Ο Δένδιας «σβήνει» αστέρια με άστοχες συγκρίσεις

Ο Δένδιας «σβήνει» αστέρια με άστοχες συγκρίσεις

Κραδασμοί στις Ενοπλες Δυνάμεις από τις αιφνιδιαστικές κινήσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια να επιβάλει ένα νέο καθεστώς σε θέματα υπηρεσιακής εξέλιξης των στρατιωτικών. Δεν είναι μόνο η αιφνιδιαστική τροπολογία που έφερε νύχτα τον Δεκέμβριο και άνοιξε τον δρόμο για έκτακτες κρίσεις σε επίπεδο αντιστρατήγων και υποστρατήγων από μόνο τέσσερα πρόσωπα που απαρτίζουν το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ). Είναι ότι, ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο, άλλαξε εκ νέου τις ίδιες διατάξεις προσθέτοντας στις έκτακτες κρίσεις και ταξιάρχους και συνταγματάρχες.

Τροπολογίες νύχτα σε άσχετα νομοσχέδια

Η διαφορά με το προηγούμενο καθεστώς είναι ότι η απόφαση για τις κρίσεις με βάση τον νόμο 3883 του 2010, τον οποίο τώρα αλλάζει ο Ν. Δένδιας με τις μεταμεσονύκτιες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια, γινόταν μία φορά τον χρόνο και από τα συμβούλια των γενικών επιτελείων. Οι αποφάσεις τους ήταν πιο συλλογικές, ενώ είχαν καλύτερη εικόνα για τα πρόσωπα που κρίνονται.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας άλλαξε πλήρως το σκηνικό αυτό, με την αιτιολογία ότι ακολουθεί τα πρότυπα του αμερικανικού στρατού, ο οποίος έχει πολύ λιγότερους στρατηγούς. Το γιατί ακολουθεί αυτά τα πρότυπα βέβαια δεν το εξήγησε, ούτε αιτιολόγησε γιατί για παράδειγμα δεν ακολούθησε το «φινλανδικό πρότυπο», το οποίο ο ίδιος εισήγαγε στη δημόσια σφαίρα για τις αλλαγές στη θητεία.

Οι Φινλανδοί έχουν εν καιρώ ειρήνης στρατιωτική δύναμη που περιλαμβάνει περίπου 3.610 μόνιμο προσωπικό (αξιωματικούς και υπαξιωματικούς) και 18.400 στρατεύσιμους που υπηρετούν τη θητεία τους και 32 στρατηγούς, ναυάρχους και πτεράρχους. Σε περίπτωση γενικής επιστράτευσης η συνολική δύναμη του στρατού μπορεί να αυξηθεί σε περίπου 180.000 άτομα.

Στην Ελλάδα έχουμε σε καιρό ειρήνης περίπου 80.000 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς και κάπου 50.000 στρατιώτες, δηλαδή περίπου 130.000 σύνολο, ενώ σε περίπτωση επιστράτευσης η δύναμη προβλέπεται να φτάσει τα 220.000 άτομα.

Συγκρίσεις για δημιουργία εντυπώσεων

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο στρατός των ΗΠΑ που αριθμεί περίπου 1.350.000 στελέχη είναι επαγγελματικός, ενώ της Ελλάδας είναι εφεδρικός και με τα οικονομικά δεδομένα δεν πρόκειται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Συνεπώς οι συγκρίσεις αφορούν ανόμοια πράγματα και στοχεύουν μάλλον στο να δημιουργήσουν εντυπώσεις στην κοινή γνώμη αποσιωπώντας βασικές παραμέτρους.

«Για να γίνει κάποιος ανώτατος αξιωματικός με τις συνεχείς αξιολογήσεις και κρίσεις χρειάζονται 30 χρόνια με δυσβάσταχτο κόστος και πρέπει να είναι εν ενεργεία για να διεξάγει επιχειρήσεις με τους εφέδρους που θα επιστρατευθούν» εξηγεί σε ανάρτησή του ο επίτιμος διοικητής ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Ηλιόπουλος. Αν την κρίσιμη στιγμή μιας σύγκρουσης ανακαλέσουμε στρατηγούς από την εφεδρεία, δεν θα μπορούν να είναι αποτελεσματικοί, επειδή θα είναι «αποκομμένοι από τις εξελίξεις στο στράτευμα και την τεχνολογία» και θα αμφισβητείται η ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της μάχης.

