Ο διεθνής Τύπος της 10ης Μαρτίου στο documentonews.gr: Λούλα, η επιστροφή – Άρση της ασυλίας των Καταλανών ευρωβουλευτών

Ο διεθνής Τύπος της 10ης Μαρτίου στο documentonews.gr: Λούλα, η επιστροφή – Άρση της ασυλίας των Καταλανών ευρωβουλευτών

Ένας γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα των σημαντικότερων εφημερίδων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ξεκινώντας από τη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Λούλα: η ελπίδα ξαναγεννιέται», μετά από επτά χρόνια δικαστικών μεθοδεύσεων, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας επανακτά τα πολιτικά του δικαιώματα. Η Le Monde: «Εμβόλια: πώς η Ευρώπη θέλει να καλύψει την καθυστέρηση». Η ΕΕ ενεργοποιείται για να επιταχύνει τις εγκρίσεις σε εμβόλια και τις αργές εκστρατείες εμβολιασμού καθώς και να λύσει τα υλικοτεχνικά προβλήματα. Η Le Figaro: «Οι χριστιανικές εκκλησίες ανησυχούν για την ελευθερία τους», σε κοινή τους έκκληση, εκπρόσωποι όλων των χριστιανικών εκκλησιών ανησυχούν για το προσχέδιο που αφορά τον αυτονομισμό. Και η Libération: «Ο Τύπος στην Ευρώπη: η λογοκρισία αυξάνεται στην Ανατολή». Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου στη Σλοβενία, εξαναγκαστική εθνικοποίηση ραδιοφώνων και εφημερίδων στην Πολωνία, οικονομική ασφυξία στην Ουγγαρία… Ο αυταρχισμός του Βίκτορ Ορμπάν έχει «μεταναστεύσει» σε αρκετές χώρες της ΕΕ, σε σημείο που τα κράτη μέλη αποφάσισαν να θέσουν το ζήτημα στις Βρυξέλλες.

Στην Ισπανία η El País γράφει: «Το Ανώτατο Δικαστήριο ψάχνει μια τρύπα για να δικάσει τον Πουτζδεμόν». Μετά την άρση της ασυλίας των καταλανών αυτονομιστών, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζδεμόν, το δικαστήριο ψάχνει τρόπο να τον δικάσει στην Ισπανία. Η El Mundo: «Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το Βέλγιο θα παραδώσει τον Πουτζδεμόν τους επόμενους μήνες». Ο Σάντσεθ αποφεύγει να επιπλήξει τους συνεταίρους του που δεν ψήφισαν για την άρση της ασυλίας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στη Βρετανία οι εφημερίδες κινούνται στον απόηχο της συνέντευξης Μέγκαν-Χάρι. Η Daily Telegraph γράφει: «Το θέμα του ρατσισμού είναι ανησυχητικό, αλλά οι μνήμες διαφέρουν, λέει η βασίλισσα». Times: «Η βασίλισσα λέει ότι η κατηγορία για ρατσισμό θα ερευνηθεί ιδιωτικώς». Και ο Guardian: «Αποκάλυψη: η πραγματική κλίμακα της κρίσης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα δημοτικά συμβούλια». Τουλάχιστον 25 δήμοι είναι στο χείλος της χρεοκοπίας και κόβουν παροχές όπως κοινωνική πρόνοια, μέχρι και βιβλιοθήκες.

Στη Γερμανία φιγουράρει η φωτογραφία του Γιόαχιμ Λεβ, του προπονητή της εθνική ομάδας της Γερμανίας ο οποίος αποχωρεί μετά το Euro 2020. H Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Ο Σπαν θέλει να συνεισφέρει στην ‘πλήρη διαφάνεια’ στην αγορά μασκών», μετά το σκάνδαλο με τις μάσκες ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ζήτησε από την ομοσπονδιακή βουλή να δημιουργήσει κώδικα δεοντολογίας για τις μεσολαβητικές δραστηριότητες των βουλευτών στην παραγωγή μασκών. H Süddeutsche Zeitung: «Ο Μάας καλεί σε συμμαχία εναντίον του αυταρχισμού», Ευρώπη και ΗΠΑ απέναντι σε Ρωσία και Κίνα. Και η Die Welt: «Το ρωσικό εμβόλιο πρόκειται να παραγάγεται στην Ιταλία».

Στην Ιταλία η La Repubblica γράφει: «Εμβόλια, εμπαιγμός στην Ευρώπη», Johnson & Johnson δεν εγγυάται την παράδοση ολόκληρης της ποσότητας για το δεύτερο τρίμηνο, με τις Βρυξέλλες να δηλώνουν ότι δε θα ανεχτούν καμιά μείωση. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση υπόσχεται 36,8 εκατ. δόσεις μέχρι τον Απρίλιο. Η La Stampa: «Μάχη για το λοκντάουν του Πάσχα». Η Il Messaggero: «Δημόσιοι υπάλληλοι, ολίσθηση προς τη σύνταξη» παρουσιάστηκε χθες το σχέδιο συνταξιοδότησης των δημόσιων υπαλλήλων που προβλέπει μηχανισμό που θα παρέχει κίνητρα για την έξοδο. Και η Corriere de la Sera: «Η Ιταλία κλείνει το σαββατοκύριακο», εν αναμονή των μέτρων που θα ανακοινωθούν σήμερα.

Στις ΗΠΑ οι Wall Street Journal: «Στα νοτιοδυτικά της χώρας, η ξηρασία θέτει σε κίνδυνο τα αποθέματα νερού». Στην Αριζόνα πια δεν έχουνε νερό. Η Washington Post: «Αταξία και απάθεια βάζουν σε κίνδυνο τέλματος την παγκόσμια πρόοδο». Στη Βραζιλία μια ανεξέλεγκτη κρίση αποδεικνύεται πρόσφορο έδαφος για την γέννηση και διάδοση των μεταλλάξεων. Και τέλος οι New York Times: «Ποιος δεν δουλεύει ακόμα, ένα χρόνο μες την πανδημία», καμία ομάδα δεν έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, όμως οι γυναίκες έχουν χτυπηθεί πιο σκληρά από όλους.

Ετικέτες

Documento Newsletter