Ο διεθνής Τύπος παρακολουθεί την αυξανόμενη ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών που δρομολόγησε η παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis σχολιάζουν σε δημοσιεύματά τους τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Για την προκλητικότητα της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη στρατιωτική ετοιμότητα της Ελλάδας και τις κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο γίνεται λόγος στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία δημοσιεύουν άρθρα και αναλύσεις σχετικά με τα τεκταινόμενα στην περιοχή.

«Με την Άγκυρα να έχει αποστείλει το Oruc Reis, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, να διεξάγει σεισμικές έρευνες σε αμφισβητούμενα νερά (contested waters), η Αθήνα κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει τις “παράνομες” ενέργειες, εντείνοντας τις διπλωματικές πιέσεις οι οποίες έχουν οδηγήσει τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Γαλλία και το Ισραήλ να εκφράσουν την αυξανόμενη ανησυχία τους για την κατάσταση», γράφει ο Guardian.

To BBC, όπως και πληθώρα γαλλικών μέσων (Libération, Le Monde, Le Figaro) εστιάζουν στην απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με την αποστολή δύο γαλλικών αεροσκαφών Raffale και μιας φρεγάτας.

«Η Γαλλία είναι ήδη ενοχλημένη από την τουρκική στάση. Τον Ιούνιο συνέβη ένα σοβαρό περιστατικό μεταξύ των τουρκικών και των γαλλικών πλοίων με φόντο τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη», σχολιάζει η Libération.

Η κόντρα Μακρόν-Ερντογάν

Το κλίμα μεταξύ των δύο ομολόγων, του Γάλλου προέδρου Μακρόν και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν αποτυπώνεται στις πρόσφατες δηλώσεις τους.

Ο μεν Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τον Ιούλιο είχε ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παραβατικότητά της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σχολίασε στο Τwitter ότι «οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σχετικά με τις πετρελαϊκές έρευνες προκαλούν εντάσεις».

Ο δε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε κατά του Μακρόν με αφορμή την επίσκεψη του τελευταίου στη Βηρυτό μετά τη φονική διπλή έκρηξη που σημειώθηκε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου την περασμένη εβδομάδα κατηγορώντας τον για «αποικιοκρατικές βλέψεις».

Το σίγουρο είναι ότι η κόντρα των δύο ηγετών δεν περιορίζεται στην τουρκική παραβίαση της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας, δύο κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά στο παιχνίδι επιβολής στην ευρύτερη περιοχή. Το Παρίσι έχει θορυβηθεί από τις επιδιώξεις του Ερντογάν να ενισχύσει την επιρροή του από τη Συρία και το Λίβανο ως τη Λιβύη. 

Στόχος του είναι να θέσει ανάχωμα στις βλέψεις της Άγκυρας για να μπορέσει να διαφυλάξει τα σημαντικά γαλλικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ετικέτες