Ενα επιπλέον θέμα που θέτουν οι στρατιωτικοί είναι εάν οι «καρατομήσεις» συμβαδίζουν με τα αριθμητικά μεγέθη που έχει δηλώσει η χώρα μας στο ΝΑΤΟ και εάν φυσικά πληρούνται τα πρότυπα του ΝΑΤΟ για τις οροφές δυνάμεων τις οποίες έχει δηλώσει ότι διαθέτει κάθε χώρα.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο ε.α. Στέλιο Φενέκο, οι χώρες του δυτικού κόσμου έχουν περίπου την ίδια αναλογία στρατηγών κ.λπ. ως προς τους στρατιώτες που καλούνται να διοικήσουν. Στατιστικά στις δομές δυνάμεων των χωρών του δυτικού κόσμου –και ιδιαίτερα του ΝΑΤΟ– σε πολεμική περίοδο αναλογούν σύμφωνα με τον βαθμό:

Ενας στρατηγός τεσσάρων αστέρων για κάθε 100.000-300.000 στρατεύσιμους.

Ενας αντιστράτηγος τριών αστέρων για κάθε 20.000-40.000 στρατεύσιμους.

Ενας υποστράτηγος δύο αστέρων για κάθε 2.000-5.000 στρατεύσιμους.

Ενας ταξίαρχος με ένα αστέρι για κάθε 1.000-5.000 στρατεύσιμους.

Συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο των χωρών του δυτικού κόσμου και του ΝΑΤΟ.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό οι Ενοπλες Δυνάμεις και ενδεχομένως η μείωση ανώτατων αξιωματικών ανάλογα με τα νέα έργα να είναι αναγκαία» επισημαίνει ο ναύαρχος Φενέκος και εξηγεί ότι αυτό δεν πρέπει να γίνεται σε σχέση με το τι συμβαίνει στον αμερικανικό στρατό «αλλά για λόγους ιδιαίτερων απαιτήσεων εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως ως προς τις απειλές που υφίσταται η χώρα, την αποστολή και τα έργα που θα κληθούν να κάνουν».

Ενα από τα βασικά προβλήματα που προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις στο στράτευμα είναι ότι, παρά τα όσα επικαλείται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, δεν υπάρχει ενημέρωση για τον σχεδιασμό της «Ατζέντας 2030». Ο Ν. Δένδιας λειτουργεί χωρίς καμία διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή δεν έχει ζητήσει προτάσεις ούτε έχει ακούσει τις απόψεις των ομοσπονδιών των εν ενεργεία στρατιωτικών ούτε των θεσμικών οργανώσεων των αποστράτων, οι οποίες υποτίθεται ότι λειτουργούν συμβουλευτικά για τον υπουργό.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, ιδιαίτερα από στελέχη στον χώρο της ΝΔ, καθώς όπως είναι γνωστό το στράτευμα είναι μια από τις μεγάλες δεξαμενές άντλησης ψηφοφόρων για τη «γαλάζια» παράταξη. Η δυσαρέσκεια των στρατιωτικών ως αποτέλεσμα της τακτικής του υπουργού έχει ήδη συζητηθεί ακόμη και στο υπουργικό συμβούλιο όταν έφερνε προς ενημέρωση τα νομοσχέδια που πρόκειται να καταθέσει μέχρι τέλος Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης:

Καρυστιανού: «Η δικογραφία κόλαφος θάφτηκε από τον πρόεδρο της Βουλής και υποψήφιο ΠτΔ Τασούλα»

Έγκλημα Τέμπη: Τώρα η κυβέρνηση δεν «βρίσκει λόγο» να αμφισβητήσει τα πορίσματα

Απάντηση Μαξίμου σε Σαμαρά: «Είμαστε υπόλογοι μόνο στους πολίτες»

Επιστολή Φάμελλου σε Κακλαμάνη: «Να προγραμματιστεί άμεσα η προ ημερησίας συζήτηση για το έγκλημα των Τεμπών»

Σεισμοί στη Σαντορίνη: H στιγμή της κατολίσθησης στην Καλντέρα (Video)

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Σύσταση να αδειάσουν οι πισίνες – Τι εξηγεί ο Ευθύμης Λέκκας (Video)

Τσελέντης για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Προσοχή στις ακτές – Η πολιτεία να λάβει μέτρα και να μη διατυμπανίζει ότι έστειλε σκηνές»

Σαντορίνη: Μήνυμα 112 για κίνδυνο κατολισθήσεων

Σεισμοί στις Κυκλάδες: 112 για Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη – «Μείνετε σε ετοιμότητα»

Documento Newsletter