Ο Covid ανοίγει τον δρόμο για έξοδο Μπάιντεν από την κούρσα;

Ο Covid ανοίγει τον δρόμο για έξοδο Μπάιντεν από την κούρσα;

Όλο και περισσότεροι Δημοκρατικοί πιέζουν τον 81χρονο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί μετά την κακή εμφάνισή του στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και την αυξανόμενη ανησυχία για την υγεία του.

Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, ο Μπάιντεν διαγνώστηκε με κορονοϊό σε μία χρονική συγκυρία που ίσως αποτελεί τη χειρότερη στη μέχρι τώρα πορεία του, ενώ αναγκάστηκε να αναβάλει όλες τις προγραμματισμένες εμφανίσεις του και να επιστρέψει στο Ντελαγουέρ, γεγονός που απειλεί να εμβαθύνει τις ανησυχίες των Δημοκρατικών για την προεκλογική του εκστρατεία, η οποία παραπαίει εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες.

«Η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη», δήλωσε ένας Δημοκρατικός που έχει ενημερωθεί για τις εσωτερικές συζητήσεις στον Λευκό Οίκο σύμφωνα με το Politico. «Θυμίζει σε όλους πόσο μεγάλος είναι ο Τζο Μπάιντεν».

Η ανησυχία για την υγεία του Μπάιντεν μάλιστα εντείνεται μετά το βίντεο που έφερε στο φως η Daily mail και στο οποίο εμφανίζεται να κατεβαίνει με δυσκολία τις σκάλες από το Air Force One, κάνοντας συνεχώς μικρές παύσεις, ενώ στη συνέχεια δυσκολεύεται να μπει στο μαύρο SUV που τον περιμένει.

Διαβάστε περισσότερα: Μπάιντεν: Η στιγμή που κατεβαίνει με δυσκολία από το αεροπλάνο – Μετά τη διάγνωσή του με κορονοϊό (Photos-Video)

Διαβάστε επίσης: Με κορονοϊό ο Μπάιντεν: Επέστρεψε στο Ντέλαγουερ – Αναβάλλει την προεκλογική του εκστρατεία

Πελόζι και Σούμερ δείχνουν την «έξοδο»

Η κρίση στο κόμμα του είναι μεγάλη και οι εκκλήσεις ο Αμερικανός πρόεδρος να τερματίσει την εκστρατεία για την επανεκλογή του πολλαπλασιάστηκαν. Βαριά ονόματα των Δημοκρατικών προσπάθησαν τις τελευταίες ημέρες να πείσουν τον αρχηγό του κράτους να παραδώσει τη σκυτάλη καθώς οι δημοσκοπήσεις είναι δυσοίωνες.

Η Νάνσι Πελόζι, η πρώην «speaker» και μορφή που διατηρεί μεγάλη επιρροή στην παράταξη των Δημοκρατικών, τόνισε προ ημερών τηλεφωνικά στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πως δημοσκοπήσεις δείχνουν πως δεν θα καταφέρει να κερδίσει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ και αν παραμείνει στην κούρσα ενδέχεται θα εκμηδενίσει τις πιθανότητες του κόμματος να ανακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα, το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε πως δικές του πηγές ανέφεραν ότι ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ είπε στον πρόεδρο κατά τη διάρκεια συνάντησής τους το Σάββατο πως το καλύτερο για τη χώρα και την παράταξη θα ήταν να τερματίσει την εκστρατεία για την επανεκλογή του και παρόμοια θέση εξέφρασε επίσης ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις. Αντιδρώντας στις πληροφορίες αυτές, εκπρόσωπος του γραφείου του κ. Σούμερ έκανε λόγο για «αβάσιμη σεναριολογία».

Νωρίτερα χθες, ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ, που θεωρείται πως έχει μεγάλη επιρροή, έγινε ο 20ός κοινοβουλευτικός της παράταξης που κάλεσε δημόσια τον κ. Μπάιντεν, 81 ετών, να αποσυρθεί.

Οι 20 Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο που ζητούν δημόσια να αποχωρήσει ο Μπάιντεν

Φωτογραφία: Politico

«Δεν αποσύρομαι, εκτός και αν…»

Λίγο πριν διαγνωστεί με κορονοϊό είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι θα επανεξέταζε την απόφασή του να παραμείνει στην προεδρική κούρσα αν οι γιατροί τού έλεγαν ότι έχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα.

