Μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατέθεσαν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με το Γερμανό βουλευτή De Masi ζητώντας να δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη δημοσιότητα τη γνωμάτευση των νομικών της συμβούλων σχετικά με τη νομιμότητα της ενέργειάς της να κόψει τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία κατά τη διαπραγμάτευση του 2015.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του DiEM25, «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί όπως η ΕΚΤ ασκούν de facto κάποιας μορφής εξουσία. Σε μια δημοκρατία όμως η εξουσία δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη. Αν αυτό συμβαίνει, τότε εκπροσωπούνται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς μονάχα συγκεκριμένα τραπεζικά συμφέροντα εις βάρος ολόκληρων κοινωνιών όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας το 2015».
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «κανονικά, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να εκπροσωπούν όλους τους Ευρωπαίους. Αυτό προϋποθέτει διαφάνεια, διάκριση ρόλων και εξουσιών, καθώς και δημοκρατική λογοδοσία. Αυτά είναι που απαιτεί το DiEM25 και εκφράζει τις απαιτήσεις αυτές με όλους τους δυνατούς τρόπους. Είτε με κινηματική δράση, είτε με προσφυγή στη δικαιοσύνη, είτε με την κατάθεση αυτών των θέσεων στο εκλογικό σώμα.
»Την απαίτηση για λογοδοσία της ΕΚΤ σχετικά με την εκβιαστική πρακτική της, έπρεπε να συνυπογράφουν και εκείνοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που σήμερα υποκριτικά θρηνούν για τα μέτρα. Δυστυχώς όμως, η αποδοχή της πολιτικής της λιτότητας σημαίνει και αποδοχή του τρόπου με τον οποίο αυτή επιβλήθηκε: με εκβιασμό και αδιαφάνεια. Για να περάσουμε, από την απολυταρχική, αδιαφανή διακυβέρνηση της ΕΕ σήμερα, σε μια δημοκρατική Ευρώπη, απαιτείται πολύπλευρος αγώνας. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τον δώσουμε μαζί με ένα κίνημα πολιτών που θα φέρει τη ριζική αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα και η Ευρώπη».
Η ανακοίνωση:
Ο συνιδρυτής του DiEM25 Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με το Γερμανό ευρωβουλευτή De Masi κατέθεσαν μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας να δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη δημοσιότητα τη γνωμάτευση των νομικών της συμβούλων σχετικά με τη νομιμότητα της ενέργειάς της να κόψει τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία κατά τη διαπραγμάτευση του 2015.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί όπως η ΕΚΤ ασκούν de facto κάποιας μορφής εξουσία. Σε μια δημοκρατία όμως η εξουσία δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη. Αν αυτό συμβαίνει, τότε εκπροσωπούνται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς μονάχα συγκεκριμένα τραπεζικά συμφέροντα εις βάρος ολόκληρων κοινωνιών όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας το 2015.
Κανονικά, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να εκπροσωπούν όλους τους Ευρωπαίους. Αυτό προϋποθέτει διαφάνεια, διάκριση ρόλων και εξουσιών, καθώς και δημοκρατική λογοδοσία. Αυτά είναι που απαιτεί το DiEM25 και εκφράζει τις απαιτήσεις αυτές με όλους τους δυνατούς τρόπους. Είτε με κινηματική δράση, είτε με προσφυγή στη δικαιοσύνη, είτε με την κατάθεση αυτών των θέσεων στο εκλογικό σώμα.
Την απαίτηση για λογοδοσία της ΕΚΤ σχετικά με την εκβιαστική πρακτική της, έπρεπε να συνυπογράφουν και εκείνοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που σήμερα υποκριτικά θρηνούν για τα μέτρα. Δυστυχώς όμως, η αποδοχή της πολιτικής της λιτότητας σημαίνει και αποδοχή του τρόπου με τον οποίο αυτή επιβλήθηκε: με εκβιασμό και αδιαφάνεια.
Για να περάσουμε, από την απολυταρχική, αδιαφανή διακυβέρνηση της ΕΕ σήμερα, σε μια δημοκρατική Ευρώπη, απαιτείται πολύπλευρος αγώνας. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τον δώσουμε μαζί με ένα κίνημα πολιτών που θα φέρει τη ριζική αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα και η Ευρώπη.