Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοπάθειας στους εφήβους και νέους ενήλικες, αν ως έμβρυα είχαν εκτεθεί στο διαβήτη της εγκύου μητέρας τους, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζόναθαν ΜακΓκάβοκ του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων της Μανιτόμπα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καναδικό ιατρικό περιοδικό “Canadian Medical Association Journal”, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 290.000 παιδιά γεννημένα από σχεδόν 190.000 μητέρες. Από αυτά, σχεδόν το 3% είχαν εκτεθεί σε διαβήτη κύησης και το 1% σε προϋπάρχοντα διαβήτη τύπου 2 της μητέρας.
Διαπιστώθηκε ότι οι τρεις συχνότερες διαγνώσεις παθήσεων στα παιδιά που είχαν εκτεθεί στο διαβήτη, ήταν η αρτηριακή πίεση (8.713 νέοι), ο διαβήτης τύπου 2 (3.568) και η ισχαιμική καρδιακή νόσος (715). Η ανάλυση έδειξε ότι οι έφηβοι και νέοι είχαν 50% έως 200% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας πριν την ηλικία των 35 ετών, αν η μητέρα τους είχε διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη της.
Επίσης τα παιδιά αυτά είχαν δύο έως τρεισήμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποιο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια (υπέρταση, διαβήτη κ.α.). Επιπλέον, τόσο η ίδια η καρδιοπάθεια όσο και η ύπαρξη παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου διαγιγνώσκεται δύο χρόνια νωρίτερα στα παιδιά που είχαν ως έμβρυα εκτεθεί στο μητρικό διαβήτη.
Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει τον μητρικό διαβήτη με εμφάνιση διαβήτη και στο παιδί αργότερα, αλλά όχι καρδιαγγειακής νόσου. Το νέο εύρημα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών καρδιολογικών προβλημάτων, σύμφωνα με τους ερευνητές.