Ο Αυστριακός πρόεδρος «άνοιξε το στόμα του»

Έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, με αφορμή τη “σιωπή” της στην “ανάρμοστη” στάση του γενικού γραμματέα των Ελευθέρων απέναντι στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ασκεί ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Voralberger Nachrichten, ο Αυστριακός πρόεδρος καταγγέλλει ότι προκαλούν ζημία στην Αυστρία οι “απαράδεκτες δηλώσεις, με έναν τρόπο που δεν τον έχω βιώσει ποτέ έως τώρα”, του γενικού γραμματέα και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Κόμματος των Ελευθέρων Χάραλντ Βιλίμσκι, ο οποίος είχε χλευάσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είχε ζητήσει την παραίτησή του.

Ο κ. Βαν ντερ Μπέλεν ασκεί κριτική τόσο στην αυστριακή κυβέρνηση που δεν έχει αντιδράσει έως τώρα, όσο και στον ίδιο τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς για τη “σιωπή” του, για την οποία ο Αυστριακός πρόεδρος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: “το να λέει κανείς πως δεν έχει να πει κάτι, το θεωρώ πολύ λίγο”.

Σε άλλη, επίσης σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Tiroler Tageszeitung, ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπεέλν ασκεί κριτική στην αυστριακή κυβέρνηση, όχι μόνον για την απάθειά της στις δηλώσεις του Χάραλντ Βιλίμσκι, αλλά και για την αμφισβήτηση από μέρους της, της επί πολλές δεκαετίες (ΣΣ ήδη από το 1945) υποδειγματικής λειτουργίας και τα “μεγάλα πλεονεκτήματα” του θεσμού των “κοινωνικών εταίρων” στην Αυστρία.

Ο ίδιος, εκφράζοντας τη “μεγάλη λύπη” του για τη θέσπιση από την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού της, διαβόητης ήδη σε όλη την Ευρώπη, δωδεκάωρης εργασίας ημερησίως, επισημαίνει πως θα έπρεπε να είχε προηγηθεί μία συμφωνία για μία ευπρεπή κοινοβουλευτική γνωμοδότηση.

Μόλις την περασμένη Κυριακή, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος είχε ταχθεί ενάντια σε μία σκληρότερη πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης στο θέμα του ασύλου απορρίπτοντας τα σχέδια που αυτή έχει παρουσιάσει, στο πλαίσιο της αυστριακής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Κουρτς, να επιτρέπεται η υποβολή αίτησης για άσυλο μόνον σε έδαφος εκτός ΕΕ, ο Αυστριακός πρόεδρος είχε τονίσει κατηγορηματικά ότι “όποιος απειλείται με διωγμό, έχει το δικαίωμα να ζητά προστασία στη βάση της Σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες”.

Ταυτόχρονα πρόσθετε ότι υποστηρίζει αναμφίβολα την επαναφορά της δυνατότητας υποβολής αίτησης ασύλου στις πρεσβείες, “ωστόσο, εάν κάποιος έλθει στη χώρα μας και ζητήσει άσυλο, θα πρέπει να του επιτρέπεται κάτι τέτοιο”.

Ο ίδιος εξέφραζε τις επιφυλάξεις του απέναντι στις προτάσεις των προερχόμενων από το Κόμμα των Ελευθέρων, Αυστριακών υπουργών Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ και ‘Αμυνας Μάριο Κούνασεκ, για την αποστολή Αυστριακών στρατιωτών στη Βόρεια Αφρική προς ενίσχυση της Frontex.

Απέρριπτε επίσης κατηγορηματικά μία ποινικοποίηση για διασώστες στη Μεσόγειο, παρατηρώντας χαρακτηριστικά ότι “όταν κάποιος διασώζει ένα παιδί που έπεσε στον Δούναβη και κινδυνεύει να πνιγεί, τον τιμούμε, και δικαιολογημένα, ως έναν σωτήρα ανθρώπινης ζωής. Όταν ο ίδιος άνθρωπος διασώζει ένα παιδί που κινδυνεύει να πνιγεί στη Μεσόγειο, είναι ακριβώς το ίδιο ένας σωτήρας ανθρώπινης ζωής και δεν επιτρέπεται να σύρεται στα δικαστήρια”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες