Η βούληση Πολιτείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αποκατάσταση του κτιρίου των ιταλικών στρατώνων που στεγαζόταν το Πολεμικό Μουσείο Χανίων, στο οποίο ανήκει ο χώρος, αναδείχθηκε μέσα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο δημαρχείο Χανίων.
Λίγες ώρες μετά την ολική καταστροφή του κτιρίου από πυρκαγιά, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη έκαναν λόγο για μία μαύρη ημέρα για τα Χανιά και την ιστορία της πόλης, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «το μαύρο μπορεί να ξαναγίνει άσπρο».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Το κτήριο, ιδιοκτησίας του Πολεμικού Μουσείου αναγέρθηκε το 1870 και από το 1980 είχε χαρακτηρισθεί ιστορικό μνημείο της πόλης.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε μετά το τέλος της σύσκεψης, η κ. Βλαζάκη σημείωσε ότι υπάρχει πλήρης αρχιτεκτονική αποτύπωση του κτιρίου, το οποίο «μπορεί να αποκατασταθεί». Αναφερόμενη στο μέγεθος της καταστροφής, τόνισε πως «πλήρης εικόνα θα υπάρχει μόλις ολοκληρωθεί η αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες». Ακόμη, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, σχετικά με τη δέσμευση πίστωσης 6 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση του κτιρίου.
Ο κ. Βάμβουκας παρουσίασε σειρά εγγράφων, με τα οποία ο δήμος ζητούσε την παραχώρηση του χώρου προκειμένου να στεγαστεί εκεί το δημαρχείο της πόλης. Όπως υποστήριξε, στις 6 Νοεμβρίου του 2017 το Πολεμικό Μουσείο τού γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει σε ανακαίνιση του χώρου. Ωστόσο, επέμεινε ότι «θα πρέπει αυτό το κτίριο να παραχωρηθεί στον δήμο, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης και να μεταφερθεί εκεί το δημαρχείο» χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την ανακοίνωση Σταθάκη για δέσμευση πίστωσης 6 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι μέσα στον χώρο που παραδόθηκε στις φλόγες υπήρχε λαογραφικό και φωτογραφικό υλικό του παραδοσιακού συλλόγου «Κρητικές Μαδάρες», το οποίο καταστράφηκε.
«Η αξιοποίηση του χώρου θα πρέπει να γίνει μέσα από συνεργασίες και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας» υπογράμμισε ο κ. Μπαλωμενάκης, ενώ την άποψη ότι η αξιοποίηση του χώρου πρέπει να γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατέθεσε η κ. Βαγιωνάκη. «Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αξιοποίηση του κτιρίου» είπε χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι συμμετέχοντας τόνισαν, παράλληλα, την ανάγκη να υπάρξει ένας σχεδιασμός για την ανάδειξη και προστασία και άλλων δημοσίων κτιρίων που υπάρχουν στην πόλη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