«Αν είχα κάποιο ιατρικό πρόβλημα που θα προέκυπτε», είπε ο κ. Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κάτι που θα τον έκανε να αναθεωρήσει σχετικά με την υποψηφιότητά του στην προεδρική κούρσα. «Αν οι γιατροί έρχονταν και μου έλεγαν: “Εχεις το τάδε, το δείνα πρόβλημα”», σημείωσε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στο πρόσφατο ντιμπέιτ με τον Τραμπ μιλώντας για μεμονωμένο περιστατικό σχετικά με την καταστροφική απόδοσή του.

Αφησε επίσης να εννοηθεί ότι αρχικά σχεδίαζε να είναι πρόεδρος μόνο για μία θητεία, ωστόσο, άλλαξε γνώμη αφού είδε τη χώρα να διχάζεται όλο και περισσότερο.

CNN: Ο Μπάιντεν άρχισε να ρωτάει αν η Κάμαλα Χάρις θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές

Την ίδια ώρα, ανώτερος σύμβουλος των Δημοκρατικών, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο CNN, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν εμφανίζεται πλέον πιο «δεκτικός».

«Έχει περάσει από το να λέει: “Η Κάμαλα δεν μπορεί να κερδίσει”, στο “Πιστεύετε ότι η Κάμαλα μπορεί να κερδίσει;”», είπε ο σύμβουλος. «Είναι ακόμη ασαφές πού θα καταλήξει, αλλά φαίνεται να ακούει».

Φυσικά, επισήμως το στρατόπεδο Μπάιντεν επιμένει να απορρίπτει τα σενάρια περί απόσυρσης, αν και οι ιδιωτικές συζητήσεις στο παρασκήνιο, όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά κλιμακώνονται.

Πρόωρη ψηφοφορία για την υποψηφιότητα του

Στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος ανακοίνωσαν την Τετάρτη πως έχουν πρόθεση να επιταχύνουν τη διαδικασία για να οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα του κ. Μπάιντεν με σύστημα πρόωρης ψηφοφορίας, αν και δεν ξεκαθάρισαν το πώς θα γίνει αυτό.

Η ιδέα είναι να γίνει ψηφοφορία την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου μάλλον, παρά στο συνέδριο των Δημοκρατικών, που θα αρχίσει τη 19η Αυγούστου στο Σικάγο, όταν αναμένεται να λάβει οριστικά το χρίσμα ο υποψήφιος της παράταξης στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, στις οποίες θα αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο ορισμένοι Δημοκρατικοί επικρίνουν έντονα το σχέδιο αυτό, επιχειρηματολογώντας πως πρόκειται για τρόπο να περάσει διά της βίας η υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν παρά τις αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι σε θέση να φέρει σε πέρας τα καθήκοντα που έχει μπροστά του και χωρίς συζήτηση για τις ενδεχόμενες εναλλακτικές.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θεωρείται φαβορί για την αντικατάστασή του σε περίπτωση αποχώρησης του κ. Μπάιντεν, ο οποίος διαβεβαιώνει πως οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι τον υποστηρίζουν.

Ωστόσο, υπέδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό των ABC News και Washington Post, σχεδόν τα δυο τρίτα των υποστηρικτών της παράταξής του θα προτιμούσαν ο πρόεδρος να εγκαταλείψει.

Δείτε επίσης: Πελόζι και Σούμερ δείχνουν την «έξοδο» στον Μπάιντεν: «Δεν μπορείς να νικήσεις τον Τραμπ»

Καψόνι διαρκείας σε δύο στελέχη της πυροσβεστικής – Ψιλά γράμματα οι προβλεπόμενες διαδικασίες, η υγεία και τα προσωπικά δεδομένα

Καιρός: «Κολλημένος» ο υδράργυρος πάνω από τους 40°C – Πότε υποχωρούν οι υψηλές θερμοκρασίες

Παλεύουν με τις φλόγες και τις ελλείψεις – Σοκαριστικές μαρτυρίες για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες

Πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ο Δένδιας υπονομεύει τις συνομιλίες Μητσοτάκη – Ερντογάν»

Προκλητικό σχόλιο του Κάιλ Γκας σε συναυλία: «Μην αστοχήσετε στον Τραμπ την επόμενη φορά» (Video)

Μέτρα – «ασπιρίνες» από τον Μητσοτάκη για την ενεργειακή ακρίβεια ενώ οι τιμές καλπάζουν

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter