Ο δήμος Χερσονήσου κάνει προσλήψεις με βάση τα κοινωνικά φρονήματα;

Ο δήμος Χερσονήσου κάνει προσλήψεις με βάση τα κοινωνικά φρονήματα;

Μπορεί να ακούγεται ως ανέκδοτο, αλλά δεν είναι καθόλου αστείο. Θυμήθηκαν και πάλι το νόμο που ζητά πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, αν και έχει καταργηθεί από το 1981 και μάλιστα ήταν από τα πρώτα νομοθετήματα της τότε κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου.

Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 2020 και όμως απόφαση του Δήμου Χερσονήσου (Κρήτη) για να προσλάβει υδρονομείς ζητά, πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, με βάση έναν Αναγκαστικό Νόμο του εμφυλίου πολέμου.

Όπως αναφέρεται, η δημοτική αρχή Χερσονήσου έφερε στο δημοτικό συμβούλιο (τηλεδιάσκεψη) θέμα για την πρόσληψη 8 υδρονομέων άρδευσης, με συμβάσεις διάρκειας 5 μηνών.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, ο Δήμος Χερσονήσου προκειμένου για να προσλάβει υδρονομείς άρδευσης ζητά πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων! .

Όσο και να φαίνεται παράλογο, αυτή είναι η πραγματικότητα. Στη σελίδα 3 της απόφασης 56/2020 (προς το τέλος της) αναφέρεται ότι δεν μπορούν να προσληφθούν:

«β/ Οι εμφορούμενοι υπό ανατρεπτικών ιδεών κατά τον διά του ψηφίσματος ΜΘ’ του έτους 1948 κυρωθέντα υπ’ άριθ. 516 Α. Νόμον, εάν πρόκειται περί υδρονομέως, ούτινος η διάρκεια της υπηρεσίας υπερβαίνει τους πέντε μήνας καθ’ έκαστον έτος, η περί επόπτου υδρονομέων.»

Δείτε το έγγραφο:

Όπως αναφέρει το candiadoc.gr με την απόφαση διαφώνησαν ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Μαστοράκης, ο Μανόλης Διαμαντάκης και η δημοτική σύμβουλος της ομάδας του “Δύναμη Δημιουργίας”, Βίκυ Ζερβάκη.

Δείτε το απόσπασμα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου (από 13:42:38)

Το συγκεκριμένο για το νόμο που ζητά πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων αναφέρεται στο 3:48:17

Ο νόμος για τα κοινωνικά φρονήματα

Το 1948 θεσπίστηκε ο Α.Ν. 516 που θεμελίωνε ένα φασιστικό καθεστώς «ελέγχου νομιμοφροσύνης των δημοσίων υπαλλήλων και υπηρεσιών». Ο νόμος αυτός επικυρώθηκε με το ψήφισμα ΜΘ΄/1948 και οι διατάξεις του αφορούσαν όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, στις τράπεζες και στα ασφαλιστικά ιδρύματα. Βάσει αυτών των διατάξεων οι κρινόμενοι ως «μη εθνικόφρονες – νομιμόφρονες» έχαναν το δικαίωμα εργασίας στο Δημόσιο. Στην ίδια λογική κινούνταν και ο Α.Ν. 512/1948 «περί ασφαλείας των εταιριών κοινής ωφελείας» που απαγόρευε το δικαίωμα εργασίας σ’ αυτές τις εταιρίες όσων κρίνονταν ότι είχαν «αντεθνικές» αντιλήψεις. Με τον Α.Ν. 516/1948 «περί ελέγχου νομιμοφροσύνης των δημοσίων υπαλλήλων και υπηρετών» θεωρήθηκε ως κύριο «προσόν» πρόσληψης των δημοσίων υπαλλήλων η νομιμοφροσύνη.

Πηγή: candiadoc.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter