Αναστολή εργασίας μέχρι το Σεπτέμβριο στη Βρετανία, lockdown μέχρι τέλη Μαρτίου στη Γερμανία και κλείσιμο σχολείων στη μισή Ιταλία
Στη Βρετανία ο υπουργός οικονομικών Ρίσι Σουνάκ αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει επιπλέον δαπάνες για τους εργαζόμενους σε αναστολή. Οι Εργατικοί χαρακτηρίζουν την κίνηση επικοινωνιακό τρικ καθώς ο υπουργός οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι θα αυξήσει τους φόρους για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί. Μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα κάλυψης εργαζομένων σε αναστολή έχουν ξοδευτεί 280 δισεκ. λίρες από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα. Ο Guardian γράφει: «Ο Σουνάκ μεγαλώνει το δίχτυ προστασίας», η Daily Telegraph: «Η αναστολή εργασίας επιμηκύνεται την ώρα που δυναμώνουν οι φωνές για ταχύτερη επαναλειτουργία». Οι Times: «Ο Σουνάκ σχεδιάζει κρατική βοήθεια για την εργασία μέχρι τον Σεπτέμβρη»• άλλα 10 δισεκατομμύρια λίρες για το σχέδιο αναστολής εργασίας θα προβλεφθούν στον προϋπολογισμό. Ο Independent: «Το σχέδιο αναστολής θα ισχύει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».
Στη Γερμανία η Die Welt γράφει: «Σχέδιο για lockdown μέχρι τις 28 Μαρτίου – νέες χαλαρώσεις από Δευτέρα». Πριν από τη σύνοδο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων, η Καγκελαρία, το υπουργείο οικονομικών, η Βαυαρία και το Βερολίνο συμφώνησαν σε νέα μέτρα. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Σχεδιάζεται η χαλάρωση των περιορισμών στις επαφές», αναφερόμενη στο πλάνο για περισσότερα ανοίγματα σε τοπικό επίπεδο και περισσότερη ευελιξία στην προτεραιότητα εμβολιασμών. Η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Η Μέρκελ θέλει να τραβήξει χειρόφρενο», καθώς η καγκελάριος είναι υπέρ μιας χαλάρωσης των μέτρων.
Στην Ιταλία αλλαγές έρχονται στη λειτουργία των σχολείων και των μπαρ. Η La Stampa γράφει: «Ντράγκι: δώδεκα δισεκατομμύρια σε στήριξη». Στις κόκκινες ζώνες, κλείσιμο σχολείων όλων των βαθμίδων, ενώ οι τοπικοί άρχοντες αποφασίζουν στις πορτοκαλί. Άδεια μετ’ αποδοχών για τους γονείς. Η La Repubblica: «Τα σχολεία κλείνουν στη μισή Ιταλία» και η Il Messaggero: «Σχολεία, αποφασίζουν οι περιφέρειες». Η Corriere de la Sera: «Σχολεία και νυχτερινή ζωή, οι νέοι κανόνες». Αναφορικά με το takeaway στα μπαρ μετά τις έξι το απόγευμα, αρχικά υπήρχε θετική προοπτική αλλά τώρα οι δήμαρχοι αντιστέκονται
Στη Γαλλία η Le Figaro γράφει: «Υπό πίεση, η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς», χάρη στα νέα μέτρα, η κυβέρνηση ελπίζει να αυξήσει τον αριθμό των εμβολιασθέντων για πρώτη φορά και την βελτίωση της πρόσβασης των ηλικιωμένων στο εμβόλιο. Η Libération: «QAnon: οι έξαλλοι της συνωμοσίας». Αναφέρεται στο συνωμοσιολογικό κίνημα που ενέσκηψε στο προσκήνιο επί Τραμπ, σημάδεψε την ιστορία της χώρας με την εισβολή στο Καπιτώλιο και σχεδιάζει να κινητοποιηθεί αύριο, 4 Μαρτίου. Η Humanité: «Κυβερνο-ασφάλεια: Μια υπόθεση των κρατών», μόνο ο δημόσιο έλεγχος μπορεί να αποτρέψει τις διαδικτυακές επιθέσεις, γράφει η εφημερίδα.
Στην Ισπανία η κυβέρνηση ψάχνει συναίνεση για κλείσιμο το Πάσχα. Η El País: «Η πλειοψηφία των αυτόνομων κοινοτήτων υποστηρίζουν το κλείσιμο τη Μεγάλη Εβδομάδα», το υπουργείο Υγείας ψάχνει μια συναινετική λύση για την απαγόρευση των ταξιδιών σε όλη την Ισπανία. Η El Mundo: «Το σοσιαλιστικό κόμμα ενεργοποιεί τις απαλλοτριώσεις στις Βαλεαρίδες Νήσους που ζητάνε οι Ποδέμος». Η πρόεδρος των Βαλεαρίδων, Φρανθίνα Αρμενγόλ, κρατά 56 κτήρια από μεγάλους ιδιοκτήτες για επτά χρόνια για κοινωνική μίσθωση. Ο Ιγκλέσιας απαιτεί να ενσωματωθεί στον οικιστικό νόμο.
Στις ΗΠΑ η Wall Street Journal έχει τίτλο: «Η υποψήφια του προέδρου για τον προϋπολογισμό αποσύρεται εν μέσω αντιδράσεων», ο λόγος για τη Νίρα Τάντεν που βρήκε ρεπουμπλικανικό τείχος στη Γερουσία που δεν ενέκρινε την υποψηφιότητά της για να ηγηθεί του Γραφείο Προϋπολογισμού. Η Washington Post: «Οι Δημοκρατικοί φέρνουν την μάχη για την πρόσβαση των ψηφοφόρων στο Κογκρέσο», οι βουλευτές του Δημοκρατικού κόμματος θέλουν να περάσουν σαρωτικές αλλαγές στην πρόσβαση των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ενώ οι ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να επιβάλλουν περιορισμούς σε επίπεδο πολιτείας. Τέλος, οι New York Times: «Αρκετά εμβόλια για κάθε ενήλικο τον Μάιο, λέει ο Μπάιντεν».