Ο Αριστοτέλης Ρήγας στο Docville: Εμπρός στον δρόμο του Θάνου Πλεύρη του… ψιθυριστού

Ο φετινός Αύγουστος ανάγκασε τον πρωθυπουργό να δουλέψει Σαββατοκύριακο. Μέσα σε περίοδο αδειών. Αναγκάστηκε ο άνθρωπος να γυρίσει ένα βίντεο για να µας εξηγήσει τι έγινε µε τις υποκλοπές κι αφού δούλεψε αυτός, στη συνέχεια έπρεπε να πάρει τη σκυτάλη το (όλον) «επιτελικό κράτος» και να συνεχίσει να ασχολείται µε το πώς να φέρει στη δηµοσιότητα κάποιο άλλο θέµα για να ξεχάσουµε τις υποκλοπές.

Εφυγε λοιπόν η εντολή και δύσµοιροι αξιωµατικοί της Ελληνικής Αστυνοµίας ενηµέρωσαν άλλους δύσµοιρους υφιστάµενούς τους ότι αντί να πίνουν καφέ σε κάποια παραλία, θα έπρεπε να αρµατωθούν και να πάνε να προστατέψουν το συνεργείο που θα κόψει δέντρα στις 4.30 το πρωί της 10ης Αυγούστου στην πλατεία Εξαρχείων – δηλαδή κάπου όπα, να είµαστε και λίγο άνθρωποι. Το οποίο είναι δύσκολη επιλογή που πρέπει να κάνεις όταν βλέπεις ότι η ζωή σε οδηγεί στο να εργάζεσαι στα ΜΑΤ, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Τεσσερισήµισι το πρωί όπως είναι το πρωτόκολλο, στον δρόµο που χάραξε προεκλογικά ο Θάνος Πλεύρης όταν πήγε αξηµέρωτα στην πλατεία και είπε µε βροντόφωνη ψιθυριστή φωνή: «Μετά τις εκλογές τα πράγµατα θα αλλάξουν, τέρµα στο άβατο των Εξαρχείων».

Και όντως αυτή ήταν µια προεκλογική δέσµευση που τηρήθηκε στο ακέραιο. Γιατί είναι άβατο τα Εξάρχεια. Για να µπεις σου ζητάνε να τραγουδήσεις τον ύµνο του ΕΑΜ, σε βάζουν να προσκυνήσεις τη σηµαία του Τσε, σου κάνουν ερωτήσεις τύπου: «Ποιοι ήταν οι βασανιστές της χούντας που δολοφόνησε η 17Ν;» ή «τι έγινε το 1965;». Με αυτό το φλέγον θέµα αποφάσισε να ασχοληθεί αυγουστιάτικα και αξηµέρωτα η κυβέρνηση. Γιατί τότε ήταν η κατάλληλη στιγµή. Πήγε δηλαδή και ξεκίνησε την κατασκευή του σταθµού µετρό Εξαρχείων µε µια συµβολική κίνηση. Εκοψε τα δέντρα. Το οποίο µας λέει και γενικά ό,τι χρειάζεται να ξέρουµε για την κυβέρνηση. Ετσι ξεκίνησε το έργο, παρουσία ισχυρών αστυνοµικών δυνάµεων, που θα παραµείνουν λογικά καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών µέχρι την παράδοση του έργου, προκειµένου να προστατέψουν τον σταθµό από τη λατρεία του κόσµου. Γιατί πας να κάνεις ένα τέτοιο έργο; Θα ρωτήσεις τους κατοίκους αν έχουν άποψη; Οχι, βέβαια. Στην Αγία Παρασκευή το υπουργείο αποφάσισε µε το έτσι θέλω να φτιάξει το µετρό στην πλατεία, αλλά αφού αντέδρασαν οι κάτοικοι το µετακίνησε πιο κάτω. Από µόνο του το υπουργείο.

Για να µην παρεξηγηθώ, το µετρό είναι ωφέλιµο όσο ωφέλιµη είναι και η βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ. Κανείς δεν λέει το αντίθετο. Και σίγουρα ένας τρόπος να πείσεις τους ανθρώπους που θα ωφεληθούν από τα παραπάνω έργα ότι θα ωφεληθούν είναι να τους δέρνεις νυχθηµερόν, να τους ελέγχεις, να τους ψεκάζεις µε χηµικά και γενικά να τους τραµπουκίζεις µέχρι να συνέλθουν επιτέλους και να δουν ότι όλα αυτά είναι για το καλό τους, πως το αλόγιστο airbnb που έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια είναι καλό, ότι η συνεχής παρουσία της αστυνοµίας είναι καλή «αν δεν έχεις κάτι να φοβηθείς», πως τα δέντρα «ενοχλούν» και ότι τέλος πάντων είναι δικαίωµα της κυβέρνησης να οδηγήσει τους πολίτες στην «ανάπτυξη», ακόµη και όταν αυτή σηµαίνει περιορισµό των ελεύθερων χώρων, υποβάθµιση της ποιότητας ζωής και σε τελική ανάλυση κατασπατάληση δηµόσιων πόρων µε σκανδαλώδεις αναθέσεις σε έργα που «πέτυχαν και δεν πέτυχαν». Θα αναπτυχθείτε λοιπόν µε το καλό ή θα ακολουθήσουµε άλλες µεθόδους;

Ο Αριστοτέλης Ρήγας είναι stand-up comedian.