Ο Ασάνζ έκανε αυτό που θα έπρεπε να κάνει η δημοσιογραφία – Να αποκαλύπτει!

Ο Ασάνζ έκανε αυτό που θα έπρεπε να κάνει η δημοσιογραφία – Να αποκαλύπτει!

Για πάνω από 14 χρόνια τάραξε κυβερνήσεις, διεθνείς παράγοντες, και τη «συμφωνία σιωπής» για εγκλήματα που διαπράττονται από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι μιας οικονομικής εξουσίας.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να σπάσει τη «σιωπή κυρίων» για μια σειρά διεθνών και κρατικών εγκλημάτων, αποκαλύπτοντας υπόγειες διαδρομές και συμφωνίες.

Αποκάλυψε λαθροχειρίες μέσα στο Αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα, αποκάλυψε εγκλήματα των ΗΠΑ στο Ιράκ αλλά και των συμμάχων τους. Αποκάλυψε ανάλογα εγκλήματα στο Αφγανιστάν αλλά και πλήγματα με θύματα αθώους, αμάχους, δημοσιογράφους.

Αποκάλυψε πως η διαβάθμιση αρχείων και πληροφοριών συνδέεται περισσότερο με το να μην δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και λιγότερο με τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, την Ελευθερία του Τύπου και την Εθνική Ασφάλεια.

Στην ουσία η «κατασκοπεία» δεν ήταν τίποτα άλλο από την έρευνα που πρέπει να κάνει η δημοσιογραφία, ο κάθε δημοσιογράφος για να αποκαλύψει τα κακώς κείμενα.

Δεν ήταν τυχαίο που το 2022, πέντε μεγάλα μέσα ενημέρωσης – οι New York Times, η Guardian, η Le Monde, η El Pais και το Der Spiegel – κάλεσαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποσύρει ορισμένες ποινικές κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ, οι οποίες τον κατηγορούσαν ότι παραβίασε τον νόμο δημοσιεύοντας απόρρητες πληροφορίες.

Όπως τα ίδια αυτά τα διεθνή και μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης σημειώνουν τα κυρίαρχα ειδησεογραφικά πρακτορεία το κάνουν κατά καιρούς χωρίς νομικές συνέπειες.

Και είναι μέσα στο έργο τους και το λειτούργημά τους.

Και αυτό θα πρέπει να κάνει κάθε δημοσιογράφος.

Όχι να γλείφει την εξουσία και να αναδημοσιεύει τα Δελτία Τύπου και τις δηλώσεις πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, αλλά να ερευνά…

Το τι γίνεται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας μάς δείχνει πως η Δημοκρατία μας και οι λειτουργίες έχουν ανάγκη αυτή την ερευνητική δημοσιογραφία απέναντι σε συμφέροντα, εξοπλισμούς και θανάτους…

Διαβάστε επίσης:

Τζούλιαν Ασάνζ: Ο ιδρυτής του WikiLeaks που τάραξε γερά κυβερνήσεις, ΜΜΕ και κοινή γνώμη τα τελευταία 14 χρόνια


«Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος» – Πώς σχολίασαν την ιστορική εξέλιξη τα διεθνή ΜΜΕ


Τζούλιαν Ασάνζ: «Μας στήριξε ένα σπουδαίο κίνημα» – Δήλωση από τη Στέλλα Ασάνζ και τον αρχισυντάκτη του Wikileaks


Ελεύθερος ο Τζούλιαν Ασάνζ – Η συμφωνία του ιδρυτή του Wikileaks με τις αμερικανικές Αρχές


Τζούλιαν Ασάνζ: Η στιγμή που επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος και έφυγε από τη Βρετανία (Video)


Πρόβα σύγκλισης από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προσκλήσεις σε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας για κοινή δράση εντός Βουλής


Καιρός: Με «38άρια» αλλά και βροχές η Τρίτη (LIVE)


«Γαλάζια πιράνχας» ροκανίζουν το ΑΣΕΠ – Μοντέλο με ιδιωτικονομικά κριτήρια προθεί η κυβέρνηση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter