Ο Δένδιας ξηλώνει τους διοικητές που είχε τοποθετήσει – Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση του υπουργού

Ο Δένδιας ξηλώνει τους διοικητές που είχε τοποθετήσει – Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση του υπουργού
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αποφάσισε σήμερα να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της στρατιωτικής ιατρικής. Με μια κίνηση που θυμίζει περισσότερο επείγουσα εγχείρηση χωρίς αναισθησία, ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, τη διεξαγωγή έκτακτων κρίσεων από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ). Σκοπός; Η «αναδιοργάνωση» των στρατιωτικών νοσοκομείων. Όμως, οι επιλογές του μοιάζουν περισσότερο με πειραματική ιατρική πάνω σε έναν ασθενή που ήδη αιμορραγεί.

Και εξηγούμαστε: Πριν από μόλις λίγους μήνες, ο ίδιος ο κ. Δένδιας υπέγραψε τις αποφάσεις των τακτικών κρίσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, τοποθετώντας διοικητές στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Τώρα, χωρίς να εξηγεί πειστικά τους λόγους, ζητά να ξηλωθούν. Τι μεσολάβησε; Μήπως ξαφνικά άλλαξε άποψη για τις ικανότητες των διοικητών; Ή μήπως οι κρίσεις έγιναν εξιλαστήριο θύμα ενός μεγαλύτερου σχεδίου που κανείς δεν θέλει να πει φωναχτά;

Το «φάντασμα» του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου

Η επίσημη αιτιολόγηση για αυτή τη στροφή πολιτικής είναι ο θόρυβος που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για ιατρικά λάθη στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Μόνο που τα περιστατικά αυτά δεν αφορούν τη σημερινή διοίκηση. Άλλωστε τότε διοικητής, προήχθη σε υποστράτηγο και τοποθετήθηκε από τον κ. Δένδια ως διοικητής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ). Είναι σαν να λέει ο Υπουργός: «Οι υπεύθυνοι θα επιβραβευτούν, αλλά οι αθώοι θα πληρώσουν».

Ένα νομοσχέδιο που «κατατέθηκε»… αλλά δεν φαίνεται πουθενά

Για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του ο κ. Δένδιας επικαλείται το περίφημο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των στρατιωτικών νοσοκομείων, το οποίο βρίσκεται, όπως λέει, στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Το πρόβλημα; Δεν έχει υπάρξει διαβούλευση, δεν έχει παρουσιαστεί δημόσια, και το μόνο που γνωρίζουμε γι’ αυτό είναι από ανεπίσημες διαρροές. Εάν αυτό θεωρείται διαφάνεια, τότε οι μαύρες κουρτίνες στα παράθυρα φαίνεται πως είναι το νέο πρότυπο διακυβέρνησης.

Προς ιδιωτικοποίηση με βήματα… στρατιωτικού παρέλασης

Δημοσιεύματα όπως αυτά του Documento την περασμένη Κυριακή μιλούν ξεκάθαρα για προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των στρατιωτικών νοσοκομείων. Από την παραχώρηση της διοίκησης του ΝΙΜΤΣ σε ιδιώτες μέχρι την ένταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων στις εφημερίες του ΕΣΥ, όλα δείχνουν πως ο στόχος είναι διαφορετικός από αυτός που επικαλείται ο κ. Δένδιας. Οι στρατιωτικοί γιατροί, οι οποίοι ήδη προειδοποιούν για κύμα παραιτήσεων, φαίνεται να αντιμετωπίζονται ως «αναλώσιμοι» σε αυτό το σχέδιο.

Το ξήλωμα των διοικητών δεν είναι μόνο μια αμφιλεγόμενη απόφαση. Είναι και μια δήλωση πολιτικής αναξιοπιστίας. Πώς μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί έναν Υπουργό που αναιρεί τις ίδιες του τις επιλογές μέσα σε λίγους μήνες; Η ασυνέπεια αυτή θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων, αλλά και την ίδια την εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης: «Έκτακτες κρίσεις» στα στρατιωτικά νοσοκομεία ζητά ο Δένδιας – Η ανακοίνωση του υπουργείου

Ο Νίκος Δένδιας φαίνεται να επιχειρεί ένα προσωπικό ρεκόρ στο πολιτικό παρκούρ, αλλά η πραγματική ερώτηση παραμένει: Για ποιον λόγο προχωρά σε αυτές τις αλλαγές; Και γιατί η αναδιοργάνωση μοιάζει περισσότερο με αποδιοργάνωση; Αντί για απαντήσεις, μας προσφέρει ασάφεια, διαρροές και αποφάσεις που μοιάζουν να εξυπηρετούν σχέδια που οι πολίτες αγνοούν.

Όταν ο «καπνός» από τις αποκαλύψεις και τις αλλαγές διαλυθεί, τα στρατιωτικά νοσοκομεία ίσως βρεθούν πιο αδύναμα από ποτέ. Οι συνέπειες αυτών των πολιτικών επιλογών θα φανούν σύντομα.

Διαβάστε επίσης:

Κυβερνητικό παζάρι με τις τράπεζες και έπαθλο… τα σπίτια από τους πλειστηριασμούς!


Μιχάλης Αργυρού: Νέος οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την παραίτηση Πατέλη


«Έκτακτες κρίσεις» στα στρατιωτικά νοσοκομεία ζητά ο Δένδιας – Η ανακοίνωση του υπουργείου


Sky ECC: Πώς η Europol «έσπασε» το app της μαφίας – Η εφαρμογή που επικοινωνούσαν τα ναρκω-δίκτυα σε όλη την Ευρώπη


Στρατηγοί υπεύθυνοι, υπουργοί αμέτοχοι: Το φιάσκο της επάνδρωσης στον Έβρο – «Όταν η υποστελέχωση γίνεται ευθύνη των άλλων»


Γλυφάδα: Επτά οι δράστες της διπλής δολοφονίας, ψάχνουν τους συνεργούς – Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές

Documento Newsletter