γιατί πρέπει να σπάσουμε το μονοπώλιο των πατεντών».

Στην Βρετανία η Daily Telegraph φιλοξενεί δήλωση του Άντριου Μπέιλι, διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας: «Η ΕΕ προσπαθεί να αποκλείσει το City» αναλογιζόμενος την πτώση του τζίρου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του Λονδίνου μετά το Brexit. Οι Times έχουν πρώτο θέμα την παρότρυνση του βρετανού πρωθυπουργού στους ηλικιωμένους συμπολίτες του: «Όλοι όσοι είναι πάνω από 70 πρέπει να εμβολιαστούν, λέει ο Τζόνσον». Ο Guardian γράφει: «Χαρούμενη που είμαι σπίτι. Ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών ελεύθερη από τη Σαουδική φυλακή» αναφερόμενη στη Λουτζάιν αλ-Χαθλούλ που αποφυλακίστηκε μετά από τρία χρόνια. Ο Independent: «Αντιδράσεις για το κονδύλι £3,5 δισεκ. για επισκευές μονώσεων», επικριτές προειδοποιούν ότι το σχέδιο για επισκευές αφήνει αβοήθητους πολλούς πολίτες που υφίστανται θέματα ασφάλειας.

Στην Ισπανία η El País γράφει: «Το Λαϊκό Κόμμα (ΛΚ) του Ραχόι αγανακτεί με τον Κασάδο σχετικά με το 1-Ο» αναφέρεται στη δυσαρέσκεια που επικρατεί από κύκλους του Ραχόι που κατηγορούν τον τωρινό επικεφαλής του ΛΚ, Πάμπλο Κασάδο, ότι ψεύδεται. Ο Κασάδο πήρε αποστάσεις από την στρατηγική του κόμματος αναφορικά με το δημοψήφισμα της 1η Οκτωβρίου 2017 για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Τέλος η El Mundo γράφει: «Οι Ποδέμος χρησιμοποιούν τη δημόσια τηλεόραση για να σκληρύνουν την κριτική τους στην Μοναρχία».

Documento Newsletter