Ο διεθνής Τύπος της 10ης Φεβρουαρίου στο documentonews.gr

Μια ανασκόπηση του διεθνούς Τύπου. Σήμερα: ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.

Στις ΗΠΑ, η δίκη του Τραμπ κυριαρχεί στους τίτλους των εφημερίδων. Οι New York Times γράφουν: «Η Γερουσία ψηφίζει να δικάσει τον Τραμπ για την εξέγερση το Καπιτώλιου». Η USA Today: «Η δίκη θα προχωρήσει». H Washington Post: «Η Γερουσία ψηφίζει να επιτρέψει την δίκη του Τραμπ». Οι Financial Times σε διαφορετικό μήκος κύματος: «Η ομάδα του ΠΟΥ λέει ότι είναι σχεδόν απίθανο ο ιός να προήλθε από διαρροή του εργαστηρίου της Γουχάν».

Στη Βρετανία ο Τύπος ασχολείται με τις αυστηρές ποινές που θα επιδικάζονται σε επίδοξους παραβάτες για κορονοδιακοπές. Η Daily Telegraph γράφει: «Δέκα χρόνια στη φυλακή για όσους σκοπεύουν να πουν ψέματα ότι πάνε θα πάνε διακοπές στην Πορτογαλία», αναφερόμενη σε όσους σκοπεύουν να πουν ψέματα ότι δεν πάνε σε προορισμό της κόκκινης λίστας για να αποφύγουν την καραντίνα. Οι Times: «Οι τουρίστες μπορεί να αντιμετωπίσουν 10 χρόνια φυλάκιση για ψέματα σχετικά με το ταξίδι τους», ενώ ο Guardian: «Οι ταξιδιώτες που σπάνε τους κανόνες ρισκάρουν 10 χρόνια στη φυλακή».

Στη Γερμανία απασχολεί η παράταση του λοκντάουν μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Μέρκελ θέλει να περιμένει μέχρι το Μάρτιο για να χαλαρώσει τα μέτρα». Η Süddeutsche Zeitung: «Η Μέρκελ θέλει να επεκτείνει το λοκντάουν» και η Die Welt: «Προ επεκτάσεως του λοκντάουν, εκνευρισμός στα σχολεία».

Στην Ιταλία το κυβερνητικό αδιέξοδο πέντε αστέρων παραμένει, με το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για το σχηματισμό κυβέρνησης από τον Ντράγκι. Η La Repubblica γράφει: «Κυβέρνηση, ο Ντράγκι θέτει όρους στο Σαλβίνι», συμπληρώνοντας «Όχι ενιαίος φορολογικός συντελεστής, πιο ένθερμα στην Ευρώπη και ανθρώπινα δικαιώματα». Η La Stampa γράφει: «Ντράγκι, το τελευταίο εμπόδιο είναι το Ρουσώ» αναφερόμενη στην διαδικτυακή ψηφοφορία στην πλατφόρμα ‘Ρουσώ’ του Κινήματος των 5 Αστέρων. Η Corriere de la Sera: «Το χάος 5 αστέρων στο δρόμο του Ντράγκι». Τέλος η Il Messaggero: «Σε καραντίνα ακόμα κι οι εμβολιασμένοι».

Στη Γαλλία δεσπόζει το προσχέδιο νόμου για το κλίμα. Η Libération γράφει: «Νόμος για το κλίμα, οι ορδές των λόμπι έτοιμες για τη μάχη» αναφορικά με τις ομάδες συμφερόντων που πίεσαν κι έκαναν χλιαρές τις παρεμβάσεις για το κλίμα. Η Humanité: «Νόμος για το κλίμα, το λιώσιμο των φιλοδοξιών» συμπληρώνοντας ότι το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν επιτρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι για τη Γαλλία. Σε ηπιότερο τόνο η Le Monde: «Προσχέδιο νόμου για το κλίμα: μια φιλοδοξία μετρημένη». Η Le Figaro: «Ο Μακρόν κι η Λε Πεν αναμένεται να επαναλάβουν τη μάχη τους το 2022» παρουσιάζοντας έρευνα της Ifop, η εφημερίδα γράφει πως τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι στις επόμενες προεδρικές εκλογές θα επαναληφθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών του 2017, με το 70% όμως να θεωρεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανεπιθύμητο.

Στην Ισπανία υπάρχει δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση, καθώς οι υπουργοί του Σοσιαλιστικού PSOE κατηγορούν για ανικανότητα τον Πάμπλο Ιγκλέσιας των Ποδέμος με σκληρές εκφράσεις. Η El Mundo μεταφέρει δηλώσεις υπουργών του Σάντσεθ: «Ο Ιγκλέσιας είναι μια καρικατούρα που δεν υπολογίζει ούτε τον ίδιο του τον εαυτό». Σε δεύτερο τίτλο δημοσιεύει το πρόστιμο που καταλόγισε η επιτροπή ανταγωνισμού της Ισπανίας σε δυο φαρμακευτικές εταιρείες, Novartis και Curium που διαμόρφωναν ολιγοπωλιακά την τιμή ενός ραδιοφάρμακου εις βάρος των Ισπανών πολιτών. Η El País έχει τίτλο: «Οι Ποδέμος ζητούν την αποποινικοποίηση του εγκωμιασμού της τρομοκρατίας» ενώ σε δεύτερο τίτλο γράφει: «Το εμβόλιο της AstraZeneca για τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής», όσοι δάσκαλοι, πυροσβέστες, αστυνομικοί, φαρμακοποιοί και αξιωματικοί κάτω των 55 παίρνουν σειρά για να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.