Σε μια αποικιοκρατικού τύπου φιέστα εξελίχθηκε η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί στην Αθήνα, με τιμές και υπερπροβολή που δύσκολα συναντά κανείς ακόμα και σε επίσημες επισκέψεις αρχηγών κρατών. Οι κινήσεις του μεταδίδονταν σχεδόν σε real time από την κρατική τηλεόραση, που επιστράτευσε το πλήρες πακέτο κάλυψης – από τα πλάνα του υπουργείου Άμυνας και του μεγάρου Μαξίμου, μέχρι τα στιγμιότυπα των υπογραφών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε πως θα εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ την απόκτηση μιας 4ης φρεγάτας Belharra από τη Γαλλία – απόφαση που φαίνεται να αιφνιδίασε την αντιπολίτευση, καθώς δεν είχε προηγηθεί καμία σαφής ενημέρωση κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, ούτε προέκυπτε κάτι σχετικό από τον φάκελο που διαβιβάστηκε δύο ημέρες πριν.
Ο τομεάρχης Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, με ανακοίνωσή του υπό τον τίτλο «Ζητούμενο η διαφάνεια και η αξιοπιστία στα εξοπλιστικά», επισημαίνει πως η εξαγγελία του υπουργού δεν είχε αναφερθεί ούτε κατά προσέγγιση στη σχετική κοινοβουλευτική συνεδρίαση. «Προφανώς, αυτό καταδεικνύει το δείκτη σεβασμού του Υπουργού Εθνικής Άμυνας απέναντι στη θεσμική λειτουργία και αποστολή της Επιτροπής», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κατρίνης υπενθυμίζει επίσης ότι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τον 12ετή ΜΠAΕ προϋποθέτει προηγουμένως διατύπωση γνώμης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Και για να διατυπώσει κανείς γνώμη, χρειάζεται –αν μη τι άλλο– να γνωρίζει. Όχι μέσω διαρροών, αλλά με επίσημα στοιχεία.
Παράλληλα, ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ θέτει δύο καίρια ερωτήματα:
Γιατί δεν ενημέρωσε ξεκάθαρα ο υπουργός την Επιτροπή για την επικείμενη αγορά της φρεγάτας;
Ισχύει τελικά η δέσμευση περί συμμετοχής 25% της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα; Και αν ναι, ποιο είναι το ποσοστό συμμετοχής στη σημερινή σύμβαση για τους πυραύλους EXOCET και την τέταρτη Belharra;
Στον κύκλο των αντιδράσεων προστίθεται και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ανακοίνωση του τομεάρχη Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος κάνει λόγο για αιφνιδιασμό και ανάγκη εξηγήσεων. Στην ανακοίνωση σημειώνει:
«Στην ενημέρωση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τον προγραμματισμό του Υπουργείου, λίγες μέρες πριν, αν και η εμπιστευτικότητα της συνεδρίασης μας δεσμεύει στα υπόλοιπα, μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι δεν έγινε θεσμικά αναφορά για τέταρτη φρεγάτα Belharra, όπως μάθαμε σήμερα από τα μέσα ενημέρωσης».
Η δήλωση Δένδια ότι «θα προτείνω στο ΚΥΣΕΑ την απόκτηση 4ης φρεγάτας Belharra», την ώρα της κοινής συνέντευξης με τον Γάλλο ομόλογό του επάνω στο κατάστρωμα της γαλλικής φρεγάτας «Alsace», προκαλεί ερωτήματα για την ακολουθούμενη διαδικασία.
«Σε πλήρη αντίθεση με την καθιερωμένη πρακτική, η εισήγηση γίνεται από τη στρατιωτική ηγεσία προς την πολιτική ηγεσία – όχι το αντίστροφο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές αν οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού εντάσσονται στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης με το Παρίσι, με φόντο και το ενδεχόμενο προμήθειας γαλλικών πυραύλων Meteor από την Τουρκία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν και δύο ακόμη σημεία της επίσκεψης, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ:
- Η αναφορά του Γάλλου υπουργού Άμυνας στον εξοπλισμό που έχει αποστείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία.
- Η ανακοίνωση του Νίκου Δένδια ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ενισχύσει τις Λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
«Είναι σίγουρο ότι απαιτούνται εξηγήσεις – τόσο προς τα κόμματα, όσο και προς την ελληνική κοινή γνώμη», καταλήγει η ανακοίνωση.
Διαβάστε επίσης:
Σαντορίνη: Εργατικό δυστύχημα 59χρονη καταπλακώθηκε από κρεβάτι
Καιρός: «Πρώτα λασποβροχές, μετά 30άρια» – Νέα πρόγνωση για Μεγάλη Εβδομάδα και Κυριακή του Πάσχα