Ο «άξονας του κακού» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο «άξονας του κακού» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Για όποιον δεν το γνωρίζει, ο «πατέρας» της φράσης «άξονας του κακού» (στα αγγλικά axis of evil) είναι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Ο λογογράφος του Μπους, συντάκτης στο δεξιό περιοδικό «National Review» Ντέιβιντ Φραμ παραδέχεται ότι ο πρόεδρος ήθελε μέσα σε λίγες λέξεις να εξηγήσει γιατί ο Σαντάμ Χουσεΐν έπρεπε να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση του Ιράκ. Αλλωστε, είχαν περάσει μερικοί μήνες από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και ένα χρόνο μετά οι ΗΠΑ θα εισέβαλαν στο Ιράκ με την επιχείρηση «Σοκ και δέος».

Ο Φραμ εμπνεύστηκε από τον Αξονα, όπως ονομάστηκε η συμμαχία της ναζιστικής Γερμανίας με μια σειρά από χώρες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά και από την «αυτοκρατορία του κακού», τον όρο που χρησιμοποιούσε ο Ρόναλντ Ρέιγκαν για τη Σοβιετική Ενωση.

Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που προστίθεται (λεκτικά) σε αυτό τον «άξονα» χωρίς να της έχει επιτεθεί η Δύση, αλλά επειδή εκείνη επιτίθεται σε μια άλλη χώρα στα σύνορά της διότι η χώρα αυτή θέλει να ενταχτεί στις δυτικές δομές και κυρίως στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να είναι καλός μαθητής του αμερικανικού αφηγήματος. Στη Βουλή μίλησε «για μια βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών». Για τη Δύση που «καλείται να αναβαπτιστεί» και για την Ελλάδα που ήταν «πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» και αυτό κάνει και τώρα. Που «είμαστε και εμείς Δύση και προωθούμε τη διεθνή νομιμότητα. Να δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα σε μια χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση από έναν εχθρό της δημοκρατίας».

Και υιοθετώντας τη λογική και τις πρακτικές της αμερικανικής «alt right» μεταφέρει το αφήγημα στο εσωτερικό της χώρας στοχοποιώντας τον πολιτικό του αντίπαλο, την Αριστερά. Η μεταφορά του κακοπαιγμένου σίκουελ είναι το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Ο Μητσοτάκης και τα φιλικά του Μέσα δεν χάνουν ευκαιρία να εμφανίσουν κάθε κριτική για τα έργα και τις ημέρες του ΝΑΤΟ ή για την υποκρισία των Βρυξελλών ως φιλική προς τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Συνεπώς, ως έναν ημεδαπό «άξονα του κακού» που θέλει τη χώρα μακριά από τις δυτικές δομές. Τι κι αν το 2018 ήταν εκείνος και το κόμμα του που βρέθηκαν πλάι πλάι στις πλατείες διαδηλώνοντας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών μαζί με την ιεραρχία της εκκλησίας, την ώρα που ο τότε ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς προχωρούσε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών που όργωναν τη βόρεια Ελλάδα δρώντας κατά της συμφωνίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter