Ένας γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα των σημαντικότερων εφημερίδων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Ξεκινάμε το ταξίδι μας από την Ιταλία και τη La Repubblica που γράφει: «AstraZeneca, φόβος στην Ευρώπη». Δύο παρτίδες του εμβολίου της εταιρείας θεωρούνται ύποπτα για πρόκληση θανατηφόρας θρόμβωσης. Η Φον ντερ Λάιεν διαβεβαιώνει τον Ντράγκι: «Κανένας συσχετισμός του εμβολίου με τους θανάτους». Στο ίδιο μήκος κύματος η Corriere de la Sera: «Ευρώπη, εντάσεις για την AstraZeneca», ενώ πέντε θάνατοι στην Ιταλία ερευνώνται σε σχέση με το εμβόλιο. Η Il Messaggero: «Νέα κορύφωση, το Λάτιο στο κόκκινο». Τα κρούσματα αγγίζουν τα 25 χιλιάδες, ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt είναι 1,3, ο υψηλότερος σε εννιά μήνες. Κλείνουν επτά περιφέρειες, ενώ από Δευτέρα λουκέτο σε μπαρ, εστιατόρια, σχολεία και κομμωτήρια. Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ. Η La Stampa: «Από Δευτέρα, δύο στους τρεις Ιταλούς σε κόκκινη ζώνη».
Επόμενος σταθμός οι ΗΠΑ, όπου η New York Times γράφει: «Ο στόχος του προέδρου: οι συγκεντρώσεις της 4ης Ιουλίου μαζί με στενούς συγγενείς». Ο Μπάιντεν λέει στις πολιτείες να προσφέρουν εμβόλια σε όλους τους ενήλικες μέχρι την 1η Μαΐου. Η Washington Post: «Η πίεση των Ρεπουμπλικάνων διακινδυνεύει τα εκλογικά δικαιώματα». Η εθνική εκστρατεία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος με τουλάχιστον 250 προτάσεις νομοθεσίας σε 43 πολιτείες, επιχειρεί να αποκόψει την πρόσβαση στις εκλογές σε δεκάδες εκατομμύρια Αμερικάνους. Προτείνονται αυστηρότερες προϋποθέσεις όπως στενά χρονικά όρια και αυστηρές προϋποθέσεις ταυτοποίησης όσων θέλουν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο και πρόωρη ψήφο με φυσική παρουσία. Και η Wall Street Journal: «Ένα κολάζ θέτει ρεκόρ για την ψηφιακή τέχνη, πουλήθηκε για $69,3 εκατομμύρια». ‘Everydays: οι πρώτες 5.000 μέρες’, ο τίτλος του έργου του Μαρκ Γουίνκελμαν, γνωστού και ως Beeple, που πουλήθηκε σε διαδικτυακή δημοπρασία του οίκου Christie’s για σχεδόν 70 εκατ. και έγινε το ακριβότερο έργο ψηφιακής τέχνης.
Στη Γαλλία η Humanité γράφει: «Η επανάσταση των θεάτρων», αναφορικά με την ένταση της κινητοποίησης στον κόσμο των τεχνών και του πολιτισμού. Η κατάληψη θεάτρων στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας από καλλιτέχνες που έχουν χτυπηθεί από την υγειονομική κρίση. Η Le Monde γράφει: «Κορονοϊός: οι υποσχέσεις του πρώτου μονοδοσικού εμβολίου», για το εμβόλιο της Johnson & Johnson που πήρε την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων. Η Le Figaro: «Ανησυχία απέναντι στη μείωση των γεννήσεων στη Γαλλία». Ο αριθμός των γεννήσεων μειώνεται με εντυπωσιακό ρυθμό, λόγω της υγειονομικής κρίσης και της οικονομικής δυσπραγίας που επέφερε. Και η Libération: «Βία ανάμεσα σε συμμορίες: Πώς θα βγούμε από το αδιέξοδο». Οι συγκρούσεις μεταξύ νεαρών από αντιμαχόμενες γειτονιές έχουν πολλά θύματα τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο αυτό το φαινόμενο έχει εξαλειφθεί σε δύο πόλεις στο Βαλ ντε Μαρν, υπονομεύοντας το αφήγημα ασφάλειας της κυβέρνησης.
