Ο δεκάλογος του Κλάτενμπεργκ: «Μην τα αφήνετε όλα στο VAR»

Τι ζητάει ο Κλάτενμπεργκ στον… δεκάλογό του προς τους διαιτητές

«Το video assistant referee (VAR) είναι το μαξιλαράκι των διαιτητών», όπως εύστοχα έχει δηλώσει στο Documento το μέλος της ΚΕΔ Μιχάλης Κουκουλάκης, όμως ένα από τα βασικά συστατικά του ελληνικού πρωταθλήματος είναι η γκρίνια και καμιά φορά η ακραία συμπεριφορά των παραγόντων προς τους διαιτητές.

Τα δεδομένα δεν κατάφερε να αλλάξει –τουλάχιστον μέχρι σήμερα– ούτε η χρήση του βίντεο, με το οποίο οι διαιτητές έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να πάρουν τη σωστή απόφαση. Οι «εκλεκτοί» της ΚΕΔ εξακολουθούν να δίνουν δικαιώματα με τα φαλτσοσφυρίγματά τους, παρότι ξέρουν ότι έχουν την απόλυτη στήριξη και κάλυψη του προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Προφανώς, κάποιοι δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση που δέχονται, πέφτουν σε εύκολα λάθη και είναι σίγουρο πως αν δεν αλλάξουν ρότα, θα βρεθούν εκτός πινάκων διαιτησίας.

Ο επικεφαλής της ΚΕΔ μιλάει ανά τακτά διαστήματα στους διαιτητές, τους εξηγεί τα λάθη τους και γενικά τους αναλύει τι πρέπει να κάνουν για να έχουν μια επιτυχημένη διαιτησία. Το ζητούμενο για τον Αγγλο αρχιδιαιτητή είναι τα όποια λάθη γίνονται να οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα και να μην είναι εσκεμμένα.

Σε ελεύθερη μετάφραση υπάρχει ο ακόλουθος δεκάλογος του Μαρκ Κλάτενμπεργκ στους Ελληνες διαιτητές:

  • Να σφυρίζουν έξυπνα και μη δημιουργούν προβλήματα χωρίς λόγο. Για παράδειγμα, αν το παιχνίδι είναι στο 95΄ και έπειτα από καραμπόλα η μπάλα καταλήξει εκτός εστίας με τον διαιτητή να μην είναι σίγουρος αν είναι κόρνερ ή άουτ, η προτροπή της ΚΕΔ είναι να δίνεται άουτ. Αν δοθεί κόρνερ, τότε η επιτιθέμενη ομάδα έχει αυξημένες πιθανότητες να σκοράρει. 02
  • Να είναι συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι τους για να μη χάνουν εύκολες φάσεις.
  • Να είναι προσεκτικοί μετά το παιχνίδι σχετικά με τις αναφορές τους στο φύλλο αγώνα.
  • Να μην κάνουν τα στραβά μάτια σε καμιά ομάδα και σε κανέναν παράγοντα όταν εκδηλώνεται ακραία συμπεριφορά. 05 Να διαχειρίζονται σωστά τις καταστάσεις όσο περίπλοκες κι αν είναι και να αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο όλες τις ομάδες.
  • Να μη δίνουν πολλές κίτρινες κάρτες.
  • Να μη διακόπτουν χωρίς σοβαρό λόγο τον ρυθμό του αγώνα.
  • Να επιβάλλονται με την προσωπικότητά τους στους ποδοσφαιριστές.
  • Να δουλεύουν σαν ομάδα (διαιτητής – βοηθοί – VAR), γιατί έτσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τα καταφέρουν στην αποστολή τους.
  • Να υπάρχει όσο το δυνατόν συντομότερη λήψη απόφασης όταν γίνεται χρήση του VAR.

Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ στην εβδομαδιαία στήλη του στην εφημερίδα «Daily Mail» έγραψε ότι «δεν ξεφεύγει τίποτε από το VAR. Περιστατικά μέσα στην περιοχή εντοπίζονται και εξετάζονται περισσότερο από ποτέ χάρη στην τεχνολογία. Θέλαμε το VAR να κάνει τη δουλειά του και την κάνει».

Την 8η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας 1 έγινε μεγάλη συζήτηση στο παιχνίδι ΟΦΗ – Ολυμπιακός διότι οι επόπτες δεν σήκωσαν το σημαιάκι σε ξεκάθαρες περιπτώσεις οφσάιντ. Ο αρχιδιαιτητής δεν έχει πει στους βοηθούς να μη σηκώνουν το σημαιάκι όταν ένας επιτιθέμενος είναι δύο τρία μέτρα οφσάιντ. Αυτό πρέπει να γίνεται μόνο όταν η φάση είναι οριακή και τότε τη λύση δίνουν οι γραμμές του VAR για να ληφθεί η σωστή απόφαση από τον διαιτητή. Προφανώς, οι βοηθοί από φόβο δεν παίρνουν την απόφαση επάνω τους και έτσι υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διεξαγωγή του αγώνα.