Τη μυθολογική νομοτέλεια της εκθρόνισης του Κρόνου φαίνεται πως ακολουθεί η αστρονομία, αφού σύμφωνα με το Κέντρο Ελάσσονων Πλανητών της Διεθνούς Ένωσης Αστρονομίας τα φεγγάρια του Δία αυξάνονται από τα 80 στα 92, αφήνοντας δεύτερο τον Κρόνο που περιτριγυρίζεται από 83 γνωστούς δορυφόρους.
Τα 12 νέα φεγγάρια του Δία ανακαλύφθηκαν πριν από το 2019, τώρα όμως αναγνωρίστηκαν επίσημα ως δορυφόροι από το Κέντρο Ελάσσονων Πλανητών της Διεθνούς Ένωσης Αστρονομίας.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Sky & Telescope, όλοι νέοι δορυφόροι είναι μικροί, με διάμετρο μερικών χιλιομέτρων. Κινούνται σε μεγάλη απόσταση από τον Δία και χρειάζονται περισσότερο από 340 ημέρες για να συμπληρώσουν μια περιφορά.
The discovery of a dozen new moons for Jupiter makes the king of planets the king of moons, too — at least for now. https://t.co/WlUZA9bUOd pic.twitter.com/DwJXLwXQ0d
— Sky & Telescope (@SkyandTelescope) January 31, 2023
Μάλιστα, εννέα από τα νέα φεγγάρια κινούνται ανάποδα, στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του πλανήτη και των περισσότερων δορυφόρων του.
Ο Κρόνος πάντως είναι πιθανό να πάρει και πάλι τα σκήπτρα, αφού πρόσφατη μελέτη υπολόγιζε ότι περιτριγυρίζεται από περισσότερα σώματα με διάμετρο άνω των 3 χιλιομέτρων, πολλά από τα οποία είναι θραύσματα αρχαίων συγκρούσεων.
Αν όλα αυτά τα αντικείμενα αναγνωριστούν ως φεγγάρια, ο Κρόνος θα επιστρέψει στην κορυφή.
Πηγή: AFP, Reuters