Στο Βρετανικό Τύπο φιγουράρει η φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ, ο οποίος υπερασπίστηκε την βασιλική οικογένεια μετά τις αιτιάσεις για ρατσισμό από τη Μέγκαν Μαρκλ. Επίσης η υπόθεση της Σαρα Έβεραρντ απασχολεί ακόμα. Οι Times γράφουν: «Οι αξιωματικοί της Μητροπολιτικής αστυνομίας παραμέλησαν το σεξουαλικό έγκλημα του αστυνομικού», καθώς το Ανεξάρτητο Γραφείο για την Αστυνομική Συμπεριφορά θα αποφανθεί αν η αντίδραση της αστυνομίας σε αυτήν και άλλες τέσσερις ξεχωριστές υποθέσεις ήταν η κατάλληλη. Για το ίδιο θέμα, η Daily Telegraph: «Ο ύποπτος στην υπόθεση της Έβεραρντ ‘επέδειξε τον εαυτό του σε εστιατόριο’». Ο Γούειν Κάουζενς κατηγορείται για επίδειξη σε σημείο πώλησης fast food στο νότιο Λονδίνο στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ αναρωτιέται αν η Μητροπολιτική αστυνομία αντέδρασε επαρκώς στις κατηγορίες. Ο Guardian γράφει: «Η Μητροπολιτική αστυνομία αντιμετωπίζει έρευνα για τον χειρισμό του υπόπτου στην υπόθεση Έβεραρντ». Επίσης, η Εργατική βουλευτίνα Τζες Φίλιπς με αφορμή την υπόθεση Έβεραρντ έφερε το ζήτημα των γυναικοκτονιών στο κοινοβούλιο διαβάζοντας 118 ονόματα γυναικών που δολοφονήθηκαν πέρυσι από άνδρες. Η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφίες για 16 από αυτές. Και ο Independent: «Στροφή 180 μοιρών για το νέο ανθρακωρυχείο μετά την αντίδραση για το κλίμα». Η κυβέρνηση αποσύρει το σχέδιο για ένα νέο ανθρακωρυχείο, μετά από 30 χρόνια από το τελευταίο, στην περιοχή Κάμπρια της βορειοδυτικής Αγγλίας, μετά από αντιδράσεις ακτιβιστών, επιστημόνων και βουλευτών.
Στη Γερμανία ξέσπασε νέο σκάνδαλο, με αποτέλεσμα την παραίτηση βουλευτή της CDU. H Süddeutsche Zeitung γράφει: «Δεύτερη υπόθεση φέρνει την Ένωση σε δύσκολη θέση», ο λόγος για την παραίτηση και τρίτου βουλευτή της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU), Μαρκ Χάουπτμαν, καθώς κατηγορείται ότι δέχθηκε παράνομες πληρωμές για τουριστική διαφήμιση. H Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Ο Σόιμπλε επικρίνει τον πλουτισμό και τις εμπορικές δραστηριότητες των βουλευτών». Και η Die Welt: «Η αύξηση των κρουσμάτων αναδαυλίζουν φόβους για τρίτο κύμα κορονοϊού». Ενώ ο ρυθμός των κρουσμάτων αυξάνεται οι ειδικοί δεν ανησυχούν.
Στην Ισπανία, η πολιτική κρίση στην κεντροδεξιά συνεχίζεται. Η El País γράφει: «Η Αγιούσο πιέζει το Λαϊκό Κόμμα να χάσει ή το κέντρο ή τη Μαδρίτη». Μετά την παραίτηση της προέδρου της κοινότητας της Μαδρίτης τοπικοί άρχοντες του ΛΚ θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση έχει «περισσότερους κινδύνους παρά ωφέλειες». Επίσης ο Πάμπλο Κασάδο, επικεφαλής του ΛΚ, συνεχίζει τη σκληρή ρητορική της Αγιούσο περί «σοσιαλισμού ή ελευθερίας», καθώς η προσέγγιση του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τους Ciudadanos ήταν το έναυσμα της ρήξης. Η El Mundo φιλοξενεί δηλώσεις της παραιτηθείσας προέδρου: «Ντίαθ Αγιούσο: ‘Δεν μπορούσα να συνεχίσω να κυβερνώ με το κεφάλι κατεβασμένο’». Δήλωσε επίσης ότι θα επιδιώξει την απόλυτη πλειοψηφία στις επερχόμενες εκλογές για την κοινότητα της Μαδρίτης, στις 4 Μαΐου.