Ο κόσμος μέσα από τα πρωτοσέλιδα των σημαντικότερων εφημερίδων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Ξεκινάμε την περιήγησή μας από την Ιταλία που για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κυβερνητική κρίση, τα πρωτοσέλιδα έχουν κάτι που δεν αφορά τις εξελίξεις αυτές αλλά την φονική επίθεση στη Δημοκρατία του Κονγκό που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του πρέσβη της Ιταλίας, Λούκα Ατανάζιο, του σωματοφύλακά του, Βιτόριο Ιακοβάτσι αλλά και του ντόπιου οδηγού τους, Μουσταφά Μιλαμπό. Η La Stampa: «Λούκα και Βιτόριο, η καλύτερη Ιταλία». Η La Repubblica: «Κονγκό, ο πρέσβης της Ιταλίας δολοφονήθηκε σε ενέδρα». Η Il Messaggero: «Η θυσία του πρέσβη-ιεραπόστολου» και η Corriere de la Sera: «Μεταφέρθηκε στο δάσος και δολοφονήθηκε».
Ο βρετανικός Τύπος δημοσιεύει το σχέδιο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για την έξοδο από την πανδημία. Ο Guardian γράφει: «Ο ΠΘ αποκαλύπτει τον οδικό χάρτη προς ‘καλύτερες’ μέρες με προειδοποίηση για τους θανάτους». Τα σχολεία θα ανοίξουν πρώτα σε μια διαδικασία τεσσάρων σταδίων για την άρση όλων των απαγορεύσεων μέχρι την 21η Ιουνίου. Εμβόλια, μαζικά rapid test και «πιστοποιητικά κατάστασης Covid» μέρος του σχεδίου. Η Daily Telegraph: «118 μέρες μέχρι την ελευθερία», αναφέροντας τις ημερομηνίες-σταθμούς μέχρι την 21η Ιουνίου. Οι Times: «Το τέλος είναι εν όψει». Ο ΠΘ αποκαλύπτει τον μονόδρομο προς την ελευθερία, το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας θα επανεκκινήσει μέχρι το τέλος Μαΐου, και ο Independent: «Ο δρόμος της επιστροφής στην κανονική ζωή».
Στις ΗΠΑ οι νεκροί από την πανδημία ξεπέρασαν τους 500.000. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έλαβε μέρος σε μια λιτή, συμβολική τελετή με αναμμένα κεριά εις μνήμην των νεκρών στον Λευκό Οίκο, φωτογραφία της οποίας φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα. Η Wall Street Journal γράφει σχετικά: «Ο τραυματικός απολογισμός του κορονοϊού: 51 εβδομάδες, μισό εκατομμύριο νεκροί». Σε άλλα νέα, η Washington Post γράφει: «Η Αργεντινή στέλνει το λογαριασμό για την πανδημία στους πλούσιους», για τον έκτακτο φόρο που επιβάλλει η Αργεντινή με σκοπό την εισφορά έκτακτων εσόδων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Οι New York Times: «Οι δικαστές αρνούνται την έκκληση Τραμπ να κρύψει τα φορολογικά του στοιχεία». Οι Financial Times: «Η Βραζιλία κλονίζεται από την κίνηση του Μπολσονάρο να απολύσει τον επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας για τον επικεφαλής του στρατού», για την αντικατάσταση του επικεφαλής της Petrobras, Ρομπέρτο Καστέλο Μπράνκο, από τον συνταξιούχο στρατηγό Ζοακίμ Σίλβα ε Λούνα, κίνηση που έριξε την μετοχή της εταιρείας και την αξία του νομίσματος.
Στη Γαλλία η Le Monde γράφει: «Ευρώπη: οι ηγέτες απέναντι στην κόπωση των απόψεων» για την κούραση των πολιτών στις χώρες της ηπείρου από την πανδημία. Η Le Figaro: «Αντιμέτωπος με την επιδημία, ο Μακρόν επιλέγει τον ρεαλισμό», αναφερόμενη στην μερική καραντίνα που τέθηκε η Νίκαια και το παραλιακό μέτωπο του νομού Αλπ-Μαριτίμ, στα νοτιο-ανατολικά της χώρας. Η Libération: «Αλγερία: Χιράκ, άλλη μια φορά», δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους για τον εορτασμό των δύο χρόνων της Επανάστασης των Χαμόγελων (του κινήματος Χιράκ) και της φυγής του προέδρου Αμπντέλ-ματζίντ Τεμπούν. Η Humanité: «Η φασοσφαίρα παρεισφρέει στις βιβλιοθήκες». Φασοσφαίρα (fachosphère) είναι ένας νεολογισμός που αναφέρεται σε ένα σύνολο από ρατσιστικές και φασιστικές απόψεις. Η εφημερίδα αναφέρει ότι κύκλοι του ακροδεξιού δοκιμιογράφου Ερίκ Ζεμούρ επηρεάζουν τον αλγοριθμο στην πολιτική αρχειοθέτησης στις βιβλιοθήκες του διαμερίσματος Μπλαν-Μεσνίλ.
Στην Γερμανία ο Τύπος ασχολείται με το επικείμενο άνοιγμα που σχεδιάζει η καγκελάριος Μέρκελ. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Μέρκελ εξετάζει την χαλάρωση βήμα το βήμα», καμία ανακούφιση για το λιανεμπόριο, ο Ζέντερ ζητά περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους. Στο ίδιο μήκος κύματος η Süddeutsche Zeitung: «Η Μέρκελ ετοιμάζει την στρατηγική ανοίγματος» όπως και η Die Welt: «Ανοίγματα μετά το λοκντάουν: η Μέρκελ υπέρ της λύσης σε στάδια».
Τέλος, στην Ισπανία ο Τύπος ασχολείται με τις συνομιλίες μεταξύ Λαϊκού και Σοσιαλιστικού κόμματος για την ανανέωση του Γενικού Συμβουλίου Δικαστικής Εξουσίας. El País: «Το Λαϊκό κόμμα ξεκινά την διαπραγμάτευση για το Γενικό Συμβούλιο με το βέτο σε δύο προοδευτικούς». Το Λαϊκό κόμμα έχει βάλει βέτο σε δύο υποψηφιότητες δικαστών κοντά στους Ποδέμος: του Χοσέ Ρικάρδο ντε λα Πράδα και της Βικτόρια Ροσέλ. Η El Mundo γράφει: «Ο Κασάδο υπόσχεται να θέσει βέτο σε οποιαδήποτε υποψηφιότητα σχετική με το Ποδέμος», αναφερόμενη στην υπόσχεση του επικεφαλής του Λαϊκού κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, προς τα μέλη του κόμματος για τις κόκκινες γραμμές του.