Ο Βρούτσης, οι «πανηγυρισμοί» και η… επιστροφή των «Greek Statistics»

Ο Βρούτσης, οι «πανηγυρισμοί» και η… επιστροφή των «Greek Statistics»

Ο Γιάννης Βρούτσης και η κυβέρνηση «πανηγυρίζουν» για τα στοιχεία της «ΕΛΣΤΑΤ» και του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ερμηνεύοντας… με τον δικό τους τρόπο τα όσα παρουσιάστηκαν, όσον αφορά την ανεργία

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για «μείωση της ανεργίας τον Μάρτιο του 2020» αλλά και για «θετικό ισοζύγιο», όπως και την «αύξηση της πλήρους απασχόλησης για τον Μάιο του 2020», πραγματοποιώντας τη… δική του ανάγνωση στα στοιχεία της «ΕΛΣΤΑΤ» και του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος, πώς γίνεται να μειώνεται η ανεργία εν μέσω μίας περιόδου όπου κυριάρχησαν οι αναστολές συμβάσεων, οι μειώσεις μισθών αλλά και οι απολύσεις; Ωστόσο η γαλάζια «αλχημεία» είναι απλή…

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, τοποθετήθηκε επί του θέματος, σημειώνοντας τα εξής:

«Ενώ πριμοδοτεί μειώσεις μισθών, αναστολή εργασίας και τελικά απολύσεις, η κυβέρνηση ανακάλυψε μείωση ανεργίας τον Μάρτιο! Πώς; Με ταυτόχρονη μείωση απασχόλησης(!) και μετακίνηση «ανέργων» σε «μη ενεργούς».Οι ιστορικοί δεσμοί ΝΔ με Greek Statistics είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί στο χρόνο».

Αχτσίογλου: «Αν αυτή η πραγματικότητα σηκώνει πανηγυρισμούς…»

Θέση για τα… θριαμβευτικά στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση, πήρε και η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

«Αν κάποιος όμως κάνει τον ελάχιστο κόπο να διαβάσει τα στοιχεία ανεργίας Μαρτίου της ΕΛΣΤΑΤ και την “ ΕΡΓΑΝΗ” Μαΐου, θα διαπιστώσει τα εξής” σημειώνει η Ε. Αχτσιόγλου και απαριθμεί τρία στοιχεία:

“1. Η “ ΕΡΓΑΝΗ” κατέγραψε φέτος το χειρότερο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου, όπως και τον χειρότερο Μάιο, όλων των εποχών. Στο πεντάμηνο οι νέες θέσεις εργασίας είναι 260.000 λιγότερες σε σχέση με πέρυσι.

2. Όσοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας καταγράφονται ως εργαζόμενοι, ενώ στην πραγματικότητα οι άνθρωποι αυτοί δεν εργάζονται, ούτε και υπάρχει καμία πρόβλεψη για διατήρηση της θέσης εργασίας τους μετά την αναστολή.

3. Περίπου 90.000 άνεργοι που έψαχναν δουλειά μετονομάστηκαν σε «οικονομικά μη ενεργούς» -προφανώς επειδή εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρουν δουλειά εν μέσω πανδημίας- και βγήκαν εκτός υπολογισμού”.

“Αν αυτή η πραγματικότητα σηκώνει πανηγυρισμούς, το αφήνω στην εκτίμηση του κάθε πολίτη. Το βέβαιο είναι ότι η έπαρση της κυβέρνησης, στη βάση ιδίως τέτοιων δεδομένων σε μια αγορά εργασίας που ασφυκτιά, δείχνει για ακόμη μια φορά την απόστασή της από την κοινωνική πραγματικότητα και τις ζωές των εργαζομένων και των ανέργων», τόνισε στη δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου.

Documento Newsletter